Mısırda Neler Oluyor? (FOTO)

Mursi'nin devrime takoz olanlara karşı kararları Mısır'daki laikçileri, devrik rejim yanlılarını ve liberalleri sokağa döktü.

İhvan bürolarına saldıran Mursi muhalifleri ile Mursi taraftarları Kahire'de ve İskenderiye'de çatıştı. Mısır polisi olaylar sırasında yaralananlar olduğunu söyledi. Protestocular birbirlerine taşlarla saldırdı. Mursi ise "Kimsenin ülke güvenliğine zarar vermesine izin vermeyeceğim" dedi.

Dün Mursi'nin aldığı devrim gibi kararlar sonrası başlayan gerginlik, bugün muhaliflerin sokağa çıkmasıyla alevlendi. Mursi taraftarları da muhaliflerin İhvan bürolarına saldırması sonrasında meydanlara indi.

Port Said ve İskenderiye'de de sokağa çıkan Mursi muhalifleri, Hürriyet ve Adalet Partisi binalarına girerek ateşe verdi. Süveyş ve İsmailiye şehirlerinde de göstericilerin Müslüman Kardeşler'in ofislerini ateşe verdiği ifade ediliyor. İskenderiye şehrinde ise Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşandığı gelen bilgiler arasında.

MURSİ: ESKİ REJİMİN PARALI ASKERLERİ

Mursi ise konuşmasında devrik rejim çetelerinin hükümet binalarına saldırdığını ve ülkeyi kaosa sürüklemek istediğini belirterek, "Yolsuzluğa kesinlikle tolerans göstermeyeceğim, kimsenin ülke güvenliğine zarar vermesine izin vermeyeceğim" diye konuştu.

TAHRİR'DE BAŞLADI

Bugünkü muhalif gösteriler, Tahrir Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Cuma namazının ardından başladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi'yi destekleyenler, Tahrir Meydanı'nda ise kararlara karşı çıkan muhalefet toplandı.

İHVAN VE SELEFİLER MURSİ'Yİ DESTEKLİYOR

Mısır cumhurbaşkanın dün başsavcı Abdulmecid Mahmud'u görevden alınarak yerine Talat İbrahim'i ataması genel itibariyle kabul gördü. Muhammed Mahmud Caddesi ve Mısır Televizyon Binası önünde Yüksek Askeri Konsey yönetimi esnasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlere şehit unvanı verilerek, şehitlerin aileleri ve yaralananlara aylık bağlanması da memnuniyetle karşılandı.

Anayasa Beyannamesi maddeleri ise tepkiye yol açtı. Aydın kesim kararlar ve beyanname konusunda ikiye ayrıldı. Bir grup kararları desteklerken, diğer bir grup şiddetle karşı çıkıyor.

Mursi'nin kararları, Müslüman Kardeşler ve Selefi Hareketleri destekçileri tarafından kabul gördü ve devrim taleplerinin gerçekleşmesi ve istikrar için ileri doğru atılmış adım olarak algılandı.  Laik, liberal ve bütün seküler kesimler ise kararları ülkede diktatörlüğün yolunun açılması olarak yorumlayarak, bugün sokağa çıktı. Baradey, Mursi için “yaşayan firavun” nitelemesinde bulunacak kadar ileri gitti.

LAİKÇİLER KARŞI ÇIKIYOR

Yeni Anayasa Beyannamesi ile Cumhurbaşkanı'nın olağanüstü yetkilerle donatılmış olduğunu savunan taraf, ülke yönetiminin yeniden diktatörlüğe dönüştüğü, bu yetkilerini kullanarak Mursi'nin ülkedeki bütün siyasi partileri, STK'ları ve medya kuruluşlarını bile kapatacağını iddia ediyor. Amr Musa, Muhammed el Baradey, Eymen Nur gibi siyaset adamlarının yanı sıra, Vefd Partisi ve Devrim Koalisyonu gibi seküler kesimin bütün siyasi hareketleri Anayasa Beyannamesine karşı çıktıklarını belirterek, Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere katıldılar.

***

MURSİ DE MEYDANA İNDİ

Mursi, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Başkanlık Sarayı önünde toplanan binlerce Mısırlı'ya seslendi. 

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, dün aldığı kararlara tepki olarak meydanlara çıkanlara karşı kendisi de meydana çıktı. Mursi, Mısır'da kendi taraftarlarının düzenlediği mitingde konuştu. 

"AMACIMIZ İSTİKRAR"

Gerçek amaçlarının ülkedeki siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarı başarmak olduğunu söyleyen Mursi, "amacımız demokratik dönüşüm ve istikrar" dedi. Özgür bir seçimden sonra iş başına geldiğini söyleyen Mursi, "Ben özgür bir seçimden sonra buradayım. Kardeşlerim, birlik olmalıyız, barış için birlikte olmalıyız." dedi.

Rotamız açık, eğitimden, ekonomiye kadar büyük bir istikrar yaratmak diyen Mursi, "Mısır'ı inşa etmek için önümüzde uzun bir zaman var" dedi. Ayrıca, Mursi, Suriye'de yaşananlara değinerek "Suriyeliler, Mısırlı insanların kalbindedir." dedi. 

"TARAFSIZ DAVRANACAĞIZ"

Ülkede yaşayan hiçbir Mısırlıya karşı önyargılı davranmayacağını belirten Mursi, "Bütün önyargılara karşı duruyorum. Her Mısırlı açık bir yolla düşüncesini ifade etmekte serbest" diye konuştu ve ekledi: "Ben sizin için buradayım, ben bir parti veya bir görüş için burada değilim" 

"ÇETELERE İZİN VERMEYECEĞİM"

Devrik rejim çetelerinin hükümet binalarına saldırdığını ve ülkeyi kaosa sürüklemek istediğini belirten Mursi, "Yolsuzluğa kesinlikle tolerans göstermeyeceğim, kimsenin ülke güvenliğine zarar vermesine izin vermeyeceğim." dedi. 

Mursi, 45 dakika süren konuşmasını "Yeni Mısır çok yakın. Yalnızca bu amaçla ilerleyeceğiz, gerilemeyeceğiz" diyerek bitirdi.

İLERLEMEK MISIRLILARIN DA HAKKI

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Cuma namazından sonra Şark el Avsat Ajansına bir açıklama yaptı. Ülkesinin ileri doğru bir adım attığını ifade eden Mursi, aldığı kararlar aleyhinde seküler kesimin Tahrir Meydanı’nda düzenlediği gösterilere değinmedi.

‘Mısır ileri doğru gidiyor’ diyen Mursi, aldığı kararların ‘vatan ve Allah rızası’ için olduğunu ifade etti. Gelecek için ümitvar olduğunu dile getiren Mursi; ‘kimse bizi yolumuzdan döndüremez’ dedi.

Mursi şöyle konuştu: “Şuna inanıyorum ki Allah bu vatana sahip çıkar, ben Allah ve vatanım için görevimi yapıyorum, kararlarımı bütün herkesle istişare ettikten sonra aldım. Dünyadaki bütün ülkeler gelişmektedir. Mısır halkının da ilerlemeye hakkı vardır. Zaman laf değil icraat zamanıdır. Allah herkese ne dediği ve ne yaptığını soracaktır.”

Mursi Hz. Muhammed salla Allahu aleyhi ve sellem’in Mekke’den Medine’ye hicretini hatırlattı ve ‘biz işlerimizi planlıyoruz, başarı Allah’tandır’ dedi.

MISIR YARGISI MURSİ'Yİ GÖREVDEN ALMAK İSTİYOR

Mısır'da Anayasa Mahkemesi, yeminini ihlal ettiği ve ülkenin anayasal temellerini yıkmaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin dokunulmazlığını kaldırmak için harekete geçti.

Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Tehani el Cibali, "Mursi'nin artık gayrimeşru Cumhurbaşkanı" olduğunu söyledi.

Mısır Hakimler Kulübü de, Mursi'nin kararlarını görüşmek için acilen toplandı. Birlikten yapılan açıklamada, "Hukuk devleti tehlikede" denildi.

Mahkemenin bir üyesi de yerel basına "yargıçlar, hukuk ve anayasayı hiçe sayan devlet başkanını değiştirme haklarını kullanmaya hazırlanıyor" açıklamasında bulundu.

Ülkede bugün Mursi'nin kararına karşı eylemler yapılması için de çağrıda bulunuldu. 

Mursi'nin ilan ettiği kararlara göre, yeni anayasayı hazırlayan kurucu meclis, tüm yargı kararlarının üzerinde sayılıyor.

Başsavcıyı görevden alan Mursi ayrıca, eski lider Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler sırasında halka saldıranların yeniden yargılanmasını emretti.

Tahrir Meydanı'nda geçen hafta toplanan binlerce kişi, siyasi reform ve protestocuların öldürülmesinden sorumlu güvenlik görevlilerinin yargılanması talebiyle gösteri yapmıştı.

Muhalefet lideri Muhammed el Baradey ise, Mursi'yi "yeni firavun" gibi davranmakla suçladı, yeni kararnameyi "meşruiyete darbe" olarak nitelendirerek protesto çağrısı yaptı.


MURSİ'NİN YAYINLADIĞI KARARLAR:

1- Devrim sırasında eski rejimin yönetici ve siyasi kadroları tarafından gerçekleştirilmiş ya da gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiş öldürme ve yaralama olayları ile devrimcilere karşı girişilen terör suçları davalarının devrimi koruma kanunu çerçevesinde yeniden açılması ve incelenmesi.

2 - Cumhurbaşkanının 30 Haziran 2012’de göreve başlamasından itibaren gerçekleştirdiği kanun, beyanname ya da kanun hükmünde kararnameler anayasa onaylayıncaya ve halk meclisi seçilene kadar değişmez ve bağlayıcıdır. Aynı şekilde bu kanunlarla ilgili davalar söz konusu kanun ve kararnameler feshedilene kadar hiç bir yargı organı tarafından askıya alınamaz ya da iptal edilmemez.

3 - Başsavcı yargı üyeleri arasından Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllığına atanır. Söz konusu savcı hakim olarak atananların şartlarına tabii olup 40 yaşından küçük olmamalıdır. Bu hüküm şu anda baş savcılık pozisyonunu tutan kişi için geçerlidir. 

4 - 30 Mart 2011’de Anayasa Meclisini oluşturan “Anayasa meclisi kurulduğu andan itibaren altı ay içerisinde anayasayı hazırlamalı” hükmü “Anayasa meclisi yeni anayasa taslağını kurulduğu andan itibaren sekiz ayı aşmayacak şekilde oluşturulmalıdır” hükmü ile değiştirilir. 

5 - Hiç kimse Şuura Konseyi ve Kurucu Meclisi (Anayasa Komisyonu) feshedemez.

6 - Cumhurbaşkanı, ülke bütünlüğü ve barışının tehlikeye girmesi veya devlet birimlerinin çalışmasının engellenmesi durumunda, 25 Ocak Tahrir Devriminin amaçlarını korumak için gerekli önlemleri alır.

7 - Bu anayasal beyanname resmi gazetede basımından itibaren geçerlidir. Cumhuriyet Divanı tarafından 21 Kasım 2012 tarihinde yayınlanmıştır.

Kaynak: Dünya Bülteni / Timeturk / AA

 

Mısır Haberleri

Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti