Middle East Eye, (MEE) Gazze savaşı sırasında Mısır'a tahliye edilen yüzlerce kanser hastası Filistinlinin ya hiç tedavi görmediğini ya da Mısır'daki hastanelerde sınırlı bakım gördüğünü ortaya çıkardı.
Gazze merkezli kanser derneği Umut ve Barışa Doğru tarafından yapılan bir araştırmaya göre, en az 361 Filistinli kanser hastası, saldırı altındaki Gazze Şeridi'nden Mısır'a gittikten sonra ihtiyaç duydukları tıbbi yardımı alamadıklarını söylüyor.
Aralarında MEE'nin görüştüğü onlarca kişinin de bulunduğu birçok hasta ve hasta yakını, Gazze'den ayrılmadan önce kendilerine tedavi için Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu üçüncü ülkelere götürüleceklerinin söylendiğini ifade etti.
Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Gazze'den yaklaşık 6.000 Filistinli hastayı hastanelerine kabul eden Mısır'ın sadece yol üzerinde bir durak olması planlanıyordu.
Ancak doktorlar ve sivil toplum kuruluşu çalışanları, Filistinli hastaları Mısır dışına çıkaran tıbbi tahliye işlemlerinin bu bahardan beri azaldığını ve pek çok hastanın kanser uzmanı, ekipman ya da gerekli ilaçların bulunmadığı tesislerde mahsur kaldığını söylüyor.
Şu anda meme kanseri olan 19 yaşındaki kız kardeşi Hend'in bakıcılığını yapan 24 yaşındaki Linda Abu Mansi, MEE'ye "Yalnız bırakıldık ve buraya terk edildik" dedi.
Linda, geçen Ekim ayında Hamas öncülüğünde İsrail'e yapılan saldırılardan dört gün önce, kız kardeşinin göğsündeki 12 cm'lik tümörün alınması için ameliyat planlandığını söyledi.
Bu ameliyat hiç gerçekleşmemiş. İsrail Gazze'ye saldırmaya başladıktan sonra, Gazze'nin merkezindeki Meğazi mülteci kampındaki aile evi ve kız kardeşinin tıp okuduğu üniversite yerle bir oldu.
Mart ayında iki kız kardeş ailelerini geride bıraktı. Linda, Hend'in tedavi için BAE'ye gideceğinin söylendiğini belirtti.
Altı ay sonra, Hend Süveyş Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne vardığından beri henüz herhangi bir tedavi görmedi. Şiddetli, sürekli rahim kanaması geçiriyor ve çok zayıf olduğu için artık konuşamıyor.
“Bir keresinde BAE'den bir heyet hastaneye geldi. Bir doktor şok oldu ve ona 'Üzgünüm' dedi.” diyor Linda.
49 yaşında meme kanseri olan Latife Mühenna, Şubat ayında Gazze'den kıyafetsiz ve parasız ayrıldığında tedavi için Türkiye'ye gideceğini anlamış.
Mühenna, Mısır'a ilk geldiğinde kemoterapi gördüğünü ve tümörün alınması için ameliyat olduğunu, ancak Kahire'nin kuzeyindeki Deyerb Negm Merkez Hastanesi'ndeki ameliyattan sonra tüm bakımın durduğunu söyledi.
Doktorlar ameliyattan sonra yeni taramalar yapmak yerine Gazze'den getirdiği daha eski taramaları esas almışlar.
“Üç aydır kemoterapi almıyorum. Tekrar yayılmasından korkuyorum" diyor Mühenna.
Şanslı olanlar
İçinde bulundukları vahim duruma rağmen doktorlar bu hastaların şanslı sayılabileceğini söylüyor.
Gazze'nin tek kanser merkezi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin Genel Müdürü olan doktor Subhi Skayk, İsrail saldırılarının sağlık sistemini yerle bir ettiği bölgede en az 10.000 kanser hastası Filistinlinin bulunduğunu söylüyor.
Ekim ayında hastanesi bombalanan doktor Skayk şu anda Mısır'da bulunuyor. Mısır'ın Gazze'den kabul ettiği 6.000 Filistinli hastadan en az 1.500'ünün kanser dahil olmak üzere ciddi hastalıklardan muzdarip olduğunu söyledi.
Mısır'ın sağlık sistemi, özellikle de devlet tarafından işletilen kurumlar, binlerce Filistinli hastanın tedaviye alınmasından önce bile zor durumdaydı.
Skayk, "Mısırlılar Gazze'deki hastalar için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar, ancak bu onların imkanlarını aşan bir durum" dedi.
“Hastanelerin tam kapasitesi nedeniyle hastalarımızı farklı hastanelere dağıtıyoruz. Onların hastaneleri bu hastalarla dolup taşıyor.”
Ancak Skayk ve diğer yetkililere göre asıl sorun, hangi hastaların Gazze'den ayrılmak için güvenlik izni alacağına İsrail'in karar verdiği.
Ayrıca Gazze'den ayrılan hastaları, bakım sağlayabilecek en iyi konumdaki ülkelerle eşleştirmek için uluslararası koordinasyon ya çok az ya da hiç yok.