Tahrir Meydanı'ndaki protestolar altıncı gününe girerken, güvenlik güçlerinin kontrolünü elinde tutan İçişleri Bakanlığı, "Mısır'daki emniyet örgütünün tarihindeki en büyük temizlik harekatına girişildiğini" duyurdu.
Görevlerinden uzaklaştırılan güvenlik yetkilileri arasında, İçişleri Bakanının en üst düzey yardımcılarından olan 10 tümgeneral de dahil, 505 general, 82 albay, 82 tuğgeneral bulunuyor.
Mısır televizyonu görevden alınan 37 subayın, protestocuları öldürmekle suçlandığını duyurdu.
18 gün süren ve 11 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan ayaklanma sırasında 800'den fazla protestocu can vermişti.
Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yapılan gösterilerde polisin ve Mübarek yönetimi sırasında yolsuzluklara karışmış yetkililerin hızla yargılanması çağrıları dile getirilmekteydi.
Mısırlı protestocular ülkenin askeri yöneticileri üzerindeki baskılarını sürdüreceklerini söylüyor ve yeni bir hükümet kurulmasını, askeri konseyin yetkilerinin sınırlandırılmasını, askeri mahkemelerde yargılanan sivillerin serbest bırakılmasını ve eski yönetimde görev yapmış yetkililerin hızla ve kamuya açık şekilde yargılanmasını istiyorlar.
Seçimler Erteleniyor
Mısır askeri yetkilileri, Eylül ayı için öngörülen seçimlerin de gecikeceğini doğruladı.
Ülke yönetimini devralan askeri konseyden bir yetkili, Mısır resmi haber ajansı Mena'ya yaptığı açıklamada, genel seçimlerin Ekim ya da Kasım aylarında yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Mısır'ın yeni siyasi partilerinin birçoğu, Müslüman Kardeşleri gibi daha örgütlü ve güçlü muhalefet gruplarıyla rekabet edebilmek için seçimin ertelenmesini istemişlerdi.
BBC