Mısır’da Halk Direniyor: Parlamento Kuşatıldı

Kahire’de halk meydanları boş bırakmıyor. Parlamento binasının önüne barikat kuruldu. Mısır’ın bazı şehirlerinde ise çatışmalar sürüyor.

Dün de halktan biri öldürüldü. Halk Mübarek gidinceye ve Mısır özgürleşinceye kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı...

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan  parlamento binasının önüne halk tarafından barikatlar kuruldu. Meclis Caddesi'ne barikat  kuran halk, parlamentoya giriş ve çıkışları kontrol altına aldı. İktidar partisi NDP'nin bazı milletvekillerinin Mısır devlet  televizyonuna parlamentodan telefon ile bağlanarak, görevlerine devam ettiklerini  ve muhalif göstericilerin Tahrir Meydanı dışında hiçbir etkinliği bulunmadığını  iddia etmeleri üzerine Mısır Parlamentosu önünde kontrol noktaları oluşturan halkın, yarına kadar parlamenterlerin parlamentoya girişini  engellemeyi amaçladıkları öğrenildi.

Mısır'ın batısındaki Yeni Vadi'de göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda bir protestocunun  öldüğü, bazılarının yaralandığı bildirildi. Yeni Vadi'de çatışmaların 2 gündür sürdüğü bildirildi. Kahire'nin 500 kilometre güneyinde bulunan vilayette protestolara 3 bin  kişinin katıldığı ve bunun güvenlik kaynaklarınca bu bölgede kaydedilen  Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı ilk büyük gösteri olduğu belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Rusya'nın  Ortadoğu özel temsilcisi Aleksandır Saltanov ile görüştü. Mena ajansına göre, Kahire'de yapılan görüşmenin ardından basına açıklama yapılmadı. Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, dün yine Kahire'de, Birleşik Arap  Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid El Nahyan'la bir araya gelmişti.

Bu arada; BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'daki liderliğin, halkın meşru endişelerini ve özlemlerini dikkatle dinlemekle yükümlü olduğunu belirterek, "Mısır'da düzenli ve barışçıl bir geçiş  dönemi de çok önemli. Umarım liderlerle halk arasında içten bir diyalog böyle bir  sürecin başlangıcı olur. Bu sürecin ve ülkenin gelecekteki gidişine tamamen Mısır  halkı karar verecek" dedi.

Mısır'da muhalefetin 25 Ocak tarihinde başlayan gösterilerinin ardından Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in İstihbarat Örgütü Başkanı Ömer Süleyman'ı kendisine yardımcı ataması, ülkede muhtemel Mübarek sonrası dönemde yetki devrine ilişkin tartışmaları da beraberinde  getirdi. Tartışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan Kahire  Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şevki Seyid, cumhurbaşkanının yetki devrinin anayasanın 82. maddesinde düzenlendiğini belirterek, bu maddeye göre cumhurbaşkanının vefatı durumunda yetkinin meclis  başkanına, eğer meclis başkanı da olmazsa anayasa mahkemesi başkanına geçeceğini savundu.

Öte yandan; Mısır'daki muhalefet partilerinden El Gad'ın  lideri Eymen Nur, hükümet ile muhalefet arasında başlayan diyalog görüşmelerini  "ciddiyetten uzak ve gerçekçilikten yoksun" olarak nitelendirdi. Nur, "Sistem  yıllardan beri muhalefetle kurmadığı diyaloğu şimdi kuruyor. Bu sistem hatalarla  dolu bir sistemdir ve kalıcı, özgürlükçü ıslahat yapmaktan acizdir" dedi.

El Kharga'da 3 Kişi Öldü
 
El Kharga'da Mübarek karşıtı yürüyüş yapan 3 bin gösterici ile polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda 3 kişinin öldüğü bildirilirken 100'e yakın yaralı olduğu kaydediliyor.

Mısır Haberleri

Darbeci Sisi cuntası Suriyelilerin ülkeye girişini resmen yasakladı
Yeni görüntüler şatafatı gözler önüne serdi: Yoksullukla boğuşan Mısır’da gündem Sisi’nin sarayı
Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!