Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da bir neslin rejim karşıtı muhalif görüşlerinden dolayı hapishanelerde yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi.
Örgütün yayımladığı "Bir Nesil Hapiste: Mısır Gençliği Protestolardan Hapishanelere Gidiyor" başlıklı raporda, "Mısırlı yetkililerin genç aktivistlere yönelik devam eden saldırıları, ülkenin en cesur ve en zeki zihinlerini yok etme girişimidir" denildi.
Mısır'ın polis devletine dönüştüğünün vurgulandığı raporda, ülkenin meşru yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana iki yıl geçtiği ve bu iki yılda çok sayıda gencin gözaltına alındığı belirtildi.
Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "Genç aktivistler hedef alınmakta ve Mısırlı yetkiller bir neslin daha parlak bir gelecek umudunu yok etmektedir. 2011'deki ayaklanmanın ardından, Mısır gençliği ülkenin ümidi olmuştu. Ancak bugün bu gençlerin çoğu demir parmaklıklar arkasında" dedi.
Sisi rejiminin baskıcı uygulamaları sonucu 41 binden fazla kişinin adil olmayan yargı süreçlerinin ardından tutuklandığının kaydedildiği raporda, uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelen Batılı liderlerin görüşmelerinde Mısır'daki insan hakları ihlallerini gündeme getirmeleri gerektiğini bildiren Af Örgütü, "Dünya liderleri Mısır'ın genç nesline verdiği sözü tutmamaktadır. Mısır'da barışçıl aktivistler hapishanelere atılırken, uluslararası toplum kafasını başka yöne çevirmektedir. Ülkeler, dünya liderleri ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi sessizdir" açıklamasında bulundu.
AA