Mısır Cumhuriyet Başsavcısı Hişam Berekat, aralarında dört yabancının da bulunduğu yirmi Al Jazeera çalışanı hakkında, iddianame hazırlandığını açıkladı. Başsavcılık haklarında iddianame hazırlananlardan 8’inin gözaltında olduğunu söylerken, 12'sinin ise kaçak olduğunu iddia etti.
Başsavcı, bu kişileri, Müslüman Kardeşler Cemaati’ni kastederek “terörist gruplara üye olmak” ve “içte ve dışta kamuoyunu gerçek dışı haber ve açıklamalarla yanıltmak” ile suçluyor.
Başsavcılığın suçlamaları arasında “ülkede iç savaş görüntüsü vererek dış kamuoyunu yanlış bilgilendirmek ve ülkenin itibarını zedeleyerek huzur ortamını bozmak” da var.
Al Jazeera, gözaltında tutulan beş çalışanı – Peter Greste, Bahir Muhammed, Muhammed Fehmi, Abdullah Şami ve Muhammed Bedr- dışındaki çalışanları hakkında bir soruşturma yürütüldüğünden haberi olmadığını açıkladı.
ABD’den tepki
ABD Dışişleri Bakanlığı ise durumu kınayan bir açıklama yaptı. Mısır’daki tutuklamaların ifade özgürlüğü ihlali anlamına geldiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki “Mısır Hükümeti’nin sahte delillerle gazetecileri hedef alması sadece yanlış değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlükler ilkesine de ciddi bir hakarettir” dedi.
Mısır’da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerden derin endişe duyduğunu ve hükümetin basın mensuplarının yargılanması ile ilgili tavrını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirten sözcü “Ne olursa olsun hiçbir basın mensubu şiddet, korku veya siyasi-yasal işleme hedef olmamalıdır, hatta basın mensuplarının Mısır’da korunması ve görevlerini özgürce icra etme olanağı sağlanmalıdır” dedi.
Greste’nin itirazına ret
Mısır’da yaklaşık bir aydır gözaltında tutulan Al Jazeera muhabiri Peter Greste gözaltında tutulmasına itiraz etmiş, Kahire’deki mahkeme Çarşamba günü itirazı reddetmişti.
Al Jazeera