HAKSÖZ-HABER
Kasım 2012’de İsrail İzzeddin Kassam komutanı Ahmed el-Caberi’yi katledip kapsamlı bir operasyona giriştiğinde dönemin Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hemen devreye girmiş ve Telaviv’deki elçiyi geri çağırmıştı. Refah kapsının tamamen açılmasını emretmiş ve Başbakan Hişam Kandil’i Gazze’ye göndermişti. Birkaç gün sonra da Mısır’ın arabuluculuğuyla ateşkes gerçekleşmişti.
Bugün ise Mısır’da hava çok farklı. Gerek devlet düzeyinde, gerekse de medyada bırakın Filistinlilerden yana tavrı açıkça İsrail’i destekleyen bir tutum göze çarpıyor.
İçişleri Bakanlığının Facebook sayfasında Ağustos 2012’de Refah’taki kontrol noktasında öldürülen 16 Mısır askerinin fotoğrafı şu başlıkla sunulmuş: “Üzgünüz Gazze, asla unutmayacağız!”
Her ne kadar ayrıntıları hala belli olmamasına rağmen Mısır hükümeti bu saldırıdan ötürü Hamas’ı suçluyor.
10 Temmuz’da Mısır Refah kapısını açacağını ilan ettiğinde Mısır ordusu sadece 16 ton yiyecek ve ilaç göndermekle yetindi. Mısır hastanelerine kabul edilmek için bekleyen 600 yaralıdan sadece 11’i kabul edildi. Bir gün sonra ise tüm ısrarlara rağmen sadece 4 yaralı daha Mısır’a alındı. Oysa yaralı sayısı 1000’i geçmişti.
Mısır devletinin bu tavrı bazılarını daha da fanatikleştirmiş görünüyor. Eski bir milletvekili olan Muhammed Ebu Hamid Twitter’da “Mısır Filistinlileri kapıda tedavi etsin, içeri sokmasın” şeklinde yazabiliyor. Mısır’ın en ünlü televizyon kanalı CBC Gazze’de yaşananları “İsrail hava kuvvetlerinin teröristleri hedef alması” şeklinde tanımlıyordu. Kanalın sahibi ve aynı zamanda pek çok medya organını da elinde bulunduran ünlü zengin Muhammed el-Emin servetinin yarısını Sisi’nin kontrol ettiği vakfa bağışladığını duyurmuştu.
Aynı şekilde Ferayen Kablo tv de ise Hamas’ın topyekün tasfiye edilmesine yönelik yayınlara rastlanıyor. Mısır Gazeteciler Sendikası yönetim kurulu üyelerinden Hanan Fikri ise Gazze haberlerinin Gazze’ye çok saygın ve sempatik yaklaştığını söylüyor ve Mısır hükümetinin elinden geleni yaptığını, daha fazla müdahil olmaması gerektiğini ekliyordu.
Buna karşılık her zaman Gazze ile dayanışma içinde olmuş Ahmed Acemi ise genç insanlarla yardım organizasyonuna girişerek 17 Temmuz’da Kahire’den Refah kapısına ilaç ve yiyecek taşımak üzere bir kampanya başlatıyordu.
Monitor’a yaptığı açıklamada Acemi, medyanın Gazze olayına devletin penceresinden baktığını ve bunun utanç verici olduğunu söylüyor.
Mursi’nin işbaşına gelmesinden bir ay sonra, Ağustos 2012’de Refah’taki bir kontrol noktasında 16 Mısır askerinin ölmesine yol açan olayın Mısırlılar gözünde Hamas’ın terörist olduğu imajını güçlendirdiği açık.
Acemi, mevcut rejimin hem İhvan’ı hem Hamas’ı terör örgütü olarak gördüğünü ve İsrail’i değil, Gazze’yi asıl tehdit olarak algıladığını söylüyor.
Monitor’dan kısaltarak çev. Hasan Soylu