Mısır ile İsrail'in ekonomik ilişkileri Gazze'ye rağmen güçleniyor

Mısır ile işgalci İsrail arasında doğal gaz ithalatı amacıyla yeni bir anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Mısır hükümeti, ülkedeki elektrik kriziyle mücadele etmek amacıyla, Ekim ayından itibaren gaz ithalatını yüzde 20 oranında artırmak üzere İsrail ile bir anlaşma daha yaptı.

Bu artışla birlikte Mısır Temmuz ayında 850 milyon fit küp (yaklaşık 24 milyon metreküp) olan günlük doğal gaz ithalatını 1.2 milyar fit küpe (yaklaşık 34 milyon metreküp) çıkaracak.

Söz konusu plan, Başbakan Mustafa Medbuli'nin geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği basın toplantısında, hükümetin önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında elektrik santrallerinin istikrarlı bir şekilde çalışmasını sağlamak için gaz ve yakıt sevkiyatını güvence altına aldığını ve kesinti yaşanmayacağını duyurmasıyla ortaya çıktı.

Mısır'da yaz boyunca gaz sıkıntısı ve aşırı sıcaklar nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmış, bu durum Mısır halkını hayal kırıklığına uğratmış ve Mısır'ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı durmuştu.

Mısır'ın Genel İstihbarat Servisi'ne (GIS) bağlı Dolphinus Holdings şirketi 2020 yılında İsrail şirketi Noble Energy ile 15 milyar dolarlık bir gaz anlaşması imzalamış, İsrail'e 10 yıllık taahhüt vermişti.

Mısır, enerji sıkıntısı nedeniyle işgal rejiminden yaptığı gaz ithalatını defalarca artırdı, örneğin Eylül 2023'te ithalat yüzde 30 oranında artırılmıştı.

İşgalci İsrail'den günlük ithalat 2025 yılı sonuna kadar yüzde 50 artışla 1.6 milyar fit küpe çıkarılacak.

Mısır Haberleri

Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı
Mısır yönetimi Eş Şebab'a karşı Somali'ye asker göndermeye hazırlanıyor
Mısır Somali'ye asker gönderiyor
Mısır'dan Somali'ye ağır silah sevkiyatı yapıldı
ABD'den Mısır'a 320 milyon dolarlık askeri yardım