Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Mısır’da hak örgütü yapılanması tarafından belirtildiğine göre, Mısırlı yetkililer cumartesi günü Kanatir kadın hapishanesinde bir dizi kadın siyasi tutukluya fiziksel saldırıda bulundu.
İnsan hakları platformu olan We Record'a göre, Kalyubia vilayetindeki Kanatir hapishanesindeki bir güvenlik görevlisi, yeni atanan bir görevlinin teftişi sırasında, çok sayıda kadın mahpusa saldırıp birisini de yerlerde sürükledi.
Grubun belirttiğine göre güvenlik görevlisi, Israa Khaled, Basmaa Refaat, Somaya Maher, Nadia Abdel Hadi ve Sarah Abdullah isimli kadın mahkûmları yerlerde sürükleyerek darp ettikten sonra tecrit altına aldı.
Mahpusların tüm ilaçlarına, kıyafetlerine ve yiyeceklerine cezai bir tedbir olarak el konulurken, teftiş şefi hapishanedeki tüm mahkûmların egzersiz yapmasının da yasaklanmasını emretti.
Hak ihlali örgütünün yaptığı açıklamada, Teftiş müdürü, kadın tutukluları “kendilerine karşı her türlü ihlali işleme konusunda yetki sahibi” olduğunu ifade ederek tehdit etti.
Mısır cezaevlerinde bu tür durumlar cezalandırıcı önlemler olarak adlandırılıyor.
We Record sözcüsü Middle East Eye'a verdiği demeçte, 23 Eylül'de Tora Kompleksindeki maksimum güvenlikli Akrep Hapishanesi'nde dört tutuklu ve dört güvenlik görevlisinin öldürüldüğü iddia edilen hapishaneden kaçma olayını takiben, cumartesi günkü denetimin de tedbiren uygulandığını ifade etti.
İnsan hakları grupları ve aktivistler, geçen ay 15 siyasi mahkûmun infaz edilmesinin, Akrep Hapishanesindeki ölümle sonlanan kaçışa karşı bir tepki olabileceğini iddia ettiler.
İnsan haklarından Middle East Eye’a konuşan sözcü, kadınların kaldığı cezaevine sadece kadın müfettişlerin girmesine izin verildiğini ancak bu normun bu defa uygulanmadığı ve teftişe erkek memurların da dâhil edildiğini ifade etti.
Sözcü olaya ilişkin, güvenlik görevlisinin annesi yaşında kadın bir siyasi tutukluyu döverken diğer kadın mahpusların bu duruma seyirci kalmayıp, kadını saldırılara karşı korumaya çalıştıkları ve erkek memurun olaya dâhil olan tüm kadınları dövdüğünü belirtti.
Böyle bir olay 2014'ten beri görülmemişti. Mısırlı yetkililer, ülkedeki cezaevlerinin bağımsız denetimine izin vermiyor ve hükümet hapishane sorunlarıyla son derece gizlilik içinde ilgileniyor.
Devlet destekli Ulusal İnsan Hakları Konseyi, Mayıs 2015'te polis karakollarının yüzde 300 kapasitede dolu olduğunu ve hapishanelerin de yüzde 160 kapasitede mahkûm barındırdığını belirtmişti.
İnsan hakları grupları, darbeci cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi'nin 2014'te iktidarı ele geçirmesinden bu yana en az 60.000 siyasi mahkûmun Mısır hapishanelerinde tutulduğunu tahmin ediyor.
Sisi hükümeti, geçen yılki bir röportajda "Mısır'da siyasi mahkûm olmadığını" iddia ederek gerçekleri örtbas etmeye çalışıyordu.