Mısır Ekonomisi Tarihinin En Kötü Dönemini Yaşıyor

Mursi döneminin Kalkınma Bakanı Yahya Hamid, Mısır'da askeri darbeden sonra 400 fabrikanın kapatıldığını, işsizlik oranının yüzde 25'lere çıktığını bildirdi.

Mısır'da geçen yıl temmuz ayında, halk tarafından seçilen hükümete ve Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı yapılan darbe, ülke ekonomisini de olumsuz etkiledi.

AA muhabirinin, ülkedeki mevcut ekonomik duruma ilişkin sorularını yanıtlayan Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dönemindeki hükümette Kalkınma Bakanı olan Yahya Hamid, "askeri darbeden sonra Mısır ekonomisinin tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşadığını" söyledi.

Darbeden sonra yaklaşık 400 fabrikanın satış merkezleri de dahil olmak üzere kapandığına dikkati çeken Hamid, binlerce insanın da darbeden sonra işsiz kaldığını belirtti.

"Keşke şu anda Mısır’daki ekonomik çöküşü değil de gelişmeleri anlatmak için sizlerle konuşuyor olsaydım" diyen 36 yaşındaki Hamid, kariyerine, Vodafone şirketinin Mısır temsilcisi olarak başladı, Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonraki dönemde kurulan hükümette Kalkınma Bakanlığı görevini üstlendi.

Mısırdaki cunta yönetiminin, ülkedeki işsizlik oranını yüzde 13 olarak yansıttığına işaret eden Hamid, buna tepki gösterdi. Hamid, mevcut yönetimin yansıtmaya çalıştığının aksine, işsizlik oranının yüzde 25 seviyelerinde bulunduğunu, yani yetişkin her dört kişiden birinin işsiz olduğunu vurguladı.

Dış yatırım vaatleri cuntaya destek amaçlı

Mısır’da cunta yönetiminden beri başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerin yaptığı parasal yardımlarla ülke ekonomisine toplamda 16 milyar dolar girdiğini belirten Hamid, bu miktarın Mısır halkının yaşam kalitesine herhangi bir katkıda bulunmadığını söyledi.

Uluslararası basında çıkan, Dubaili iş adamlarından Majid El Futtaim’in önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde, Carrefour süpermarket zincirini Mısır’a getirerek toplamda 2.3 milyar dolarlık bir iş imkanı sağlayacağına yönelik habere de değinen Hamid, çok sık görülen bu tür haberlerin, Mısır’daki cunta yönetimine ekonomik ve siyasal destek veren ülkelerin Mısır’ı yatırım yapılabilecek bir ülke olarak gösterme amaçlarından kaynaklandığını ifade etti.

Yatırımlar konusunda gerçeğin farklı olduğunu söyleyen Hamid, "Gerçekte olan ise hiç bir ciddi yatırımcının Mısır’a uğramadığıdır. Eğer yatırımcı, bir ülke sokaklarında kan ve şiddet görürse, o ülkeye yatırım yapmaz” ifadelerini kullandı.

Mısır’da turizm gelirlerinin 2011’de başlayan devrimle birlikte yüzde 40 oranında düştüğünü hatırlatan Hamid, bu oranın, cuntanın yönetime geçmesiyle daha da azaldığına dikkati çekti. Turizmdeki düşüşün devam edeceğini belirten Hamid, "Cunta yönetimi sadece ekonomimizi değil, ülkemizin insanın yaşam özlemini de öldürüyor" dedi.

Mısır Haberleri

Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti
Siyonistlere patlayıcı taşıyan Alman gemisi Mısır'a demirledi
Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı