Haksöz Haber / Kısaltarak Tercüme Eden: Ahmet Hışıroğlu / Middle East Eye
Haberde 3 Tummuz'da darbe yaparak iktidarı zorla ele geçiren Abdülfettah es-Sisi’nin İslâmî hareketlere karşı bakış açısının önceki Cumhurbaşkanları Hüsnü Mübarek ve Enver Sedat’tan farklı olduğu belirtiliyor.
Sisi’nin politikası, başta Müslüman Kardeşler olmak üzere İslâmî hareketlerin kökünü kazımaya çalışan Cemal Abdülnasır’a daha yakın gözüküyor ve bu politikasını yürütmek için medyayı kullanıyor.
Sisi’nin uygulamaya koyduğu bu politik tavır insanlara İslâmî pratik ve görünüşünden dolayı mahkûmîyet cezası vermeye kadar vardı. Ve hiçbir şey İslâmî muhalefet fikri ve “terörizm”i sakal kadar sembolize edemez! Mısır medyası sakallı Müslümanların ya “terörist” ya da en azından Müslüman Kardeşler üyesi olduğuna vurgu yapıyor.
Sakalı olan birçok müslümanın hayatı bu politikanın sonuçlarından etkileniyor.
Abdullah Faruk Kenibar, Kahire’de el-Ezher Üniversitesi’nde tıp fakültesinde okuyan ve sünnet olarak gördüğü için sakalını uzatan bir öğrenci. Kendisi Mısır medyasının sakallı müslümanlara karşı başlattığı kampanya’dan muzdarip olmuş biri. Arabasıyla Kahire’ye giderken sakallı olduğu için bir grubun saldırısına uğradı ve Müslüman Kardeşler üyesi olduğu gerekçe gösterilerek polis tarafından gözaltına alındı. Amcasının hâkim olması sebebi ile üç gün nezarette kaldıktan sonra serbest bırakılmış, nezaretten çıktıktan sonra ilk yaptığı iş sakalını kesmek olmuş.
Ahmet Fuat Hendavi sakalı olan 24 yaşında bir gazateci ve fotoğrafçı. Mursi iktidara geldikten sonra medyanın İslâmcılara ve Müslüman Kardeşler’e nefretinin arttığını belirtiyor. Mursi’nin destekçileriyle Sisi yanlılarının karşılaştığı bir meydanda polisin Mursi yanlılarına uyguladığı şiddeti fotoğraflamış. Protestodan ayrıldıktan sonra yoldaki bir kontrol noktasında polis tarafından durdurulmuş ve gazeteci kimliğine rağmen sakallı olduğu için acımasızca dövülmüş ve gözaltına alınmış. Kendisi yaklaşık bir ay sonra gazetecilik başarılarının ön plana çıkmasından dolayı hapishaneden çıkabilmiş.
Eymen Usame 24 yaşında teknik danışman olarak özel bir firmada çalışan selefî kimlikli bir müslüman. Üniversitede bilgisayar mühendisliği okurken selefî bir gruba katılıp, sakalını uzatmış ve kampüsündeki mescidin daimî bir üyesi olmuş. Bu durum ulusal güvenlik güçlerinin dikkatini çektiğinden dolayı gözaltına alınmış. Bu yaşananların Mursi’den önce olduğunu belirtiyor kendisi. Mursi geldiğinde ulusal güvenlik güçleri üniversiteden ihraç edilmiş ve kendisi de mezun olduktan sonra iyi bir işe yerleşmiş. Darbeden sonra Sisi ve medyası tarafları birbirine kutuplaştırdığından dolayı iş arkadaşları ve patronu tarafından sakalını kesmeye zorlanmış. İşinden istifa ederek başka bir işe girmiş ve sakalını da kesmek zorunda kalmış.
İbrahim Abdu İbrahim 38 yaşında bir Müslüman Kardeşler mensubu. Mübarek döneminde birçok kez tutuklanmış ve serbest bırakılmış. Darbeden sonra evini polisler basmış ve kendisi böyle bir durumun yaşanabileceğini önceden bildiği için kayıplara karışmış. Karısı ve çocukları, anne ve babasının yanında kalıyor ve onları yaklaşık bir yıldır göremediğini belirtiyor. İki veya üç haftada bir yer değiştirmek zorunda ve toplum içinde dolaşabilmek için sakalını kesmiş. Sakalını kesmesinin kendini birçok dertten kurtardığını belirtiyor.
Örneğin bu videoda iki genç yaşlı bir adamı sakalından dolayı taciz ediyor ve yaşlı adamı IŞİD destekçisi olmak ile itham ediliyor.
Bu video el-Mansura Üniversitesi’ne polis baskını yapıldığı sırada çekilmiş. Polisler genç öğrencileri tutukluyor ve içlerinden maskeli bir polis memuru sakalı olan öğrencinin sakalını çekiştiriyor.
Bu video görünüşlerinden dolayı görevlerinden ihraç edilen sakallı polis memurlarının İçişleri Bakanlığı önünde yaptığı eylemden. Öfkeli şahıslar sakallı polis memurlarına saldırıyor. Bu saldırı Mursi döneminde yaşanmış.