"Millet Anayasa Değişikliği Değil Yeni Anayasa İstiyor"

AK Parti Genel Sekreteri Gül, "Milletin beklentisini boşa çıkarmadan bizim artık anayasayla ilgili yazıma başlamamız gerekiyor" dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, milletin sivil, yeni, özgürlükçü, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını sağlayan, parlamenter sistemin aksaklıklarını gideren yeni anayasa istediğini belirterek, "Yeni anayasa için 6 ay makul bir süre. Başbakanımızın liderlerle yaptığı görüşmelerde de bu süre dillendirildi. Yeter ki anayasa yapma iradesi olsun, milletten korkulmasın" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonunda iktidar partisini temsil edecek 3 kişiden biri olan Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon için 4 partiden üçer kişinin görevlendirildiğini hatırlatarak, bu konudaki ilk toplantının 4 Şubat'ta TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yapacağını belirtti.

Gül, 2011 seçimlerinden sonra uzlaşma komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, bu komisyonun 25 ay çalışma yaptığını ve önemli veriler topladığını vurguladı.

Söz konusu verilerin üzerinden çok fazla zaman kaybetmeden yeniden çalışmalara başlayacaklarını aktaran Gül, şöyle konuştu:

"Milletin beklentisini boşa çıkarmadan bizim artık anayasayla ilgili yazıma başlamamız gerekiyor. Millet artık masaya geldi, gelmedi anlamındaki mazeretleri istemiyor. Millet bize, 'Oturun, ihtiyaç duyduğumuz sivil, yeni, özgürlükçü, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını sağlayan, parlamenter sistemin aksaklıklarını gideren yeni anayasa yapın' diyor. Bizim buradaki önemli ölçümüz şu; Millet anayasa değişikliği değil, yeni bir anayasa istiyor."

Artık darbe anayasasının yürürlükte olmasının kendileri adına utanç olduğuna değinen Gül, AK Parti ile gelen 13 yıllık kazanımların artık kurumsallaşması gerektiğine işaret etti.

Gül, yargı bağımsızlığını sağlamak adına çok önemli önerilerinin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Şu anki parlamenter sistem tıkanma noktasındadır. Türkiye'deki ekonomik ve siyasi anlamdaki krizleri oluşturan tabloya zemin hazırlayan bir hükümet sistemi var. Bu sistemin artık kalkması lazım. O yüzden Türkiye için artık en anlamlı ve geçerli sistem başkanlık sistemidir. Biz bunu savunuyoruz. Başkanlık sistemiyle siyasi ve ekonomik istikrar sağlanacak. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin keskin şekilde uygulandığı bir döneme geçmeliyiz. Bunun için çalışacağız. Oysa ki şimdiki sistem, 276'yı bulanın yasama ve yürütmeye hakim olduğu bir sistem. Ama muhalefet başkanlık sistemine sadece Recep Tayyip Erdoğan ismi üzerinden eleştiriler getiriyor. Bu millet kimi isterse onu başkan veya cumhurbaşkanı seçer. Bu meseleyi sistem meselesi olarak tartışmaya davet ediyoruz. Umuyorum ki başkanlık sistemi bu ülke için her açıdan sorunları gidermiş olur."

- "6 ay makul bir süre"

Türkiye'nin ilk anayasasını 1876 yılında 2,5 ayda yaptığını anımsatan Gül, şunları kaydetti:

"Yeni anayasa için 6 ay makul bir süre. Başbakanımızın liderlerle yaptığı görüşmelerde de bu süre dillendirildi. Yeter ki anayasa yapma iradesi olsun. Milletten korkulmasın. Burada başkanlık sistemini istemeyenler, milletin iradesini ve egemenliğini istemeyenlerdir. Biz onlara gelin meseleyi tartışalım diyoruz. Onlar, 'seni başkan seçtirmeyeceğiz' diyor. Bunu diyenlere de 'Bu işe siz değil, teröre sırtını dayayanlar değil, millet karar verecektir' diyoruz. Millet isterse bu ülkeye başkanlık sistemini de getirir, Recep Tayyip Erdoğan'ı da seçer."

AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı