Mikail Bayram Hoca vefat etti

Prof. Dr. Mikail Bayram, 84 yaşında hayatını kaybetti. Arapça, Farsça ve Osmanlı dillerine hakim olan Bayram, akademik dünyaya kazandırdığı eserlerle tanınıyordu.

Eğitim ve İlk Yıllar

Prof. Dr. Mikail Bayram, 1940 yılında Van'ın Saray ilçesinde doğdu. İlkokulu doğduğu ilçede, ortaokulu ise Özalp'ta tamamladı. 1961 yılında Van Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ne girdi ve 1966 yılında buradan mezun oldu.

Akademik Kariyer

Mezuniyetinin ardından Adana Kız Lisesi'nde din bilgisi öğretmenliği yaparak çalışma hayatına başlayan Bayram, 1968 yılında Konya Yüksek İslâm Enstitüsü'ne Fars Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi olarak atandı. Bir yıllığına Bağdat'a gönderilerek Arap dili ve edebiyatı alanında ihtisas yaptı ve Bağdat Edebiyat Fakültesi'nden uzmanlık sertifikası aldı.

1975 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Fars Filolojisinde doktor unvanını aldı. 1979 yılında Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine, bir yıl sonra da Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne öğretim görevlisi olarak atandı. 1990 yılında doçent, 1996 yılında ise profesör unvanını aldı.

Eserleri ve Katkıları

Prof. Dr. Mikail Bayram, tarih ve edebiyat alanında birçok önemli esere imza attı. "Ahi Evren ve Ahi Teşkilatının Kuruluşu", "Fatma Bacı ve Baciyan-ı Rum" ve "Şeyh Evhadüdin Hamid El Kirmani ve Evhadiyye Hareketi" gibi eserleri ile tanınır. Bayram'ın çalışmaları, makaleleri ve katıldığı bilimsel toplantılar ile akademik dünyaya büyük katkılarda bulunmuştur.

Şiir ve Makaleler

Eski şiir geleneğine uyarak Sarayî mahlası ile yazdığı kasideler, gazeller, rubaîler ve mesnevîlerden oluşan bir divanı yayımlandı. Makaleleri Hareket, Hak Söz, Selçuklu Araştırmaları, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Belleten, Osmanlı Araştırmaları, Cem, Tarih ve Toplum, Türk Araştırmaları ve İran Mecelle-i Maarif dergilerinde yer aldı.

Akademik ve Toplumsal Katkıları

Bilimsel Toplantılar ve Ödüller

Yüzden fazla bilimsel toplantı, kongre, seminer ve sempozyuma bildiriler sunarak katılan Bayram, yurt içi ve yurt dışı pek çok kurum ve kuruluştan 50 civarında takdirname, plaket ve başarı belgeleri aldı. Kültür Bakanlığı'nın "Türkiye Yazma Eserler Toplu Kataloğu" çalışmalarına ve İslâm Konferansı Teşkilatı (IRCICA) temsilcisi olarak çeşitli projelere katkıda bulundu.

Mikail Bayram, Türkiye'deki din anlayışının oluşum süreci üzerine yaptığı çalışmalarla ilim dünyasına önemli katkılar sunmuştu. Bizler de vefatı sebebiyle kendisine Allah'tan rahmet,  yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Haber Haberleri

Emevi Camii halılarının yenilenmesine Gaziantep talip oldu
"Çarşı"ın Gezi davasında tüm sanıklar beraat etti
Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı