MHP'de Senaryo Üstüne Senaryo

MHP'de bir süre öncesinde fırtına gibi esen muhalefet rüzgârı şimdilik sakinleşmiş gibi görünüyor. Bugün muhaliflerin bundan sonra ne yapacağına dair konuşulan bir dizi senaryo var.

Gonca Şenay / Al Jazeera

Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) yönetim ve genel başkan değişikliği tartışması başladığından bu yana süreç çok bilinmeyenli bir denkleme dönüştü. Hiçbir sorunun tek bir yanıtı yok. Ortada sürekli farklı ihtimâller ve o ihtimâllerden kaynaklanan çok seçenekli senaryolar var. Bu durum, bugün gelinen noktada da geçerli.

Mahkeme kararıyla 10 Temmuz Kurultayı'nın yapılamaması ile birlikte gündemin bir numaralı maddesi ihraç beklentisi oldu. Sürecin başından bu yana konuşulan muhaliflerin ihraç edileceği iddiası Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin mesajlarıyla güçlendi. Ancak ihraç meselesi öyle bir konu ki, muhaliflerin ihraç edilmesi ile ortaya çıkacak tablo ile edilmemeleri durumunda oluşabilecek tablo bambaşka. Bir de, muhaliflerin yeniden imza toplaması ihtimâli ile oluşacak yeni durum var.

İhraç Olursa…

Bu başlığın altında kimin ihraç edileceği de ihtimâlleri değiştiriyor. Kesin gözüyle bakılan Meral Akşener ve çevresindeki bazı isimlerin ihraç edileceği ihtimâli. Bu da Akşener’in bundan sonraki yol haritasını gündeme getiriyor. MHP kulislerinde ve muhalifler arasında konuşulan bir dizi senaryo var.

Bunlardan en önemlisi Akşener’in başka bir siyasî partiye geçmesi. Bu yeni bir parti kurulması yoluyla da olabilir, teşkilâtı bulunan bir partiye transfer olunması şeklinde de. Çok konuşulan bu senaryoya göre o parti Büyük Birlik Partisi ya da Demokrat Parti olabilir. Bu durumda genel seçimlerin hükûmet yetkililerinin dile getirdiği gibi 2019 yılına kadar yapılmaması durumunda kamuoyunda oluşan heyecan dalgasını kaybetmemek için bu partinin Meclis’te grup oluşturması gerektiği de ifade ediliyor. Bunun için de 20 milletvekilinin bu partiye geçmesi gerekiyor. Bu senaryoları dile getiren isimler, sâdece MHP’den değil CHP ve AK Parti’den de milletvekillerinin Akşener’in liderliğindeki bu partiye geçme ihtimâli olduğunu söylüyor.

“Emanetçi” Aday

Akşener’in yeni bir parti kurma ihtimâli de tartışılıyor. Ancak seçimlerin 2019 yılında yapılması durumunda yine Meclis’te bir grup kurmanın şart olduğu belirtiliyor.

Adaylar kurultay için yeniden imza toplanması üzerinde de duruyor. İhraçların olması durumunda, yeniden toplanacak imzalarla kurultaya gidilirse ya da Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin koyduğu tedbir kararı kalkıp seçimli kurultay yolu açılırsa ihraç edilmemiş bir isim “emanetçi” olarak aday olacak. Ve seçilmesi durumunda aralarında Meral Akşener’in de olduğu ihraç edilen isimler partiye geri dönecek ve genel başkanlık koltuğu el değiştirecek.

Sinan Oğan ve Koray Aydın’ın ise ihraç edilseler bile MHP çatısı dışında siyaset yapmayı düşünmediği belirtiliyor.

İhraç Olmazsa…

İhraç olmaması durumunda, adayların önündeki seçeneklerle birlikte yeni bir parti ihtimali de zayıflıyor. Bu durumda adayların Olağan Kurultay sürecini bekleme ihtimâlleri artıyor. Bu da, gözleri bu süreçte il ve ilçe teşkilâtlarında delegelerin yeniden belirlenmesine çeviriyor. 9 Ekim’de ilçe kongrelerinin başlaması ile birlikte Genel Merkez’in muhaliflere destek veren delegeler yerine yeni delegeler belirleme ihtimâli çok kuvvetli. Muhaliflerin de buna karşı teşkilât bazında bir mücadeleye girmesi bekleniyor.

Yorum Analiz Haberleri

“Esed’in düşüşüyle Rusya 'süper güç' olmaktan çıktı”
Döktüğün kan yetmedi mi hala utanmadan konuşabiliyorsun?
"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango