MHP ve BDPden Yeni Anayasaya Destek

MHP ve BDP Anayasada kanunlaştırılması teklif edilen 48 yeni maddeye destek verdi.

Yeni Anayasada kanunlaştırılması teklifi verilen 48 madde için MHP'den Mehmet Şandır ve BDP'den Gülten Kışanak olumlu açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın, partiler tarafından üzerinde uzlaşılan 48 yeni anayasa maddesinin kanunlaştırılması teklifine MHP'den olumlu yanıt geldi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, 'MHP'nin şartı şurtu yok. Hodri meydan. Bu teklif Sayın Devlet Bahçeli'ye aittir' dedi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Şandır, anayasayı değiştirmenin topluma karşı verilmiş taahhüt olduğunu belirterek, 'Birlikte varılan sonuçlara herkes sahip çıkmalıdır. Aması, fakatı, ancağı yok bu işin. Toplum TBMM'den, siyasi partilerden çözüm beklemektedir. MHP olarak biz bu noktadaki her türlü gayrete varız, katkıya hazırız. Varılan 48 maddelik uzlaşmayı önemli buluyoruz. Bunun kanunlaştırılması için MHP hazırdır' diye konuştu.

Kışanak: "48 Madde Meclise Gelirse Hayır Demeyiz"

Başbakan’ın anayasada uzlaşılan 48 maddeyi Meclis’ten bir haftada geçirme önerisine BDP’den ‘şartlı evet’ geldi. BDP’li Buldan ‘Hayır demeyiz’ derken Eşbaşkan Kışanak Milliyet’e partinin tavrını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan maddelerin Meclis’ten çıkartılması önerisine BDP, komisyonun dağıtılmaması şartıyla, olumlu yaklaştı.


BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, konuyla ilgili Milliyet’in sorularını yanıtladı.   “Halkın yeni anayasa talebi ötelenmemeli” diyen Kışanak, Başbakan Erdoğan’ın önerisiyle ilgili şunları söyledi:

“Yeni anayasa yapılamıyorsa, yeni anayasanın önü açılmak kaydıyla uzlaşılabilen acil, ama yine bazı sorunlara, önemli konulara çözüm bulmak için, paket üzerine çalışılabilir. Partimizin henüz netleştirdiği bir yol ve yöntem değildir. Anayasa Komisyonu üyesi arkadaşlarımızla, danışmanlarımızla oturup bir değerlendireceğiz, tespit yapacağız. Kaç madde üzerinde anlaşma nedir, bunlar nasıl çoğaltılabilir. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüşmeden sonra da açıkladım. Parlamento toplumun beklentisini karşılamak zorunda. Bütün partiler halka yeni anayasa sözü vererek iktidara geldiler. Bunun gereğinin yapılması lazım.”

‘Meclis’e gelirse hayır demeyiz’

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da hem TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in hem de BDP’nin isteğinin, mutabakata varılan 48 maddenin en az 60-70 maddeye çıkarılabilmesi yönünde olduğunu söyledi. Buldan, , “Komisyon, 48 maddeyi 60-70 maddeye çıkartabilirlerse, temel hak ve özgürlükler konusunda, maddeler paketin içine eklenebilirse, o zaman sayın Başbakan’ın ifade ettiği, bizim açımızdan önemli” dedi. “Mutabakata varılan maddelerin bir paket halinde gelmesi durumunda  destek verecek misiniz?” sorusuna da Buldan, “Genel Kurul’a gelirse ‘yok, hayır’  demeyiz. Sonuçta 4 grup, bu maddeler üzerinde mutabakata varmış. Yetmez ama  ‘evet’ diyeceğiz” karşılığını verdi.

BDP’li Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Sırrı Süreyya Önder de, “Komisyonun üzerinde küçük görüş farkılıkları yaşadığı 20-25 madde daha var. Bunlar da gözden geçirilirse büyük ihtimalle uzlaşılan maddeler 60’ın üzerine çıkacaktır. Bir hafta içinde bu 4 partinin ortak teklifi ile TBMM’den çıkartılabilir” dedi.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu