MHP Seçimlerde Beklediği Çıkışı Yapamadı!

Çözüm sürecine yönelik tepkilerin yanı sıra Cemaat oylarının bazılarının adresi olması beklenen MHP, seçimde belirlediği yüzde 20 bandını yakalayamadı.

Gonca Şenay'ın yorumu:

Saatler 17:00’yi gösterirken Türkiye’de sandıklar kapandı, oylar sayılmaya başlandı. O dakikadan itibaren partilerin Ankara’daki genel merkezleri hareketlenmeye başladı, Milliyetçi Hareket Partisi hariç. MHP de her şey çok sakindi. Gece boyu bu tablo değişmedi.

Genel Merkez binasının üst katlarında partinin bazı yöneticileri ve Genel Başkan seçim sonuçlarını TV’lerden takip etti. Giriş katında ise güvenlik önlemi almak üzere binaya gelen polisler ve gazeteciler vardı, bir de az sayıda partili...

MHP hedefine yaklaşmakla yetindi

Seçim sonuçları Türkiye’de hiç olmadığı kadar tartışıldığı için tablonun netleşmesi biraz zaman alacak. Ancak kesin olan bir nokta var ki hem çözüm süreci hem de Hükümet-Cemaat kavgası nedeniyle Ak Parti’ye kaptırdığı oyları geri alması beklenen MHP beklenen artışı yakalayamadı.

Daha önce parti kurmaylarının basın mensuplarıyla sohbetlerinde dile getirdiği yüzde 20’lik oy bandı yakalanamadı, sadece yaklaşmakla yetinildi.

MHP 2009 yerel seçimlerinde yüzde 16 oranında oy almıştı, ortaya çıkan kasetler nedeniyle üst düzey yöneticilerinin istifasıyla girdiği genel seçimlerde ise yüzde 12.9.

30 Mart seçimlerinde ise saatler gece yarısını gösterirken MHP’nin oyu yüzde 15-16 aralığında kaldı.

Kastamonu’yu kaybetti

Gelen ilk sonuçlara göre parti Mersin’de belediyeyi CHP’den aldı, komşusu Adana’yı da elinde tuttu. Türkiye’nin bir ucundaki Kars da partinin başarı hanesine yazılacak illerden. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin kalabalık bir miting yaptığı ilde MHP belediyeyi Ak Parti’den aldı. Bunlar MHP için önemli iller.

Başka bazı illerde ise hayal kırıklıkları var. Örneğin Kastamonu, ilk sonuçlara göre parti kalesi sayılan ilde ikinci parti konumuna düştü. Gümüşhane, Balıkesir ve Uşak da MHP’nin kaybettiği şehirlerden.

İstanbul’da HDP’nin de altında

Büyükşehirlerde ise MHP’nin neredeyse hiç varlık gösteremediği görülüyor. AKP ve CHP’nin birbirleriyle yarıştığı İzmir ve Ankara’da parti yüzde 8’ler civarında oy alabildi. İstanbul’da ise sadece AKP ve CHP’nin az bir farkla da olsa Halkların Demokrasi Partisi’nin de altında kaldı.

MHP’den ilk değerlendirme: Başarısız değiliz

Seçim sonuçları büyük ölçüde kesinleşince partisinde kameraların karşısına geçen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sonuçları başarısızlık olarak değerlendirmedi, “Kaybettiğimiz kadar kazandığımız iller de var” dedi. 

Sandıklar açılmaya devam ederken Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’a göre de ilk sonuçlar MHP için “başarısızlık” anlamına gelmiyor: 

“Son seçimde yüzde 13 oranında oy almış bir partiyiz. Sonuçlar değerlendirilirken bu görmezden gelinemez. Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy düşüşü yoktur. Yüksek Seçim Kurulu işin ucunu açık bıraktı. Neyi, neye göre toplayıp değerlendireceğiz? Ben hala MHP’nin 2011 seçimlerine göre arzu ettiği kadar olmasa da oy oranını artırdığını söyleyebilirim. CHP'nin durumu ise iyi değil.”

"Genel Başkanlık tartışması olmaz"

Ve şimdi biraz erken de olsa seçim sonrası başlaması beklenen klasik bir tartışma. MHP’de Genel Başkanlık tartışması başlar mı? Devlet Bahçeli 17 yıldır oturduğu genel başkanlık koltuğunu bırakır mı?

Semih Yalçın, bu soruya “Bunun tartışılmasını dahi beklemeyin” yanıtını veriyor.

Parti seçim sonuçlarını bu hafta içinde ilgili kurullarında ayrıntılı olarak değerlendirecek. 

Kaynak: Al Jazeera

 

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!