HAKSÖZ HABER
Cari hükümetin bağımlılık ile mücadele etmek için bağımlılığı çağrıştıran ifadeleri ve sembolleri toplumsal alandan silmek için attığı adımlar bazı yayın organları tarafından eleştirilere tabi tutuldu. Hükümetin gerçekte bağımlılıkla bir derdi olmadığı zannıyla hareket eden bu yayın organları işin özünde ‘şeriatçı’ kaygılar yer aldığını kast eden ifadeler kullanıyorlar.
“Türkiye'de hükümet, bağımlılıkla mücadele kapsamında "meyhane", "nargile kafe" gibi isimleri tabelalardan kaldırmayı planlıyor. Bu en çok, İstanbul’un kadim meyhane kültürünü devam ettirmeye çalışanları rahatsız ediyor.”
Kadim meyhane kültürü denilen saçmalığın ne olduğunu bile anlamak güç. Bir kere bir şeyin önüne sihirli ‘kadim’ kelimesini koyduğunuz zaman müspet olarak anlaşılır hale geliyor. Bu düşüncenin kendisi bile oldukça anlamsızken meyhane denilen, içki ve türlü iğrençliğin yaygınlaştırıldığı mekanları olumlu ifadelerle anmak en hafif tabirle sorumsuzluktur.
Hükümetin düzenlemesi gayet mantıklı bir yerden neşet ediyor. Bir şeyin görünürlüğünü azalttığınız vakit kullanımı da azalıyor. Bu sebeple geç kalınmış bu düzenlemenin en hızlı şekilde uygulamaya koyulması gerekiyor. Ancak yeterli olmadığı da belirtilmeli! Öncelikle malum bir marka tarafından finanse edilen ve rengiyle logosuyla içkiyi hatırlatan tekel bayilerine de bir düzenleme yapılması şart. Kültür Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı ‘meze listesi’ cürmüyle tutarsızlık oluştursa da hükümetin bu düzenlemesinin yerinde olduğunu tekrar ifade etmek gerek!
Almanya merkezli DW’nin haberinde ‘eşi görülmemiş’ şeklinde tanımlanarak rijit bir konuma yerleştirmeye çalıştığı düzenleme bağımlılıkla olduğu kadar ahlaksızlıkla da mücadele perspektifini içinde taşımalı. Zira bu düzenlemeden anca gayri ahlaki olana bağımlı olanlar rahatsız olabilir!
Kadim meyhane kültürü(!) denilerek normalleştirilen içki bağımlılığı Türkiye’de kadın ve çocuk istismarının en büyük sebeplerinden birisidir. Aileleri yerle bir eden içkiyi olağan bir şey, kültür öğesi haline getirmek sorumsuzluk olduğu kadar aymazlıktır! Hükümetin düzenlemeyi çok hızlı bir şekilde yürürlüğe koyarken içkinin normalleştirilmesine karşı da önlem alması gerektiğini hatırlatmak gerek…