Silikon Vadisi devi Meta Salı günü Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in Facebook ve Instagram hesaplarındaki sosyal medya paylaşımlarını sildiği için özür diledi.
Paylaşımlar, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin geçen hafta Tahran'da uğradığı suikastın ardından Hamas ile dayanışma içinde olduklarını ifade ediyordu.
Bir Meta sözcüsü Reuters ve AFP'ye yaptığı açıklamada paylaşımların "operasyonel bir hata" nedeniyle kaldırıldığını ve içeriğin "doğru haber değeri etiketi" eklenerek geri yüklendiğini söyledi.
İbrahim 31 Temmuz'da Heniye'nin ölümü üzerine başsağlığı dilemek için bir Hamas yetkilisiyle yaptığı telefon görüşmesinin video kaydını paylaşmıştı.
İbrahim ayrıca Heniye ile Mayıs ayında Katar'da yaptığı son görüşmeden bir fotoğraf ve taziye mesajı da yayınladı.
Salı günü saat 12 itibariyle paylaşımlar geri yüklendi ancak bir uyarı mesajı yayınlandı: "Bu gönderi Topluluk Kurallarımıza aykırıdır ancak kamuoyunun farkındalığı için Instagram'da kalmaya devam etmektedir."
Facebook, Instagram ve bir dizi başka platformu yöneten ABD'li sosyal medya devi, Gazze'yi yöneten Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ı "tehlikeli örgüt" olarak tanımlıyor ve grubu öven içerikleri yasaklıyor.
Meta ayrıca grafik görselleri kaldırmak veya etiketlemek için otomatik algılama ve insan incelemesinin bir karışımını kullanıyor.
Salı günkü karar, Malezya'nın Meta'dan içerik kaldırma konusunda bir açıklama talep etmesinden bir gün sonra geldi ve başbakanlık ofisi şirketin eylemlerini "ayrımcı, adaletsiz ve ifade özgürlüğünün bariz bir şekilde bastırılması" olarak gördüğünü söyledi.
Bu olay, Mayıs ayında Enver'in Heniye ile yaptığı görüşmeye ilişkin paylaşımların "yanlışlıkla" kaldırılmasının ardından geri yüklendiği benzer bir olayın ardından Meta'nın Malezya hükümetiyle yaşadığı ikinci sorun oldu.
İnsan hakları grupları ve Filistin yanlısı aktivistler Meta'yı Gazze'de devam eden savaş sırasında Filistin yanlısı görüşleri sansürlemekle defalarca suçlamıştı. Aralık 2023 tarihli bir İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporu, şirketi "hukuki koruma altındaki ifadeleri usulsüz bir şekilde kaldırmak ve bastırmakla" suçladı.
Raporda Meta'nın hatalı içerik denetleme politikaları, kötü uygulama ve "usulsüz devlet etkisi" nedeniyle yüzlerce Filistin yanlısı paylaşımı kaldırdığı veya bastırdığı iddia edildi.
Meta geçen yıl Filistin yanlısı söylemi bastırmakla suçlandığında, şirket teknik hataları sorumlu tutmuş ve şöyle demişti: "Bu hata dünyanın dört bir yanındaki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusuyla hiçbir ilgisi yoktu ve bunu mümkün olan en kısa sürede düzelttik."
Ancak Hampton Enstitüsü (HI) adlı düşünce kuruluşu Instagram ve Facebook'u "Filistin'in gerçek tarihiyle ilgili paylaşımları aktif olarak engellemekle" suçluyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye