Meslekten İhraç Edilen Ercan Harmancı Hukuk Mücadelesinden Zaferle Çıktı

Karma eğitim dayatmasına karşı çıktığı için linç edilen Felsefe öğretmeni Ercan Harmancı için Konya Bölge İdare Mahkemesi, meslekten ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eleştirdiği karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesi gerektiğini savunduğu için mesleğinden atılan Felsefe öğretmeni Ercan Harmancı, hukuk mücadelesini kazandı… Cinsel taciz ve hırsızlıktan 30,5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir suç makinesi tarafından şikayet edilen Harmancı, yeniden öğretmenlik yapabilecek.

Felsefe öğretmeni Ercan Harmancı’nın mesleğine geri dönmek için açtığı dava, Konya 1. İdare Mahkemesi tarafından ”Öğretmenliğe uygun değildir” gerekçesi ile reddedilmişti. Sınıfa girerken dahi kapıyı tıklayarak giren bir öğretmenin sosyal medya paylaşımlarının kaygı verici olduğunu öne süren mahkeme heyeti, Harmancı’nın öğretmenlik görevini yürütemeyeceği kanaatine vardığını ifade etmişti. Burak Mutlu ve Ümit Toprak’ın üye hakim, Nurullah Çelik’in ise başkanlık yaptığı Konya 1. İdare Mahkemesi, haksız yere işinden edilen Ercan Harmancı’ya ait paylaşımları “cinsiyet ayrımcılığı” olarak yorumlamıştı. Kararı Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyan Harmancı, uzun süredir verdiği yargı mücadelesinden zaferle ayrıldı.

Öğrenciler memnun

Küfürlerin, hakaretlerin ve iftiraların havada uçuştuğu karalama kampanyasına rağmen dik duruşundan taviz vermeyen Ercan Hoca’nın haksızlığa uğradığına hükmeden Konya Bölge İdare Mahkemesi, Harmancı’nın meslekten ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Konuyu derinlemesine inceleyen Konya Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi, 2019/363 Esas, 2019/823 no’lu kararında “vicdan” vurgusu yaptı. Herhangi bir kişiye suçlama yöneltilirken inandırıcı delillerin yanı sıra vicdanlı olunması gerektiğinin altını çizen İstinaf Mahkemesi, aynı okulda görev yapan diğer öğretmenler ve öğretim gören öğrencilerin mütedeyyin eğitimcinin aleyhine bir beyanda bulunmadığına dikkat çekti.

MEB’e ders gibi karar

Tanık ifadelerinde Harmancı’nın başarılı bir eğitimci olduğuna işaret edildiğini vurgulayan mahkeme kararında, öğretmene ait paylaşımların sosyal medya düzeyinde kaldığı, disiplin soruşturmasına konu edilen eleştirilerin öğretmenlik mesleği icra edilirken sarf edilmediği belirtti. MEB’i de eleştiren mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar haricinde, idare hukuku anlamında öğretmenlik mesleğinden alınmayı gerektiren ‘öğretmenlikte yetersiz olduğu’ niteliğinde bir fiili bulunmadığının sonucuna varılması nedeniyle ölçülülük ilkesine göre salt sosyal medya paylaşımlarının, öğretmenlik mesleğinde yetersiz olduğu sonucunu doğurmayacağı değerlendirildiğinden, hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen soruşturma raporunda getirilen teklife istinaden Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 58 inci maddesi uyarınca hizmet sınıfı (kadro ve unvanı) değiştirilerek Konya İli, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne memur olarak atanmasına ilişkin 09/03/2018 tarih ve 5067410 sayılı işlemde hukuka uyarlık, aksi yönde davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararında ise yasal isabet görülmemiştir.”

Yeni Akit

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak