Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltti

TCMB, politika faizini 250 baz puan arttırarak yüzde 45'e çıkardı. TCMB ve PPK'dan yapılan açıklamada, gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığı bildirilirken, bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında önemli bir karara imza attı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı. Bu artış, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

Aralık ayında da benzer bir artışla (250 baz puan) politika faizini yükselten Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma politikasının yavaşlayacağının sinyallerini vermişti. PPK, geçtiğimiz ayki toplantıda parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğini ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtmişti.,

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİ

PPK'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

'GEREKLİ PARASAL SIKLIĞA ULAŞTIK'

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

TÜRKİYE EN YÜKSEK FAİZ ORANINA SAHİP ÜLKELERDEN BİRİ

Bu karar, Türkiye'nin dünya genelinde en yüksek faiz oranlarına sahip ülkeler arasında dördüncü sıraya yerleşmesine neden oldu. Listenin başında yüzde 130 ile Zimbabve yer alırken, onu yüzde 100 ile Arjantin ve yüzde 56,27 ile Venezuela takip ediyor. Türkiye'nin yüzde 45'lik oranı, Gana, Sudan, Kongo, Malavi, Pakistan ve Sierra Leone gibi ülkelerin önünde yer alıyor.

Faiz oranlarının en yüksek olduğu 10 ülke

Zimbabve: 130

Arjantin: 100

Venezuela: 56.27

Türkiye: 45.00

Gana: 30

Sudan: 28.3

Kongo: 25

Malavi: 24

Pakistan: 22

Sierra Leone: 21,25

TCMB'nin bu kararı, enflasyonla mücadele ve para politikasındaki istikrarın korunması amacıyla alındığı yorumlanıyor. Uzmanlar, bu hamlenin piyasalar üzerindeki etkilerini ve Türkiye ekonomisinin genel durumunu yakından izlemeye devam ediyor.

YILIN SON FAİZ KARARI NEYDİ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının son faiz kararını beklentiler doğrultusunda 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e yükseltti.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e yükseltmesi, ekonomistler arasında daha önce tahmin edilen bir gelişme olarak gerçekleşti. Bu, haziran ayından bu yana devam eden faiz artışlarının bir parçası olarak geldi ve toplamda 7 toplantıda faiz oranını yüzde 8,5'ten bu seviyeye çıkardı.

Ekonomi Haberleri

Reklam Kurulu Kasım indirimlerinde tüketicinin aldatılmasına izin vermedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: (Asgari ücret) Önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz
Bakanlık 5 belediyeye haciz başlattı
MHP’den 'Asgari Refah Seviyesi' önerisi
"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" yeniden gündemde