Meraktan Başladım Annem için Bıraktım

Sentetik uyuşturucu bonzainin süratle yayılmasındaki en büyük etken merak duygusu. 2 yıl boyunca bonzai kullandığını anlatan 21 yaşındaki Ö.İ, 'Bonzai denilen bataklığa merak ettiğim için düştüm' dedi.

Hamdi Koçoğlu - Yusuf Doğan / Yeni Şafak

Gençleri tehdit eden bonzai en çok merak duygusu nedeniyle yaygınlaşıyor. Özellikle son günlerde süratle yaygınlaşan bonzai maddesini iki yıldır kullandığını anlatan 21 yaşındaki Ö.İ, 'Bonzai denilen bataklığa merak ettiğim için düştüm' dedi. Sentetik uyuşturucu madde olması nedeniyle tüm dengesinin alt üst olduğunu belirten Ö.İ, '2 ayda 20 kilo verdim. Yaşamsal fonksiyonlarım tehlikeye girince annem çok üzüldü. Onun gözyaşlarına dayanamadım, bıraktım' diye konuştu. Yaklaşık 3 aydır hiçbir şekilde bonzai kullanmadığını belirten Ö.İ'nin anlattıkları yaşanan tehlikenin boyutlarını da gözler önüne serdi: 'Mahallelerde örgütlenen kişiler 14 yaşındaki çocuklara bonzai satıyor. Genellikle mahallelerin kuytu köşelerinde ve parklarda satılırken, gençler mahallenin kuytu köşelerinde ve parklarda bonzai kullanıyor. Bazı gençler para bulamadığı için hırsızlık yapıyor. Yoğun şekilde bonzai kullanan gençler halüsinasyon görüyor'

KULLANINCA AGRESİF BİRİ OLUYORDUM

Bonzainin özellikle mahallerin kuytu yerlerinden kullanıldığını söyleyen Ö.İ. 'Kullandığım anda kalbim hızlı hızlı çarpıyor. Öleceğimi zannediyorum. Çevremde gördüğüm herkese sataşmak istiyorum. Çok hızlı bir şekilde etki yapıyor. Bazı zamanlar saldırganlığa kadar yol açıyordu' şeklinde konuştu. Bağımlılık yaptıktan sonra kullanılmamasının çok zor olduğunu anlatan Ö.İ. zararını bildikleri halde kullandıklarını belirtti. Ö.İ. 'Kullanmayınca sinir basıyor. Ailene çatıyorsun. Yalan söylüyorsun ve çok zarar ediyorsun' dedi.

YEMEK BİLE DÜŞÜNÜLMÜYOR

Ö.İ. şöyle konuştu: 'Mahallelerdeki büyük kişiler yanımızda parklarda içince onlara özendik. Güzel bir şey sandık. Bonzai bizim için her şeyden önce geliyordu. Yemeği düşünmeyip bonzai içiyorduk. Okul harçlığımızı ona yatırıyorduk.'Bonzainin kemiklerini erittiğini söyleyen Ö.İ. iki ayda 20 kilo verdiğini belirtti.

ÖLÜM TRİBİ YAŞANIYOR

Ö.İ. bonzai kullandıktan sonra uzun bir süre ve yoğun şekilde halüsinasyon gördüğünü belirtti. Maddenin çeşitli triplere yol açtığını ifade eden Ö.İ. fazla kullanıldığı zaman da ölüm tribi doğurduğunu anlattı. Ö.İ. bonzai kullandığı andaki hislerini şöyle anlattı: 'Bonzai içmeye başladığım andan itibaren ölüm tribi bedenimi sarıyor.'

Gençlik çağı en riskli dönem

Çocuk, Genç ve Erişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci çocuk ve ergende madde kullanma evrelerini şu şekilde sıraladı:

- Deneysel kullanım: Maddenin etkisinin fark edilerek, durumunda değişiklik sağlamak için çeşitli maddelerin denenmesi. Genellikle ikinci evrenin gelmesine yol açar.

- Sosyal kullanım: Sosyal ortamlarda kullanarak, keşfettiği değişiklikleri devam ettirmektir. Benzer kişilerle paylaşılabilir. Ve sadece onlarla paylaşılan bir sosyal aktivite haline gelebilir.

- Operasyonel kullanım: Kötü kullanım gelişmiştir. Genellikle gerilimden kurtulmak ya da eğlenmek için kullanılır. Bir grup zevk için kullanırken, bir grup da mutsuzluğu, sıkıntıyı gidermek için kullanır.

- Bağımlı kullanım: Artık yaşamını devam ettirebilmek için maddeye gereksinimi vardır.

'Gençlik çağı madde kullanımına başlama ve bağımlılık açısından riskli bir dönemdir' diyen Bengi Semerci, 'Anne ve babalar iletişim ve sorunlarla başa çıkmada zorluklar yaşar.İletişim araçları yanlış özdeşim modelleri ile çarpıklıklara özendirici zemin hazırlamaktadırlar' dedi.

Eczaneler tehlikeye ortak

Son günlerde hızla yayılan bonzai uyuşturucu maddesine bağımlı hale gençlerin anlattıklarından yeni skandal durumlar da ortaya çıkıyor. Bonzai kullandıktan sonra gözlerde oluşan kızarıklığı gidermek için tavsiye edilen ve 2 dakikada işe yarayan Visine damlasını bazı eczanelerin reçetesiz ucuz fiyatlara sattıklarını dile getiren Ö.İ. bu ilaç sayesinde ailelerin çocuklarının bonzai kullandıklarını anlamakta zorlandıklarını ifade etti. Ö.İ. 'Bazı eczaneler reçete istiyor. Ama çoğu ne için istediğimizi bildiği halde ses çıkarmıyor ve ucuz fiyatlara satıyor' ifadelerini kullandı.

Ruhsal sorunlar maddeye itiyor

Gençlerin uyuşturucu madde kullanımının son zamanlarda artmasının birinci nedeninin 'merak' olduğunu söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Armağan Samancı, 'Bir diğer önemli nokta tüketim toplumunun getirdiği 'çabuk doyuma ulaşma' ve 'daha çok kendini iyi hissettiren ne olursa olsun ona eğilim gösterme' isteklerinin olduğunu belirtti. Samancı, gençlerin yaşadıkları sıkıntılardan sonra kolay yöntemlere sarıldıklarını dile getirdi. Samancı, 'Çocukların ergen yaştaki ruhsal sorunları, aile içi çatışmalar, ilişkilerinde yaşadıkları sorunlar sonucu oluşan ruhsal tepkilerde gençlerin kırılma noktasını yakalayıp, bu maddeleri denemelerine yol açıyor' diye konuştu.

HER ŞEYİ YAPABİLİR

Uyuşturucu maddenin beyin üzerindeki etkisi ile artık kontrol etme duygusu da zedelendiğinden bağımlının istese bile kontrol altına almakta zorlandığını söyleyen Samancı, 'Bu maddeler beyin üzerindeki etkileri ile zamanla kişiliğin bile değişmesine ve maddeyi almak için her şeyi yapan sorumsuz bir kişiliğe dönmeye de götürebilmektedir' dedi.

Sara nöbetine yol açabilir

Bonzai ya da Jamaika adı verilen madde, panik bozukluk bulgularına neden olur. Şizofreni benzeri psikotik bulgulara yani var olmayan hayaller, sesler görmeye ve etraftan şüphelenmelere (paranoya) ve takıntılara neden olur. Esrarda bile görülmeyen sara (epilepsi) nöbetlerine yol açabilir. Bağımlılık yapıcı maddelerin, zamanla organ sistemlerinde kalıcı değişiklikler oluşturan, yaşam için gerekli olmayan, doğal ya da yapay keyif verici maddeler olduğunu söyleyen Çocuk, Genç ve Erişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci, 'Birçok gencin, özellikle de esrar maddesi için kullandığı 'Ama bunun bir zararı yok' savunması gerçekçi değildir. Madde alımının devam etmesi ise artık bağımlı olunduğunun göstergesidir' şeklinde konuştu.

İlçe ilçe bonzai haritası

Bonzai'nin yakalandığı ilçeler ve yakalama miktarlarına ait istatistikler de dikkat çekici. İstanbul'da 2011 yılında yalnızca 8 ilçede bonzai ele geçirilirken sadece Bakırköy'de yakalanan yaklaşık 48 kilogramlık bonzai öne çıkıyor.

FATİH İLK SIRADA

Ancak sonraki yıllara ait verilere bakıldığında, hem miktarların arttığı, hem de yakalama yapılan ilçe sayısının arttığı görülüyor. Bu da, kullanımın hızla yayıldığına dair bir başka veri anlamını taşıyor.

KENDİSİ UCUZ SEMTİ PAHALI

İstanbulda'da bonzai ele geçirilen ilçelerin sayısı 2012'de 18, 2013'te 24, 2014'ün ise henüz ilk 6 aylık döneminde 29'a ulaşmış durumda. Maddenin yasaklı olduğu 2011 yılından bugüne bakıldığında ise Fatih, 94 kilo 435 gramla ilk sırada yer alırken onu, 49 kilo 327 gram ile Üsküdar, 48 kilo 56 gramla Bakırköy takip ediyor. Bonzainin hızla yayılmasındaki nedenlerden birisi de ucuzluğu olarak biliniyor. Eroin, esrar baronlarının bile ucuzluğu nedeniyle sözde 'piyasayı öldürdüğü' gerekçesiyle şikayet ettikleri bonzainin, alt gelir seviyesindeki semtlerden ziyade ortalama gelir seviyesindeki veya üzerindeki semtlerde satılıyor olması da dikkat çekici bir başka unsur.

Yorum Analiz Haberleri

"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye