Meleklerin Koruyucusu

Libyalı Muhammed Bzeek, ABD’ye yerleştiğinden beri ‘öleceği düşünülerek bakımı aileleri tarafından reddedilen’ çocukların himayeliğini üstleniyor.

HAKSÖZ HABER

Libya'dan ABD'ye 1978'de üniversite eğitimi için giden ve elektronik mühendisi olan Bzeek, eşiyle tanıştığından beri evlat edindiği çocuklarla ilgileniyor ve onlara baba şefkati gösteriyor.

Dün akşam saatlerinde TRT Belgesel ekranlarında yayımlanan ve daha önce onlarca ödül alan “Meleklerin Koruyucusu” adlı yapım izleyenleri duygulandırdı.

Ölmek üzere olan çocukları evlat edinmesiyle Amerikalıları çok etkilediği bilinen ‘Muhammed Bzeek'in hikayesi’ Türkiye'den Yönetmen Ensar Altay'ın üstlendiği belgeselle izleyicilere aktarılmıştı. Belgesel film katıldığı neredeyse her yarışmadan ödül aldı.

Muhammed Bzeek, ABD'nin Los Angeles şehrinde ikamet ediyor. Çoğunlukla aileleri tarafından terk edilmiş ya da yetim kalmış ölümcül hastalığa sahip çocukları evlat edinmesi ile tanınıyor. Eşi Down Hanım ile tanıştığından beridir Bzeek, yetim çocuklar ile ilgilenmeye devam ediyor.

Daha önce Bzeek’in yaptıklarını yakınındaki isimlerde bilmiyormuş. Times gazetesinin hazırladığı bir habere konu olunca çevresi Bzeek’in ne yaptığını öğrenebilmiş ve onunla gurur duyduklarını belirtmişler.

Bzeek’in hikayesi insanları etkilerken Bzeek, Müslümanların birlik olmasını ve birbirlerine yardım ederek yardıma muhtaç olanların koruma altına alınmasının önemli olduğunu ifade ediyor.

Bzeek, yıllar önce AA’ya verdiği bir röportajda ABD'de yaşayanların hikâyesinden çok etkilendiğini şöyle anlatıyor:

"Birçok Amerikalı hikâyemden etkilendi ve çoğu 'Senin hikâyen insanlığa olan güveni bizim hayatımızda yeniden inşa etti' dedi. Çünkü benim hikâyemden önce insanlığa olan inancı kaybettiklerini söylediler. Benim hikâyem onların Amerikalı Müslümanlara bakış açısını değiştirdi. Amerika'da Müslümanların sevilmeyen, katil, sabıkalı, kötü insan oldukları ve İslam'ın kandan beslenen bir din olduğu algısı vardı fakat onlara gerçek İslam'ın ne olduğunu, İslam'ın sevgi, tutku ve başkalarına sempati, din, ırk, ülke ayrımı yapmadan tüm insanlara yardım etmeyi anlatan bir din olduğunu, insanların geçmişine veya arka planına bakılmadığını gösterdim."

 “Tanrı seni kutsasın”

Farklı dinlerin ibadethanelerinde kendisi için bağış toplandığı bilinen Bzeek farklı dinlere müntesip insanların kendisi için söylediklerini şu cümlelerle aktarıyor:

"Bizim dinimiz bize birinin yardıma ihtiyacı varsa ona dinine bakılmaksızın yardım etmemizi öğütlüyor. Ayrıca birçok insan bana farklı isimler verdi. 'Müslüman Muhammed Teressa', 'Allah'ın işini yapıyor', 'İsa'nın işini yapıyor', 'Yeryüzünde gezen bir melek', 'Kanatsız gezen melek' gibi hakkımda birçok güzel şey söylüyor insanlar. Bir de ateist bir adam 'Senin hikayeni okuduktan sonra umuyorum ki bir Tanrı vardır ve seni ödüllendirir.' dedi. Başka bir ateist kadın öğretmen, 'Ben hayatımda kimseye 'Tanrı seni kutsasın' demedim ama senin hikayen beni 'Tanrı seni kutsasın’ demeye zorladı.' dedi."

Yorum Analiz Haberleri

"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye