Medyanın Önemli Bir Kısmı 28 Şubat’ı Destekledi

Show Haber’in eski Genel Yayın Yönetmeni Alican Değer, 28 Şubat dönemindeki andıç haberlerini dönemin haber müdürü Tuncay Özkan’ın baskısı ile yaptıklarını söyledi

Show Haber’in eski Genel Yayın Yönetmeni Alican Değer, 28 Şubat dönemindeki andıç haberlerini dönemin haber müdürü Tuncay Özkan’ın baskısı ile yaptıklarını söyledi. O dönem Kanal D’nin haber müdürlüğünü Tuncay Özkan’ın yaptığını hatırlatan Değer, “Bir kaç kez yazmamak için itiraz ettim. Tuncay Özkan açmıştı telefonu, ben itiraz edince biriyle konuştu. Uğur Dündar’ın yanındaydı diye hatırlıyorum. ‘Yaz kardeşim’ denilince yazıyorsun” ifadelerini kullandı.

“Özkan, ‘Yaz Kardeşim’ Dedi”

Gazeteciliğe 1985 yılında başlayan Alican Değer, muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine kadar medyanın farklı bir çok yerinde görev aldı. Bir dönem Show Haber’i yöneten Değer, gazetecilik yaptığı dönemde yaşadığı ilginç hadiseleri Cihan Medya Haber Dergisi’ne anlattı. Özellikle 28 Şubat döneminde yaşadığı olaylara dikkat çeken Değer, Tuncay Özkan ile yaşadığı fikir ayrılıklarını anlattı. Andıç haberlerinin gündeme geldiği o yıllarda Kanal D’de editörlük yaptığını dile getiren Değer, andıç olayını çok insafsız bulduğunu ifade etti. Tuncay Özkan’ın o dönem haber müdürü olduğunu hatırlatan Değer yaşadıklarını şöyle anlattı: “O zamanın yapılanması, askerden gelen bilginin yanlış olduğunun düşünülmediği zamanlar diye algılıyorum. Bunun tek istisnası var ‘andıç’ olayıdır. O olayda ben itiraz ettiğimi hatırlıyorum. Çengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand’ın PKK’dan para aldığı gibi iddialar. Ankara’dan bize telefon geldi. ‘Bu böyleymiş’ dediler. Ben de ‘Hayır mümkün değil’ dedim. Bir kaç kez yazmamak için itiraz ettim. Tuncay Özkan açmıştı telefonu, ben itiraz edince biriyle konuştu. Uğur Dündar’ın yanındaydı diye hatırlıyorum. Uğur Bey’in günahını alamam. ‘Yaz kardeşim’ dedi. Hiyerarşik bir düzen var. Genel yayın yönetmeni ve Ankara büro var. Senin bilginin doğruluğunu tartışma şansın yok. İnsafsızlık boyutuna ulaştığı nokta bu işin andıç olayıdır. İtiraz edebiliyorsun ama ‘Yaz kardeşim’ denilince de yazıyorsun. Bunu Mehmet Ali Brand’a da anlattım. ‘Neden olduğunu biliyorum’ dedi. Yerleşmiş patronajdan kaynaklanan bir haber anlayışı vardı. Askerden gelen bilginin doğru kabul edildiği... Bu bilginin en kötüsü antetsiz kağıtlara büyük harflerle yazılmış fakslarla geldiği. Ben bilgi zannediyordum onları. Ben askerden bire bir bir şey de almadım. Asker de tanımadım. Beni muhatap da almadılar. Ama o çarkın içinde çalıştım.”

“Medyanın Önemli Bir Kısmı 28 Şubat’ı Destekledi”

“Aşkla, şevkle darbe isteyen meslektaşlarım vardı” diyen Değer, “İsim vermem ama vardı. Medyanın önemli bir kısmı 28 Şubat’ı destekledi. Çünkü o dönem tanıdıkları paşalarla övünen arkadaşlarımız vardı. Aşkla, şevkle darbeyi isteyen meslektaşlarımız vardı. Hatta ‘Kanlı olacak’ diye yazanlar vardı. Olmasını istiyorlardı. Bu nasıl bir ruh halidir? Bilemiyorum. 1980’leri yaşamış biri askeri darbeyi nasıl savunur? Bunu savunanlar vardı. Hâlâ isteyen var” ifadelerini kullandı.

Kendisinin de o dönem paşaların katıldığı bir toplantıya davet edildiğini belirten Değer, “Bir kişi geldi bana, ‘Biz haftada bir gün toplanıyoruz, büyüklerimiz de geliyor toplantıya, katılır mısınız?’ diye bir teklif gelmişti. Ben de ‘Hayır katılamam, işim başımdan aşkın’ dedim. Mutlu olamayacağımı hissettim o ortamda. Show’da çalıştığım dönemde bu teklif gelmişti. Teklifi getiren halkla ilişkilerciydi. ‘Emekli paşalarımız da var, Türkiye’yi konuşuyoruz’ dediler” şeklinde konuştu.

Yeni Akit

Medya Haberleri

Sky News, Siyonist taraftarların ırkçı sloganlarını içeren görüntüleri sildi
100'den fazla çalışanı: BBC, Gazze haberlerinde İsrail yanlısı yayın yapıyor
Türkiye'de alkol reklamı yasak ama Türkiye tanıtımında serbest!
İletişim Başkanı Altun: İsrail'in yalanları tek tek ifşa ediliyor
Netflix Filistin'e ait 30 filmi yayından kaldırdı