Milli Eğitim Bakanlığı, şapka kanuna muhalefetten 1926 yılında İstiklal Mahkemesi'nde yargılanan ve kanunun çıkmasından önce yazdığı 'Frank Mukallitliği' kitabından ötürü idam edilen İskilipli Atıf Hoca için hain dedi. Mersin'de görevli bir eğitimcinin İskilipli Atıf için kullandığı alim tanımını suç sayan MEB Mersin İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, bu ifade “Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine hakaret” olarak nitelendirildi.
Göreve geldiği ilk günden bu yana tartışmalı icraatlara imza atan Ziya Selçuk yönetimindeki Milli eğitim Bakanlığı bünyesinde skandal bir olay daha yaşandı. Milli eğitim Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü, Mersin'de görevli bir eğitimcinin sosyal medya hesabından 10 Kasım günü yaptığı, “Bugün eksen kaymasının Nirvanaya ulaştığı bir gün!! Bazı arkadaşlarımızın paylaşımlarının İskilipli Atıf Hoca’nın ve bir çok İslam aliminin mezarda kemiklerini sızlattığını görüyor gibiyim… Yazık çok yazık” paylaşımı suç saydı. Söz konusu eğitimciye kınama cezası verilmesine hükmetti.
Eğitim Bir Sen Başkanı Ali Yalçın yaşanan skandalla ilgili yaptığı açıklamada, “Mersin Milli Eğitim’e göre İskilipli Atıf Hoca alim değil hain! Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü skandala imza attı. Hukuka aykırı uygulamaları eleştiren Şube yöneticimizi cezalandırmak isterken, akıllara durgunluk veren bir icraata imza atıldı'' sözleriyle verilen kınama cezasına tepkisini gösterdi. Eğitim Bir Sen resmi sayfasından olayla ilgili yapılan açıklama da 'İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün şikayetiyle başlatılan soruşturma ve müfettişler tarafından hazırlanan rapor sırf ceza verebilmek adına paylaşımın çarpıtılması ve fırsata dönüştürülmesi' şeklinde yorumlandı.
Eğitim Bir Sen tarafından yapılan resmi açıklamada sözkonusu raporunda, İskilipli Atıf Hoca'nın“vatana ihanet suçlamasıyla idam edilmiş bir kişi olarak tanımlandığı ve bu durumun tarihi gerçekliği ters yüz etme anlamına geldiği vurgusu yapıldı. Eğitim Bir Sen resmi açıklamasında, İskilipli Atıf Hoca hakkında ‘İslam âlimi’ denilmesi, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından zorlama yorumlarla Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine hakaret” olarak nitelendirilmiştir. paylaşım içeriğinde geçen ve İstiklal Mahkemelerince vatana ihanet suçlamasıyla yargılanarak idam edilen İskilipli Atıf Hocaya ‘İslam âlimi’ göndermesi yapması, bu göndermenin Atatürk’ün öşmesinin yapılmış olması, Cumhuriyet değerlerine bağlı toplumun büyük bir kesiminde Atatürk’e hakaret ve saygısızlık olarak algılanmasına sebep olduğu” ifadelerine yer verilmiştir' denildi.
Eğitim Bir Sen sayfasında skandal karara yönelik tepki metninde, ''Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İskilipli Atıf Hoca’nın vatana ihanetten değil, şapka kanununa muhalefetten yargılanarak idam edildiğini bilmiyorsa, bu durum, Mersin’de eğitimi hangi bilgi seviyesindeki insanların yönettiğini ortaya koyması bakımından bir fecaattir. Biliyor ama sırf ceza vermek için tarihi gerçekliği çarpıtıyorsa, bu, Mersin’de eğitim çalışanlarının nasıl bir mobbing ortamında çalıştığının göstergesidir'' denildi ve ''Bir insanın âlim olup olmadığına ve milletin vicdanında yerinin neresi olduğuna karar vermek İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün uhdesinde değildir. Bu tür tarihi olayları ve kişilikleri kendi kötü emellerine alet etmek de yöneticilik ahlakıyla bağdaşmamaktadır' ifadeleri kullanıldı.