İstanbul 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmadan çıkan karar dünya basınında geniş yer buldu. İsrailli üst düzey yetkililer hakkında çıkan yakalama kararı, İsrail Basınında duruşmanın hemen ardından ülkenin Haaretz, Jerusalem Post, Ynetnews gibi en büyük gazetelerinde yer almıştı. "Türk Mahkemesi'nden İnterpol'e: Yakalayın" gibi başlıklarla verilen haberlerin detayında duruşmadan sonra yapılan basın açıklaması da yer aldı.
"Mesajı gayet iyi aldık"
Akşam saatlerinde ismini vermeyen İsrailli bir yetkili AFP'ye verdiği röportajda "Türk halkının vermek istediği mesaj buysa, mesajı gayet iyi aldık" şeklinde açıklama yapması dikkat çekti.
İngiliz Basını: İsrail-Türkiye ilişkileri kopma noktasındaydı
İngiliz basınının en önemli gazeteleri The İndependent, Daily Mail, The Times duruşmada verilen kararı "Türk mahkeme İsrailli komutanların tutuklanmasına karar verdi" başlığıyla duyurdu. Mavi Marmara'ya ilişkin detayların da belirtildiği haberlerde 4 yıl önce meydana gelen bu olayın 9 Türk'ün ölümüne sebep olduğu ve İsrail-Türkiye ilişkilerinin kopma noktasına geldiği belirtiliyor.
"Kritik" bir karar
Amerika basınının önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta da "Türk mahkeme İsrailli komutanların tutuklanmasına karar verdi" başlığıyla yayınlanan haberde bu "kritik" kararın 4 yıldır ölü olan İsrail-Türkiye ilişkilerinin tam da yeniden canlanmaya başladığı dönemde alınmasına dikkat çekildi. Yine aynı başlığı kullanan New York Times, bazı İsrailli vekillerin kararı "gülünç bir provokasyon" olarak değerlendirdiklerini aktardı.
Arap Basınında büyük yankı
Arap Basınında da büyük ses getiren haberlerden biri olan duruşma sonucu manşetlerden duyruldu. Londra'da yayın yapan Suudi Arabistan gazeteleri el-Şark al-Awsat ve el-Arab gazeteleri "İsrailli komutanlara yakalama kararı" şeklinde verildi. Mısır gazeteleri el-Ahram, el-Hayat gibi gazetelerde de haber yer aldı. Gazetelerin yanı sıra Resmi ajanslardan da duyrulan haber, büyük ilgi gördü. Kuveyt Resmi haber ajansı Kuna, Katar Resmi haber ajansı QNA, Tunus Resmi Haber ajansı TAP'da yer alan haberlerin büyük çoğunluğunda "İsrail generallerine yakalama kararı" başlığıyla verilmiş.
Ve Filistin Basını...
Filistin'de basılması ve dağıtılması yasak olan ancak geçtiğimiz haftalarda Fetih-Hamas birleşmesiyle yeniden yayına başlayan al-Quds gazetesi, duruşma kararını "İsrailli Generaller, Mavi Marmara'ya saldırdıkları için aranıyor" şeklinde duyurdu. Duruşmanın ardından açıklama yapan iHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın sözlerine geniş yer ayrılan haberde "Davamızdan dönmeyeceğiz" ifadesi üstünde duruldu. "Filistin" gazetesinde de haber manşete taşınarak aynı detaylara yer verildi.
Alman Basını: Erdoğan'ın güçlü sinyalleri
Berlin'de yayınlanan "B.Z", "Frankfurter Rundschau" "Frankfurter Rundschau", "Berliner Morgenpost", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazeteleri ise kararları, "Büyükelçinin sınır dışı edilmesi İsrail'i tehlikeye sokacak ve dışlayacak", "Erdoğan'ın güçlü sinyalleri", "Türkiye, İsrail ile gerginliği arıyor" başlıklarıyla yayınladılar.
Türkiye'nin İsrail'e yönelik kararları, Alman basınında genelde "Türkiye'nin verdiği güçlü, ancak abartılı bir sinyal" olarak değerlendirildi.
Berlin'de yayınlanan "B.Z" gazetesi, "Büyükelçinin sınır dışı edilmesi İsrail'i tehlikeye sokacak ve dışlayacak" başlığıyla yayınladığı bir yorumda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ilke olarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettiği, ancak 4 milyondan fazla Filistinli'nin bölgede bağımsız bir devlet oluşturmasının aslında Yahudi devletinin sonu anlamına geleceği görüşüne yer verildi.
İsrail dost ülkeye muhtaç
Yorumda, Türkiye'nin aldığı yeni kararlarla İsrail'in daha da yalnızlığa sürüklendiği, İsrail'in, ABD ve Almanya gibi az sayıdaki dost ülkeye muhtaç olduğu savunuldu.
"Frankfurter Rundschau" gazetesinde "Erdoğan'ın güçlü sinyalleri" başlığıyla yayınlanan bir yorumda, Türk hükümetinin, İsrail'e karşı gösterdiği sert tepkiyle bölgedeki güç seçeneklerinden faydalandığını gösterdiği belirtilerek, "Dengeli BM raporu anlaşmak için iyi bir temel oluşturabilirdi" denildi.
Yorumda, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin, istikrarsız bir bölgede istikrar sağlanmasını isteyen ABD'nin çıkarına olmadığı görüşüne yer verildi.
"Berliner Morgenpost" gazetesinde "Türkiye, İsrail ile gerginliği artıyor" başlığıyla yayınlanan bir yorumda ise, Türkiye'nin gerginliği azaltmak için daha fazla çaba harcaması gerektiği savunularak, "Ankara tarafından gerginliğin artırılması kabul edilemez ve Alman hükümeti de bunu açıkça dile getirmeli" şeklinde görüş belirtildi.
"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yer alan bir yorumda ise, bölgedeki gerginliğin artırılmasının ne Türkiye'nin, ne de İsrail'in çıkarına olduğu belirtilerek, Türkler'in ve Yahudiler'in Osmanlı Devleti döneminde yıllarca barış içinde bir arada yaşadığı, her iki ülke diplomatlarının en kısa zamanda bunu hatırlayarak, bir an önce soruna bir çözüm yolu bulması gerektiği ifade edildi.
İspanyol Basını: Türkiye, İsrail'in suratına kapıyı çarptı
İspanyol basınında ise yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi "El Pais", "Türkiye, İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunuyor"; "ABC", "öfkeli tepki"; "La Vanguardia" ise "Türkiye, İsrail'in suratına kapıyı çarptı" ifadelerini başlığına çıkardı.
Türkiye'nin İsrail ile ilgili aldığı karar İspanyol basınında bugün birinci sayfadan verilip, geniş yer ayrıldı.
Ülkenin yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi "El Pais", "Türkiye, İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunuyor" başlığını atarken, "Gazze filosuyla ilgili BM'nin hazırladığı rapor sonrasında Ankara, alınacak önlemlerde 'sadece ilk adım' diyerek, İsrail büyükelçisini sınırdışı etti ve askeri anlaşmaları dondurdu. Türkiye, İsrail'i ilişkileri tamamen kesmekle tehdit ediyor" denildi.
İsrail Orta Doğu'daki müttefiklerini kaybediyor
"İsrail, Orta Doğu'daki müttefiklerini kaybediyor" diye yazan El Pais, "Bir şey kesin: Kriz, Türkiye'ye olduğu kadar İsrail'e de zarar veriyor. Türkiye'ye zarar veriyor çünkü, İran'dan İsrail'e tüm komşularıyla olan ilişkileri sayesinde bugünkü yüksek diplomasisini elde etmeyi başardı. İsrail'e zarar veriyor, çünkü, BM'nin Filistin devletini tanıma kararı almaya yakın olduğu bir dönemde daha fazla yalnız kalma lüksüne sahip değil" yorumunda bulundu.
Sağ görüşlü "El Mundo" gazetesi de "Türkiye, İsrail ile bağları koparıyor" başlığını attı. Haberde, "Ültimatom tamamlandı. Gelecek Çarşamba günü Ankara'daki İsrail büyük elçiliğinde 2. katip düzeyinden yüksek diplomat kalamayacak" ifadeleri kullanıldı. "El Mundo", İsrail hükümeti kaynaklarının ise "İsrail, kaybedilen hayatlar için üzgün ama tamamen askerlerinin savunmasına ilişkin bir olaydan dolayı özür dilemeyecek. Türkiye gibi önemli bir müttefik ile olan farklılıklarımızı aşmayı umuyoruz" dediğini belirtti.
"Türkiye İsrail büyükelçisini sınırdışı ediyor ve askeri bağları kopartıyor" başlığını kullanan sağ görüşlü "ABC" de, BM'nin Gazze filosuyla ilgili raporundan sonra Türkiye'nin aldığı kararları "öfkeli tepki" olarak değerlendirdi.
Yeni Şafak