Marmara Üniversitesi'nde İslam İktisadı Sempozyumu Yapılacak

Marmara Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Düşünce ve Hikmet Kulubü 13 Mayıs Cuma günü ''Katılım Ekonomisi'' başlıklı bir panel düzenliyor.

Marmara Üniversitesi Düşünce ve Hikmet Kulübü 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisindeki son programında, Marmara Üniversitesi Bahçelievler Kampüsünde 13 Mayıs Cuma günü saat 10.00 ile 16.00 arasında iki oturumlu olarak ''Katılım Ekonomisi'' başlığı üzerinden İslam İktisadı konusunu tartışılacak. Program sabah saat 10.00'da Prof.Dr. Sabri Orman'ın açılış konuşması ile başlayacak, ilk oturum 10.30 ile 12.30 arasında gerçekleşecek. Cuma Namazı ve ikram için verilecek bir buçuk saatlik aranın ardından 14.00'da başlayacak olan ikinci oturum saat 16.00'da sona erecek.

Program içeriğinde; Katılım ekonomisi bir başka deyişle İslam İktisadı; toplumda bireysel refah ve sosyo ekonomik adalete ilişkin belli bir kurumsal çerçeve içerisinde servetin oluşturulmasına, dağılımına ve kullanımına dair insan davranışlarıyla ilgilenir. 80’li yıllardan bu yana ülkemizde gelişmekte olan katılım ekonomisini ve dünyadaki modellerini ele alınacak. Konuşmacılar Prof.Dr. Sabri Orman, Temel Hazıroğlu, Doç.Dr Mehmet Saraç, Prof.Dr Servet Bayındır, Prof.Dr. Hasan Hacak'tır. Sempozyumun moderatörlüğünü Melih Oktay yapacak.

Panele katılacak konuşmacılar:

Sabri Orman; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirmiştir. Yardımcı Doçent olarak Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesine başlamış ve bu alanda profesör olmuştur. Londra ve Malezya’daki üniversitelerde İslami İktisat alanında çalışmalar yapmıştır. Sabri Orman İslami İktisatını ele alan temel kişilerdendir. TC. Merkez Bankası Genel Yönetim Kurulu Üyesidir. Sempozyumun açılış konuşmasını yapacaktır.

Temel Hazıroğlu; İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği mezunudur. Albaraka Türk Genel Müdür yardımcısıdır. Katılım ekonomisinin temel ilkelerini ve Katılım Bankacılığını ele alacak.

Servet Bayındır; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirmiştir. Marmara Üniversitesinde ''Faizsiz Bankacılık İşlemlerinin İslam Fıkhı'ndaki Yeri'' adlı teziyle doktorasını tamamlamıştır. Malezya’da İslam Finansı programını tamamlamıştır. Halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam İktisadı ve Finansı Anabilim dalı başkanıdır. Katılım Ekonomisinde Finans Ürünlerini anlatacaktır.

Mehmet Saraç; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olmuştur. Sakarya Üniversitesi bünyesinde İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim dalı kuruluşunda ve bu alanda ilk disiplinler arası yüksek lisans programının başlatılmasında öncü olmuştur. 2014’ten bu yana İstanbul Üniversitesi'nde İslam İktisadı ve Finansı üzerine dersler vermektedir. İşletme finansı, faizsiz finans ve katılım bankacılığı ile sermaye piyasaları alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Katılım Ekonomisinde Sermaye Piyasalarını anlatacaktır.

Melih Oktay; İstanbul Üniversitesi'nde İslam Ekonomisi dalında doktora yapmaktadır. ''İçimizdeki Faiz Lobisi -Tekasür Krizinin Analizi'' adlı eserin sahibidir. Sempozyumun moderatörlüğünü yapacaktır.

Haber: Büşra Şen

Ekonomi Haberleri

Visa ve Mastercard'a rekabet soruşturması açıldı
İstanbul'da su fiyatlarına zam
Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 30 milyon 883 bini geçti
Arap Devletleri Ligine ihracat 40 milyar dolara ulaştı
Bakan Bayraktar: Konutlarda kullanılan elektriğin tamamı rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor