Maliki’nin Eseri: Irak Bölünmeye Gidiyor

Başbakan Nuri Maliki'nin Şii eksenli politikaları nedeniyle Sünni, Şii ve Kürtler arasında fiili olarak üçe bölünen Irak'ta IŞİD'in ilerleyişi sürüyor.

Çetiner Çetin'in haberi:

Ülkenin en büyük rafinerisi Beyci'yi ele geçiren IŞİD, Ürdün ve Suriye sınırındaki kontrolünü de giderek artırıyor.

Bağdat'tan sonra Erbil'e geçen ABD'li Bakan Kerry, Kürtleri yeni koalisyon hükümetine katılmaya çağırdı. Ancak Kürtler ve Sünniler 'Maliki varsa biz yokuz!' diye rest çekti. Tahran'dan destek alan Maliki ise istifaya karşı. Gözler, Tahran ve Riyad arasındaki uzlaşıda.

Irak Başbakanı Nuri Kemal el Maliki'nin 2006'dan bu yana izlediği Şii eksenli politikaları nedeniyle fiili olarak üçe bölünen ülkede Irak-Şam İslam Devleti IŞİD'in ilerleyişi sürüyor. Musul, Tiktit, Felluce ve Ramadi'den sonra ülkenin en büyük rafinerisi Beyci'yi ele geçiren IŞİD, Ürdün ve Suriye sınırındaki kontrolünü de giderek artırıyor. Irak'taki krizin baş sorumlusu olarak gösterilen Maliki'nin izlediği yanlı politikaların ABD'nin Irak'ı etnik ve mezhep temelli bölme siyasetine hizmet ettiğini vurgulayan Sünniler, Bağdat'tan umutlarını kesmiş durumda.

ERBİL'DEN BAĞIMSIZLIK RESTİ

Yeşil Bölge'de önceki gün Şii ve Sünni liderlerle görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün de Erbil'e geçerek Kürtleri yeni koalisyon hükümetine katılmaya çağırdı. Ancak Kürtler ve Sünniler 'Maliki Başbakan ise biz yokuz' dedi. Irak'taki Bölgsel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani de, 1 Temmuz'a kadar bir hükümet kurulması ve Irak'ın bütünlüğünün korunması yönünde telkinde bulunan Kerry'ye, 'Bağdat'ta olumlu bir gelişme olmazsa Kürt halkı kendi yolunu çizecektir' diye karşılık verdi. Barzani ayrıca Sünni halkının talepleriyle IŞİD terörünün birbirine karıştırılmaması gerektiğini tekrarlayarak, yeni durum göz önünde bulundurularak siyasi adımlar atılması gerektiğini söyledi.

KARŞILIKLI GÜVEN EROZYONU

Sünniler ise giderek diktatörleşen Maliki'nin istifasını ve Bağdat'ta milli mutabakata dayalı yeni bir hükümetin kurulmasını istiyor. Nitekim Sünni liderlerden Meclis Başkanı Usame Nuceyfi de başkentte önceki gün görüştüğü Kerry'ye 'Maliki'ye güvenmediklerini' bir kez daha söylemiş ve onunla yola devam edemeyeceklerini vurgulamıştı. Nuceyfi, daha önce de Ayetullah Ali Sistani'ye mektup göndererek Maliki'nin 'dışlama ve yok etme siyasetine' son verilmesi için siyasete müdahale etmesini ve başbakanın seçilmesi sürecinde rol almasını istemişti.

BERLİN'İN İKİLİ ÖNERİSİ

Ancak Tahran'dan destek alan Başbakan Nuri Maliki, Kürt ve Sünnilerle ABD'nin baskısına rağmen istifaya yanaşmıyor. Bu nedenle gözler yeniden Tahran ve Riyad arasındaki uzlaşıya çevrildi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de dün yaptığı açıklamada, Irak'taki krizin çözümünün Suudi Arabistan ile İran'ın görüşmeye başlamalarına bağlı olduğunu belirterek, 'Riyad ile Tahran bir şekilde anlayış birliği sağlamadan Irak'taki krizi çözmek çok zor olacak' dedi.

Irak'ı hâlâ kurtarmak mümkün mü!

Irak-Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) saldırıları sonrasında bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesinin 'Irak hala kurtarılabilir mi?' sorusuna, 'Evet ve ben bu düşüncemde yalnız değilim' yanıtını verdi. Alman bakan şunları kaydetti: 'Türkiye'de ve Körfez ülkelerinde yaptığım görüşmeler bana şunu gösterdi. Tüm komşu ülkeler de bunu görüyor. Irak'ta diğer alternatif, bu toprakların hukuksuzluğun hakim olduğu, bölge ülkelerinin üçüncü aktörler üzerinden vekalet savaşı yürüttükleri, teröristlerin ve İslamcı aşırılık yanlılarının cirit attığı, cihatçıların ve fanatiklerin savaş alanı olmasıdır. Bunu hiç kimse isteyemez.'

Bağdat ABD'nin Irak'ı bölme siyasetine hizmet etti

DENGELERİ ABD BOZDU

'ABD yönetimi ve Obama bölgede her şeyi doğru mu yapıyor?' sorusuna, 'Diplomatik yanıt vermem gerekirse, evet' karşılığını veren Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, bu konuda kişisel görüşünün sorulması üzerine ise ABD yönetiminin geçmişte izlediği politikayı eleştirerek, 'ABD'nin Irak savaşı bölgede dengeleri değiştirdi. ABD ordularının çekilmesiyle geride bölünmüş ve istikrarsız bir ülke bırakıldı. Bölge bugün de Irak savaşının sonuçlarıyla pençeleşmeye devam ediyor' diye konuştu.

Saldırılar Kıbrıs'tan yapılabilir

İngiltere Başbakanı David Cameron'un Irak'a asker göndermeyeceklerini, askeri müdahalede bulunmayacaklarını söylemesine rağmen gözler İngiltere'ye çevrildi. İngiliz kabinesinden Başbakan Yardımcısı Duncan Smith, ABD'nin Irak'a hava saldırılarına karar vermesi durumunda Kıbrıs'taki İngiliz üslerini kullanabileceğini söyledi. İngiliz Metro gazetesi, Smith'in 'Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı müdahale etmeye karar verirlerse ABD'ye her türlü yardımı veririz' dediğini ve Kıbrıs'taki üslerini kullanma hakkını İngiltere'nin vereceğini söylediğini yazdı.

Bir fetva da Şirazi'den

Şii dünyasının en etkili dini liderlerinden Ayetullah Ali Sistani'den sonra İran'ın etkili din alimlerinden Ayetullah Mekarim Şirazi de, IŞİD'e k'cihad fetvası' verdi. Şiilerce 'dini merci' olarak kabul edilen Şirazi, fetvasında 'Başta kutsal mekânlar olmak üzere Irak'ın toprak bütünlüğünü savunmak, İslam ve Ehl-i Beyt'e gönül vermiş herkes için vaciptir. Bu yolda ölen insanlar, Hz. Hüseyin yolunda ölen Kerbela şehitlerine kavuşacak' dedi. IŞİD'i 'tekfirci terörist' diye niteleyen Şirazi, 'Gerektiğinde milyonlarca insan diğer ülkelerden Irak'a giderek IŞİD'e karşı Irak ordusuna yardım edecek' dedi.

Ramadi ve Felluce bombalandı

Irak'ta ordu güçleri dün Ramadi ve Felluce'de IŞİD militanlarına karşı operasyon başlattı. Çıkan çatışmalarda Ramadi'de 2 asker Felluce'de ise 5 sivil toplam 7 kişi öldü.

Beyci yine IŞİD'in

IŞİD militanları Irak'ın kuzeyindeki Beyci'de yer alan Irak'ın başlıca rafinerisini yeniden ele geçirdi. Al Arabiya televizyon kanalına göre, rafineriyi koruyan hükümet askerleri, aşiret şeyhleri ile görüşmeleri sonrasında silahlarını bırakarak savaşmadan bölgeyi terk etti. Dünkü çatışmalarda 19 kişinin öldüğü kaydedildi. Rafineriye ilk olrak 10 gün önce IŞİD Örgütü militanları baskın düzenlemiş ancak Irak ordu birlikleri üç gün önce rafineriyi IŞİD'den tekrar almıştı. Kerkük ve Bağdat'a elektrik sağlayan Beyci'nin IŞİD'in eline geçmesi petrol ülkesi Irak'ta benzin ve elektrik sıkıntısına yol açmıştı.

YENİ ŞAFAK

Irak Haberleri

Irak Kürdistanı Parlamentosu seçimlerinin resmi sonuçları
Iraklılar şehit Sinvar'a 'terörist' diyen Suud kanalı MBC'yi bastı
IKBY’de 20 Ekim’deki milletvekili seçimleri için güvenlik güçlerinin oy kullanma süreci sona erdi
Irak'ta Sünni mahkumlar topluca idam edildi
Irak'ta Bağdat Havalimanı'na füzeli saldırı düzenlendi