Haftalık ulusa sesleniş konuşmasında Maliki, ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de dile getirdiği 'ulusal birlik hükümeti' çağrılarının anayasa ve siyasi sürece karşı bir 'darbe' olduğunu söyledi.
Irak Başbakanı, "Ulusal birlik hükümeti çağrıları anayasaya darbedir ve demokratik süreci sona erdirme teşebbüsüdür" dedi ve bazı medya organlarının 'militanları devrimci gibi gösterdiğini' söyledi.
Maliki, "Anayasaya karşı çıkanlardan bazıları IŞİD'le ittifak kurdu ve Ninova vilayetine yönelik saldırılarına kılıf buldu. Bazı ortaklar siyaseti Silahlı Kuvvetler'i zayıflanmak için kullandı" diye konuştu.
ABD, Maliki'ye Irak'ın tüm dini ve etnik grupları temsil eden bir yönetime ihtiyacı olduğu mesajını vermişti.
Maliki konuşmasında, bir hafta sonra düzenlenecek meclis oturumuna katılacaklarını ve yeni bir hükümet kurulması sürecinin de başlayacağını duyurdu.
İlk ABD birlikleri Irak'ta
ABD Savunma Bakanlığı, Irak ordusuna muhalif militanlarla mücadelesinde yardımcı olacak ilk ABD birliklerinin Irak'a gittiğini ve çalışmalarına başladığını duyurdu.
ABD Başkanı Barack Obama Irak'a 300 özel harekât askeri göndereceği sözünü vermişti.
Bu sayının hemen hemen yarısındaki askerin Bağdat'a ve çatışma yaşanan yerlerdeki cephe hatlarına gönderildiği belirtiliyor.
Kalan askerlerin birkaç gün içinde gönderileceği aktarılıyor.
Yaklaşık 170 asker daha gelecek
ABD Savunma Bakanlığı, 40 askerden oluşan iki birliğin savaş cephesinde Irak güçlerine yardımcı olmak amacıyla çalışmaya başladığını duyurdu.
Buna ilave olarak 90 kişilik bir ekip de yeni bir ortak harkat merkezi kurmak amacıyla Bağdat'ta çalışacak.
Her biri 50 askerden oluşan dört ekip daha önümüzdeki günlerde Irak'a yollanacak.
BBC'nin Washington'daki muhabiri David Willis, Obama yönetiminin askerlerin amacının doğrudan operasyon yapmak değil Irak tarafına tavsiyelerde bulunmak ve istihbarat sağlamak olduğunu vurguladığını aktarıyor.
Irak yönetimi ABD'den Irak'ta militanlara karşı hava operasyonu yapmasını istemiş ancak Obama yönetimi bunu kabul etmemişti.
BM: En az 1075 kişi öldü
IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), Irak'ın kuzeyinin ve batısının önemi bir bölümünü ele geçirmiş durumda.
Örgütün ele geçirdiği yerler arasında ülkenin ikinci büyük kenti Musul da var.
Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre ülkedeki çatışmalarda Haziran ayında en az 1075 kişi öldü.
Raporda, ölenlerin büyük bölümünün siviller olduğu belirtiliyor.
İlerleyişini sürdüren IŞİD dün, ülkenin en büyük petrol rafinerisi Beici'yi ele geçirdiğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BBC'ye verdiği mülakatında Irak'ın kuzey ve batısındaki bazı kent ve kasabaları ele geçiren Sünni militanları yenilgiye uğratmak için bölgesel birliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kerry, soruna askeri bir çözüm bulunamayacağını belirterek, IŞİD militanlarının ele geçirdiği bölgelerde halkın desteğini alacak yeni bir hükümet kurulması gerektiğini vurguladı.
John Kerry, dün Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle bir araya geldi.
Kerry'den bölgesel birlik çağrısı
Kerry BBC'ye açıklamasında "Bölgedeki tüm ülkelerin IŞİD'e karşı bir araya gelmeleri gerekir. Çünkü bir örgütün toprağı ele geçirip, hükümetlerin meşruiyetine meydan okuması kabul edilemez" dedi.
John Kerry, askeri operasyona ilişkin bir soru üzerine Kürt liderlerin soruna askeri bir çözüm olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı, "Askeri harekat olabilir ama bugün IŞİD'in olduğu yerlerde halkı güçlendirecek bir siyasi bir çözüme ihtiyaç var. Tek başına harekat sonucu değiştirmez. Kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var. Ki bu da temelde siyasi bir stratejidir"diye konuştu.
Kerry Bağdat ve Erbil'deki temaslarında krizin derhal çözümü konusunda bir kararlılık gördüğünü belirterek "Önemli olan bunun eyleme dökülmesidir."
BBC TÜRKÇE