Malezya ve Endonezya'dan 7 Bin Arakanlıya Geçici Sığınma

Malezya ve Endonezya, halen Okyanus üzerinde bulunan 7 bin Arakan ve Bangladeşli göçmeni bir yıllığına geçici olarak kabul etme kararı aldı.

Endonezya ve Malezya, insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşli göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Endonezya, Malezya ve Tayland'ın gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, uluslararası toplumun bir yıl sonunda göçmenlere yeni bir ülke bulması şartıyla Endonezya ve Malezya'nın ülkenin bu göçmenlere geçici sığınma sağlayacağı belirtildi.

Açıklamayı yapan Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, ülkesinin göçmenleri taşıyan teknelere insani yardım yapılması için gerekli talimatları verdiğini, toplantıya katılan üç ülkenin Güneydoğu Asya'daki insan kaçakçılığı sorununu çözme kararı aldığını söyledi.

"Malezya ve Endonezya olarak bölgedeki diğer ülkeleri de bu çabaya katkı sağlamaya çağırıyoruz" diyen Anifah, uluslararası toplumun, göçmenlere barınma sağlanması hususunda kendilerine finansal yardımda bulunması gerektiğini ifade etti.

Güney Asya'daki göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor.

İLK DÖRT AYDA 25 BİN KİŞİ MYANMAR'DAN AYRILDI

Myanmar’daki baskılar sonucu hayatlarını riske atarak insan kaçakçılarının gemilerine binen binlerce "vatansız" Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenler, günlerdir okyanusun ortasında aç ve susuz, hayatta kalma mücadelesi veriyordu. Çoğu Arakanlı binlerce göçmenin ufak bir kısmı Endonezya, Malezya ve Tayland gibi bölge ülkeleri kıyılarına ulaşabilmiş, büyük bir çoğunluk ise denizde teknelerin içinde bekliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerinden derlenen bilgiye göre, deniz yoluyla bölgedeki ülkelere ulaşmaya çalışan göçmen sayısı 2015'in ilk dört ayında geçen yıla göre iki kat artarak 25 bine ulaştı.

Güneydoğu Asya ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerin yüzde 60'a yakınını Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve ölümcül şiddetten kaçan "vatansız" Arakan Müslümanları oluşturuyor. BM tarafından dünyanın en korumasız azınlık grubu olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, şimdi de bölge ülkeleri tarafından istenmiyor.

Güneydoğu Asya'da en az 7 bin Rohingya ve Bangladeşli göçmen, 40 gündür açık denizde bulunuyor. Teknelerde, Ekim 2014-Mart 2015 tarihleri arasında açlık, susuzluk ve dayak nedeniyle ölenlerin sayısının bine ulaştığı tahmin ediliyor. 

5 BİN 400'DEN FAZLA GÖÇMEN GÖZETİM MERKEZLERİNDE 

BMMYK'nın verilerine göre, deniz yoluyla bölge ülkelerine ulaşan ancak gözetim merkezlerinde tutulan göçmenlerin sayısı ise 5 bin 400'den fazla.  

BMMYK, göçmenlerin üçte birinin 18 yaşından küçük olduğuna ve kadınların insan kaçakçıları tarafından taciz edildiğine dikkat çekiyor. 

Malezya, Endonezya ve Tayland, göçmen taşıyan tekneleri "denizde kalmaya elverişsiz durumda ve batıyor olmadıkça" geri çevireceklerini duyururken, Tayland daha sonra küçük teknelere izin verebileceğini açıklamıştı.

Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Göçmenleri kamplara getiren ve ailelerinden fidye isteyen insan kaçakçıları, göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuş ve çoğu Arakan Müslümanı, yaklaşık bin 500 göçmen kamplara yerleştirilmişti.

Endonezya, daha fazla göçmen kabul edemeyeceğini açıklayarak göçmenlerin kara sularına giriş yapmasını önlemek için bölgeye savaş gemisi göndermişti.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanlar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Bangladeş'teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.

 

Arakan Haberleri

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu
Arakanlı Müslümanlar, Budist Arakan Ordusu'nun tehdidi altında
Myanmar askeri cunta lideri General Min için tutuklama talebi
Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı