Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ziyaretin kapsamı, Filistin’e yönelik insani ve kalkınma yardımlarının değerlendirilmesi ve İsrail-Filistin ihtilafındaki son gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulması olarak belirtildi.
Al Jazeera'ye bilgi veren bir Filistinli diplomat da, Abbas’ın Ankara’da Erdoğan ve üst düzey diplomatlarla Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili konuları görüşeceğini bildirdi. Diplomatın verdiği bilgiye göre, Temmuz ayında İsrail saldırılarında büyük bir yıkımın meydana geldiği Gazze’nin yeniden yapılanması ve Doğu Kudüs’te yaşanan gerilim de gündemde olacak.
Filistin tasarısı BM’de reddedildi
31 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oylanan, İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören karar tasarısı kabul edilmedi. Fransa, Rusya ve Çin dahil 9 ülkenin evet oyu verdiği oylamada 9 evet oyu gerekiyordu. Ancak beş daimi üyeden biri olan ABD tasarıyı veto ettiği için tasarı kabul edilmedi.
Tasarının reddedilmesinin ardından, Mahmud Abbas aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de (UCM) bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılmak için başvurdu.