Mahkeme Twitter Mağduru Kadını Haklı Buldu

Twitter'a erişimin engellenmesine neden olan mahkeme kararlarından biri, adına açılan sahte hesap nedeniyle kişilik hakları ihlal edilen bir kadının talebi üzerine alındı.

Twitter'a erişimin engellenmesine neden olan kararlardan birinin, adına açılan sahte Twitter hesabından müstehcen fotoğraflar yayınlandığını belirterek Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açan kadının başvurusu üzerine alınan "içeriğe erişimin engellenmesi" yönündeki kararın uygulanmaması olduğu bildirildi.

Samsun Barosu avukatlarından Adnan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı müvekkilinin uzun yıllar önce Samsun'da bir kamu kurumunda çalıştığını, emekli olarak İstanbul'a yerleştiğini belirtti.

Müvekkiline husumet besleyen kişi tarafından müvekkili adına sahte hesaplar açıldığını belirten Aydın, "Müvekkilime özel bir husumeti olan birisi müvekkilimin adını kullanarak Twitter'da ve değişik birkaç internet sayfasında hesap açıyor. Müvekkilin ismi altına başka yerlerden temin ettiği müstehcen resimleri koyarak müvekkilimi rencide ediyor. Bu sayfaya erişimin engellenmesi için mahkemeden talepte bulunduk. Mahkemeden de bu doğrultuda bir karar verildi" dedi.

Aydın, "Şimdi görüyoruz ki buna dayanak yapılarak Twitter'a tamamen erişim engellenmiştir. Bizim talebimiz sadece ilgili sayfaya erişimin engellenmesiydi. Twitter'in tamamın kapatılması gibi bir talebimiz yok, olamaz da" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin "Durumun düzeltilmesi için bir girişiminiz var mı" yönündeki sorusuna Aydın, "Hayır yok. Bizim amacımız müvekkilimle ilgili sayfaya erişim engellensin idi. Twitter'a genel erişimin engellenmesinin bizimle doğrudan ilgisi yok. Başka sosyal paylaşım sitelerinde de vardı, onlara da erişimin engellenmesi için müvekkilimle ilgili sayfalara erişimin engellenmesine karar verildi. Örneğin Facebook'ta erişimin engellenmesi de var kararda" yanıtını verdi.

Aydın, müvekkili adına sahte hesap açanların kişilik haklarına doğrudan saldırı yaptıklarına dikkati çekerek, "İnternet sayfasını burada aracı olarak kullanıyorlar. Bizim amacımız internet sayfalarına tamamen erişimin engellenmesi değil, müvekkilimizin kişisel haklarını korumak. Yasa bu kişilik haklarına belli bir koruma getiriyor. Biz o koruma duvarından faydalanmak istedik ama gördüğümüz sonuç sayfanın tamamen kapatılması. Bu bizim ne amacımız ne hedefimiz" ifadelerini kullandı.

Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği ilgili karar ise şöyle:

"5651 sayılı yasanın 9. maddesi uyarınca talep eden vekilinin talebinin kabulü ile, Twitter, Facebook ile Google isimli internet sitelerinde ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine, karardan bir suretinin İnternet Sağlayıcıları Birliğine gönderilmek üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilmesine, verilen bu kararın internet sağlayıcı birliğinin henüz kurulmamış olması ihtimaline binaen infaz aşamasında herhangi bir tereddüt ve aksamanın oluşmaması bakımından ayrıca taraflara tebliğine karar verildi."

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu