Madenci Aileleri Muhtaç Bırakılmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Soma'da hayatını kaybedenlerin ailelerini kimseye muhtaç etmeyeceklerini, konut sorununu çözeceklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerinin kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeleri yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, ailelerin konut sorununu çözmek üzere girişimde bulunduklarını bildirdi.

İslam, Soma Kaymakamlığı önünde gazetecilere, Soma'daki maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Facianın Türkiye'nin yüreğini burktuğunu belirten İslam, 77 milyonun bu olaya sahip çıktığını belirtti. Madende hayatını kaybeden madencilerin ailelerle sürekli temas içinde olduklarını kaydeden Ayşenur İslam, "Kendimi babasız kalmış 400'den fazla çocuğumuzun ikinci bir annesi gibi hissediyorum. Elimiz onların üzerindedir. Eşini kaybetmiş çok genç yaşta hayatının baharında babasız çocuk yetiştirmek, babasız ev idare etmek zorunda kalmış insanlarımızın bir kardeşi gibi hissediyorum. Daima onların yanındayız. Evlatlarını çok genç yaşta toprağa veren anne ve babaların bir başka evladı gibi hissediyorum kendimi" dedi.

Facianın oluşumundan bu yana bakanlık olarak Soma'da bulunduklarını ifade eden Bakan İslam, bakanlıkların ve sivil toplum örgütlerinin bir kargaşa yaşanmadan kendi faaliyet alanı içinde işe koyulduklarını, kendilerinin de psikososyal destekler ve rehabilitasyon konusundaki görevleri yerine getirdiklerini belirtti. 

Çalışmalara ailelerin ve madenden sağ çıkan madencilerin psikososyal destek ihtiyaçlarını tespit ederek başladıklarını, hayatını kaybeden 301 maden işçisinin evine tek tek gidildiğini kaydeden İslam, "İlk ziyaretler durum tespitine yönelikti. Bu haftadan itibaren tüm çalışma guruplarımız şehit ailelerinin evlerine ziyaretlerde bulunacaklar ve bu defa ailelerin hayatlarını idame ettirmesi için neye ihtiyacı olduğunu biraz daha detaylı şekilde tespit etme ve bölgenin tablosunu çıkarmaya çalışacaklar" diye konuştu. 

Ailelere konut yapılacak

Ailelerin bundan sonra hayatlarını nerede sürdürecekleri, konut ihtiyaçları, bağlanacak olan ölüm aylığı ve ölüm maaşının hayatının sürdürebilmeleri için yeterli olup olmayacağı, ailelerin durumlarının tek tek inceleneceğini ifade eden İslam, gelecek haftanın sonunda daha detaylı bir tablonun ortaya çıkarılacağı ve çalışmaları buna göre yönlendireceği bilgisini paylaştı. 

Ailelerin mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla, haziran ayından itibaren ölüm aylığı ve ölüm gelirinin bağlanacağını anlatan İslam, "Bu öncelikli işimiz. Bununla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gayet iyi bir çalışma yaptı. Şu anki bilgilere göre 217 ailemize bu maaşların bağlanmasıyla ilgili süreç başladı. Geri kalan az sayıdaki aileye de bu hafta içinde ulaşılacak. Ailelere ulaşamamamız, ya defin ya da ailelerinin yanına gitmiş olmasından dolayı adreslerinde bulunmadıklarından kaynaklanıyor. Onlar da ulaşılmasının ardından haziran ayında maaşlarını alacaklar" dedi.

Hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerinin kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeleri yönünde çalımalar yapacaklarını belirten İslam, her ailenin konut sorununu çözmek üzere bir çalışma yaptıklarını, 301 şehit ailesine birer konut edindirme çabası içinde olduklarını belirtti.

İslam, şöyle devam etti: 

"Bu çok aniden meydana gelen ve kitlesel sonuçları olan bir travmaydı. Dolayısıyla bireysel ölüm hadiselerinin dışında psikolojik travmalara yol açmış olması ihtimali çok kuvvetli diye düşündük ve bununla ilgili ilk günden itibaren çalışmalar başlattık. Sağlık Bakanlığı ile birlikte sürdürüyoruz. Bizim tespitlerimize göre 30 kadar ailenin sürekli takip edilmesi gerekiyor."

Ailelerin normal hayata adapte oluncaya kadar tıbbi gözetim altında olacaklarını ifade eden Bakan İslam, tedavilerin Sağlık Bakanlığı tarafından sürdürüleceğini dile getirerek, diğer aileler de zaman zaman kontrol edilecek ve psikoterapiye ihtiyaç duyulduğu anda müdahale edileceğini kaydetti. 

Sivil toplum kuruluşlarının yardım için büyük bir gayret içinde olduğuna da değinen İslam, ailelerin sürekli farklı insanlar tarafından ziyaret edilmemesi yönünde uzmanların uyarıları bulunduğunu hatırlatarak, nakdi ve ayni yardımda bulunacakların kendileriyle irtibata geçmesini istedi. 

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan İslam, maden işçilerinin evine yaptığı ziyarette karşılaştığı diyaloğun sorulması üzerine, "Onlar iç burkucu tecrübelerdi. Bizim açımızdan da şehit ailesi açısından da. Olağanüstü bir asaleti var halkımızın. Her türlü takdirin üzerinde. Başa geleni bir kader olarak kabullenmekte bir sıkıntı göstermiyorlar. Bu konuda bir isyanları yok. Ancak çok ciddi bir talepleri var; 'başımıza gelenin müsebbibini bulun, bu facianın sebebini bulun ve her ne ise her kim ise cezasını ödesin' diyorlar. Bu talep karılanmak zorunda ve karşılanacaktır. Sonu, ucu nereye giderse gitsin" cevabını verdi.

"Çoğunlukta Alevilerin olduğu köylere bir yardım ulaştırılmadığı" yönünde iddiaların ortaya atıldığı sorusu üzerine Bakan İslam, "Bu iddia bize de söylendi, araştırma yaptık. O köyümüzde 40 günlük yas ilan edildiği ve köy halkının kısa zaman içinde bir yardımı kabul etmeyeceklerini bildirdiği için onların bu duygusuna saygı gösterilerek çalışma ekibimiz geri çekilmiş. Bir hafta sonra tekrar kendilerine iletişim teklifinde bulundu ve irtibata geçildi. Şu an görüşmeler sürüyor bir sorun yok" dedi.

Hayatını kaybeden işçilerin bazılarının resmi nikahlı olmadığı ve imam nikahlı eşlerinin mağduriyet yaşadığının söylenmesi üzerine İslam, her türlü mağduriyeti kapsam içine aldıklarını ifade etti. 

Taziye ziyareti

Bakan İslam, Soma'daki incelemelerinin ardından beraberinde İzmir Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile İzmir'in Kınık ilçesi Çam köye geçerek maden faciasında yaşamını yitiren Ramazan Kökçü'nün evini ziyaret etti. 

Ramazan Kökçü'nün eşi İpek Kökçü ile görüşmede başsağlığı dileğinde bulunan Ayşenur İslam, ölen maden işçisinin Nazım ve Hatice isimli çocuklarıyla ilgilendi. Bakan İslam çocuklara "Okulunuzu mutlaka bitirin. 'Annemler yalnız kaldı, okumayayım' diye düşünmeyin. Devletin eli her zaman üzerinizde olacak" dedi. 

Madencinin eşi İpek Kökçü, eşinin son dönemde 'madenin çok sıcak olduğunu izine ayrılmak istediğini' söylediğini belirterek, "Son bir gün daha gidip izne ayrılacaktı. 'Mal çıksın, mal çıksın diye çok ısrar ediyorlar' diyordu. Sürekli madende çalışmayı bırakmak istiyordu" diye konuştu.

İslam, daha sonra Ramazan Yavaş'ın evine geçerek eşi Songül, çocukları Rıfat ve Mehmet'e baş sağlığı diledi.

"Bir ihmal varsa devlet bunun hesabını soracak. Devletin eli bundan sonra sürekli üzerinizde olacak" diyen İslam, aileden güçlü olmalarını istedi. 

İlgililere teşekkür eden Songül Yavaş, çocuklarının okumasını istediğini belirtince İslam, "O konuda maddi açıdan elimizden geleni yapacağız. Her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Mutlaka okusunlar. Ne gerekiyorsa yapacağız" karşılığını verdi.  

Adem Çetiner'in de evine giden Ayşenur İslam, eşi Emine, çocukları Pınar, Burçin ve Veli ile sohbet etti, yaşayacakları sıkıntılar karşısında bakanlığa bağlı birimleri ve İzmir Valiliği ile irtibata geçmelerini istedi.  

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu