Alp Gürkan'ın açıklamalarından satır başları:
Madencilik hayatım boyunca öncellikle önem verdiğim tek şey elde etmiş olduğum gelirlerin madenlerin geliştirilmesinde, çalışan arkadaşlarımın hayat standartlarının yükselmesinde harcadım.
Salı günü saat 15:00'te gelen habere inanamadım, nasıl olduğunu da anlamadım. Trafo patlaması denildi. Çalışan arkadaşlarımla beraber çalışmış, onların hepsini kardeşim olarak görmüş biri olarak kazaya inanamadım. Yoğun ızdırap yaşayarak, sağlığımı da bir tarafa bırakarak madendeki işçilerin çıkarılmasını koordine etmeye çalıştım. Kusura bakmayın biraz kötüyüm. Bu basın toplantısını 2-3 gün önce yapmayı planlıyordum. Sağlığımı da bir tarafa bırakarak sizlerin karşısına bugün çıktım. Konuşmam, hafızam konusunda bulanıklık içerisindeyim. Hepinizden özür dileyerek söylüyorum ama 3 günün verdiği yorgunlukla hafızamdaki bilgileri tam veremiyorum. Bu madenin şirketimiz tarafından ne zaman başlandığını arkadaşımız anlatacak.
"KAZANIN TRAFOYLA ALAKASI YOK
Genel Müdür Ramazan Doğru'nun açıklamaları:
Öncelikle hepimizin başı sağolsun. 13 Mayıs 2014 günü saat 15:10 sıralarında madenimizde elim bir kaza yaşadık. Ben Soma maden işletmelerinin genel müdürüyüm. 25 senedir çalışıyorum, maden mühendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum ve büyük bir acı içerisindeyim. Biz bu işletme 1990 yılında kurulan bir işletmedir. Burayı tam mekanize olacak şekilde, dünyadaki en modern madencilik sistemi olarak dizayn edildi. Biz bu işletmeyi 2009 yılının 10. ayında satın aldık. 2941 çalışanımız vardı, kazadan önce. Soma Grubu'nda çalışan 6 bin çalışanımız var. Işıklar madeninde 1500 kişi diğer madende 1180 çalışanımız var.
Bu kazayı nasıl yaşadığımızı tartışıyoruz ama gerçek cevabını bilirkişiler verecek. Bizim görüşümüz şudur; bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kaza. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Buradaki hava ocağın genel hava girişi olduğu için aşırı bir hava girişi var. Meydana gelen kızışma havanında hızıyla şiddetlendi. Trafoyla alakası yok.
Madencilikte şudur bir yerde yangın çıkabilir, gün içerisinde bile zaman zaman yangınla boğuşuyoruz. Yangın olan bölgeyi hemen kapatıyoruz. Herhangi bir yerde yangın çıktığında bir orayı barajlıyoruz, içerisine suyla beraber kül basıyoruz ve yangınları söndürüyoruz.
"OLAYDA HİÇBİR İHMAL YOK"
İşletme müdürü Akın Çelik:
Beraber ekmek yediğimiz insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Onlar canımız ciğerimizdi. Kim nerede ne iş yapacak her sabah konuşurduk. Şimdi 15 yıl iş güvenliğinde çalışmış insanım. Bir yangın nasıl söndürülür nasıl kapatılır bilen insanlarız. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Bir yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir. Şimdi metan gazıyla ilgili ocağın her noktasına hava gönderiyoruz. Bütün mühendislerin protez cihazları var. 3 gündür yer altındayım. Çalışan mühendislerim hissetmedi. Ocaklarda yanmaz kablolar vardır.
500 kişilik kaçış odamız var. Bu bizim çalışma bölgemizden uzaklaştı. Buradaki esas problem olayın 3 dakikada gerçekleşmesi. Toplam çalışan sayımız 787. 18 kişi içeride. Kaza 3 ila 5 dakikalık bir süre içerisinde gerçekleşti. Nasıl olduğunu anlamadık. Biz kazanın neyden oluştuğunu bulamadık.
Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok, hepimiz canla başla çalıştık. Biz bir tane insanın tırnağına zarar gelsin istemeyiz. Yaşam odalarının depo olarak kullanıldığı doğru değildir.
Ulaşılamayan iki galeride kalan 18 işçi var.
TAŞERON İŞÇİ İDDİASI
15 yaşında olduğun iddia edilen Kemal Yıldız adlı işçinin 19 yaşındaki Cemal Yıldız ortaya çıktı. Taşeron işçisi, yabancı işçi, çocuk işçi yoktur. Tüm işçiler Soma İşletmeleri'nin işçisidir. Ekip başlarına taşeron deniliyorsa bilmiyorum.
YANGININ ÇIKIŞ NOKTASI
Yangın temiz havada çıktı, biz havayı ters çevirerek onlarca kişiyi kurtardık. Doğru bir karar verdik. Yangının çıkış noktası önemlidir.
KAZA NASIL FARKEDİLMEDİ?
Biz de sizin kadar merak ediyoruz. İşçilerin yanarak can verme ihtimali yoktur. Açık alev yoktur.
Alp Gürkan açıklamalarına şöyle devam etti:
İşletmelerimizin hepsini mekanize haline getirdik. Devletin yapmış olduğu bir maliyeti esas almak doğru değildir. Bizim bu ocak için vermiş olunan fiyatları biz vermedik. Yıllık kar marjları yüzde 10-15'i geçmez.
CAN GÜRKAN NEDEN TOPLANTIYA GELMEDİ
Alp Gürkan Şirketin CEO'su olan Can Gürkan'ın Ankara'da olduğunu belirtti.
AZARLAYARAK "YAŞAM ODASI YOKTU" DEDİ
Olayın yaşandığı ilk andan bu yana tartışılan "yaşam odaları"nın bulunup bulunmadığı sorusu basın mensuplarının ısrarlarına rağmen cevap bulamadı.
Basın mensuplarının her sorusunu azarlar tarzda cevap veren ocağın işletme müdürü Akın Çelik, "yaşam odaları"nın bulunmadığını ağzından kaçırdı.
Alp Gürkan da "yaşam odaları"nı yapmanın kolay olmadığını, öyle 3-5 günde yapılamayacağını söyleyerek kendini savunmaya çalıştı.
Gürkan, "Kömür madeninin içine yaşam odası yapamazsınız. Yaşam odası kanunen olmak zorunda değil" dedi.
VİCDANINIZ RAHAT MI?
Benim vicdanım son derece kötü durumda. Bu çalışan arkadaşlar benim beraber çalıştığım arkadaşlar. Biz maden işletmesinde gereken tüm tedbirler alındı. Bu yaşam odalar 5-6 sürecek odalardır.
"SAVCILIĞA İFADE VERECEĞİZ"
Maden işletmesi yetkilileri bir kaç gün içerisinde savcılığa faciayla ilgili ifade vereceklerini açıkladı.
"BU SAHANIN SAHİBİ BEN DEĞİLİM"
Bu sahanın sahibi ben değilim, Türkiye Kömür İşletmeleridir. Bu işletme belirli bir zaman sonra Çalışma Bakanlığı'nın müfettişlerince incelenecektir. Şirketin ne kadar kusurlu olduğunu söyleyeceklerdir. İşletme eksiklerini tamamlayarak devam edecek. Ben bu işletmeye 3 senedir ilk defa geliyorum, ben ocağa inmedim.
"İHMAL VAR MI BEN BİLMİYORUM"
İhmalin var olup olmadığını ben bilmiyorum. İşletme yetkililerinin söylediklerine göre ihmal yoktur diyorum. Bakanlığın yaptığı incelemeler sonucu ortaya çıkacaktır.
BAŞBAKAN'I TANIMIYORUM
Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Başbakan ile ilk kez burada el sıkıştım; önceden tanışmıyoruz, en ufak bir ilişkimiz yoktur" diye konuştu.
Yeni Şafak