Macaristan Korona Krizinden Diktatörlüğe mi Geçiyor

Macaristan Parlamentosu pazartesi günü olağanüstü hal yasasını onayladı. Bu yasayla Viktor Orbán, ülkeyi Covid-19'la mücadele çerçevesinde KHK'larla yönetecek.

Macaristan Parlamentosu pazartesi günü olağanüstü hal yasasını onayladı. Bu yasayla Viktor Orbán, ülkeyi Covid-19'la mücadele çerçevesinde KHK'larla yönetecek. Hükümet cephesi parlamentoda gerekli üçte ikilik çoğunluğa sahip olduğundan yasanın kabulü kimseyi şaşırtmadı. Özel yetkilerin zaman sınırı olmaması Avrupalı yorumcuları tedirgin ediyor.

MAGYAR HANG (Macaristan)

Parlamentoya artık görünüşte bile ihtiyaç kalmadı

Haftalık Magyar Hang gazetesi alaycı bir şekilde, işte Orbán rejiminin en dürüst anı, diyor:

“Parlamento zaten bugüne dek hükümeti denetlemek için büyük bir çaba göstermiş değildi. Şimdiyse parlamenterlerin üçte ikisi, Orbán rejiminde kendilerine görünüşte bile ihtiyaç olmadığını açıklıyor. Her şeyi herkesten iyi bilen yine hükümetin kendisi, uzmanlara danışmaya olmadığı gibi muhalefetin önerilerine de hiç ihtiyacı yok.”

DIE WELT (Almanya)

Orbán'ın Brüksel'e ihtiyacı var

Die Welt gazetesine göre, AB Komisyonu'nun, Macaristan gibi ülkelere karşı nasıl bir tutum takınacağına dair bir strateji geliştirmesi lazım:

“Bugüne değin masaya konan disiplin önlemlerinin hiçbiri işe yaramadı. ... Korona krizi sırasında Orbán'ın sürekli Çin'den gelen yardımları vurgulaması, Asya toplumlarını örnek göstermesi ve büyük bir şevkle AB'nin güçsüzlüğüne gönderme yapması çok tuhaf. Katıksız propaganda da denebilir buna. Ama bunun trajik bir tarafı da var, zira AB olmadan ne Orbán'ın 'iliberal demokrasisi' ne de Macar refah toplumu ayakta kalabilir. Rusya, hele ki Çin, Macaristan için gerçek siyasi ya da ekonomik seçenek olamaz. Orbán'ın gücünü aldığı yer AB'dir. Von der Leyen'in bunu artık hissettirmesi gerekiyor.”

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG (İsviçre)

Seçimler yine yapılacaktır

Neue Zürcher Zeitung'a göre, bu yasa diktatörlük yolunda atılmış nihai adımdan ziyade bir gündem değiştirme taktiği:

“Muhaliflerinin çizdiği, Orbán'ın iki yıl sonra yapılacak parlamento seçimlerini süresiz erteleyebileceğine dair tablo hiç gerçekçi değil. Macaristan, böyle bir durumda AB'de kalamayacağı için Orbán bile buna cesaret edemez. Öte yandan Koronavirüs, hükümet için büyük bir risk teşkil ediyor. Sağlık sistemi içler acısı durumda. ... Orbán kendi aptal propagandasına milyonlarca forint ayırırken insanlar hastaneye giderken kendi tuvalet kağıtlarını ve yiyeceklerini götürmek zorunda. ... Bu durumda olağanüstü hali reddeden muhalefeti 'virüs müttefiki' olmakla suçlamak ve 'yalan haber' yayanları hapis cezasıyla sindirmek, Orbán için son derece faydalı olacaktır elbette.”

EL MUNDO (İspanya)

Dikkat, kaygan zemin!

El Mundo'ya göre ne Macaristan'da ne de diğer Avrupa ülkeleri, pandemiyi bahane ederek demokrasiyi rafa kaldırabilir:

“AB'nin geri adım atma ya da Orbán'ın zaten takmadığı boş tehditleri bir kez daha savurma gibi bir lüksü yok. Sırf Korona pandemisindeki kriz yönetimi nedeniyle Brüksel'in rolü tartışılmaya başlandı bile. Bunun üstüne bir AB üyesinin demokrasiyle vedalaşması, Avrupa projesinin mutlak sonu olacaktır. Macaristan bir istisna. Ama virüsle mücadelenin hükümetler açısından, parlamentonun denetiminden ve sorumluluğundan kurtulmak için nasıl bahane edildiğini İspanya da dahil olmak üzere bütün Avrupa'da izliyoruz. Bu kaygan zemin otoritarizme çıkıyor.”

Kaynak: eurotopics

Dünya Haberleri

İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı
BM'den "UCM'nin kararlarına uyma" çağrısı