Lüks parfüm üretiminin arkasında çocuk işçiler var

Geçtiğimiz yaz BBC'nin parfüm tedarik zincirleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, Lancôme ve Aerin Beauty markalarıyla çalışan üreticiler, çocukların topladığı yasemin bitkisini kullandılar.

Lancôme'un sahibi L'Oréal de, Aerin Beauty'nin sahibi Estée Lauder de çocuk işçiliğiyle ilgili sıfır hoşgörü politikalarını vurguladı.

L'Oréal, insan haklarına saygılı olmayı sürdürdüklerini belirtirken, Estée Lauder üreticilerle temasa geçtiklerini açıkladı.

Lancôme'un Idôle L'Intense parfümü ile Aerin Beauty'nin Ikat Jasmine ve Limone Di Sicilia parfümlerinin üretiminde kullanılan yasemin, Mısır'dan geliyor.

Dünyanın kullandığı yasemin çiçeklerinin yarısı Mısır'dan tedarik ediliyor.

BBC'ye konuşan parfüm endüstrisine yakın kaynaklar, pek çok lüks markanın sahibi olan bir avuç şirketin, dar bütçeler ortaya koyarak maaşları da çok düşürdüğünü söyledi.

Mısır'daki yasemin toplayıcıları, bu durumun onları çocuklarını çalıştırmaya zorladığını belirttiler.

Araştırmamız sonucu, parfüm sektöründeki tedarik zincirlerini kontrol eden denetim sistemlerinin de sorunlu olduğunu ortaya koyduk.

Birleşmiş Milletler'in (BM) modern kölelik türleri üzerine çalışan özel raportörü Tomoya Obokata, Mısır'daki yasemin tarlalarında çalışan çocuk işçileri belgeleyen gizli kamera görüntüleri ve BBC'nin ulaştığı diğer bulguların rahatsız edici olduğunu söyledi.

Obokata, "Kağıt üstünde sektördekiler tedarik zinciri konusunda şeffaflık ve çocuk işçiliği ile mücadele gibi meselelerle ilgili iyi vaatlerde bulunuyor. Ancak kamera görüntüleri sözlerini tutmadıklarını gösteriyor" dedi.

Yasemin toplamak için gece 03.00’te yola çıkan çocuklar yaklaşık 1,5 kg yasemin topluyorlar. Kazandıklarının üçte birini arazi sahibine verdiklerinde o akşam için geriye yaklaşık 1,5 dolarlık bir yevmiye kalıyor. Mısır'da enflasyon zirve yaptığı için, kazandıkları paranın değeri eskisinden bile az. Dolayısıyla bu toplayıcılar genelde yoksulluk sınırının altında yaşıyorlar.

Yaseminler toplandıktan sonra tartıda ağırlıkları ölçülüyor ve belli toplama noktaları üzerinden yasemin çiçeklerinin özütü alınan yerel fabrikalara gönderiliyor.

Bu fabrikalardan başlıca üçü, A Fakhry and Co, Hashem Brothers ve Machalico.

Her yıl Heba gibi işçilerin topladığı yaseminlerin fiyatını bu fabrikalar belirliyor.

Mısır'da yasemin sektöründe çalışan 30 bin kişiden ne kadarının çocuk olduğu bilinmiyor.

Ancak geçtiğimiz yılın yazında BBC, Mısır'da farklı bölgelerde çalışan yasemin işçilerini görüntülediğinde, birçok işçi aldıkları ücret çok düşük olduğu için çocuklarını da işe dahil ettiklerini anlattı.

Bu fabrikalar yasemin yağını daha sonra parfümlerin üretildiği uluslararası koku imalatçılarına ihraç ediyor. İsviçre merkezli Givaudan, bu gibi firmaların en büyüğü ve A Fakhry and Co. ile aralarında uzun süredir sıkı bir ilişki var.

Machalico parfüm fabrikasında çalışan bir çocuk

Bağımsız parfüm üreticisi Christophe Laudamiel ve diğer sektöre yakın kaynaklara göre, asıl gücü elinde tutanlar, L'Oréal ve Estée Lauder gibi parfüm şirketleri.

"Efendiler" olarak bilinen bu dev şirketler, esans ve aroma endüstrisindeki imalatçı şirketler için çok dar bütçeler belirliyor.

Dünya Haberleri

ABD'ye göre Gazze'de soykırım yok
Avusturya'da 3 partinin, kız çocuklarına başörtüsü yasağı getirmeyi planlandığı ortaya çıktı
Esaretinde müslümanlığı seçen Timothy Weeks vefat etti
Çad’da cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu
İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti