Lübnan'daki patlamalarda yaralananlar İran ve Suriye'ye tahliye ediliyor

Yaklaşık 100 kişi göz ameliyatı da dahil olmak üzere tedavi için İran'a tahliye edilirken, doktorlar çağrı cihazlarının önce çaldığı sonra da patladığını ifade ediyor.

Lübnan'da telekomünikasyon cihazlarına yönelik çifte saldırıda yüzlerce kişinin ellerinden ve gözlerinden ciddi şekilde yaralandığı bildiriliyor.

Salı günü çağrı cihazlarının patlatılmasıyla çoğu Hizbullah mensubu olan ancak aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu yaklaşık 3.000 kişi yaralanırken, Çarşamba günü düzenlenen ikinci bir sürpriz saldırıda telsizlerin patlatılmasıyla yüzlerce kişi daha yaralandı ve Lübnan'da kanlı bir gün daha yaşandı.

Ülke genelindeki sağlık çalışanları, sağlık bakanlığının acil durum protokolünü devreye sokmasına neden olan toplu patlamalar nedeniyle hastanelerin dolup taştığını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı, hastanelerin ellerinde, parmaklarında ve yüzlerinde ciddi yaralar olan insanlarla dolup taştığını söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firas Abid, aralarında Salı günkü saldırıda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi'nin de bulunduğu çok sayıda yaralının tedavi için İran ve Suriye'deki hastanelere nakledildiğini söyledi.

Perşembe günü Beyrut'ta bir basın toplantısı düzenleyen Abid, ülke genelindeki hastanelerin ve sağlık ekiplerinin acil duruma müdahale ettiğin açıkladı.

Yaralılarla ilgili ayrıntıları açıklayan Abid, insanların nefes almalarını etkileyen yaralanmalarla birlikte çok sayıda yanık yarası olduğunu söyledi.

Patlatılan cihazların çoğu ilk birkaç saniye çalıp ardından infilak ettiği için yaralananların çoğunun ellerinden ve yüzlerinde ciddi hasar oluştu.

Yaklaşık 460 kişinin göz, yüz ya da uzuvlarındaki yaralanmalar nedeniyle acil ameliyata alınması gerekti.

Sağlık Bakanlığı, yaralı el veya parmaklarda birkaç ampütasyon yapılması gerektiğini söyledi.

Analistler, çok sayıda Hizbullah mensubunun yaralanmasının grubun savaş kabiliyetini ciddi şekilde engelleyebileceğini ve ağır bir psikolojik darbe vuracağını ifade ediyor.

Yıllardır büyük bir ekonomik kriz içerisinde olan Lübnan'a, birçok Arap ülkesi insani yardım gönderdi.

Aralarında bir gözünün görme yetisini kaybettiği ve diğer gözünde de ciddi şekilde yaralandığı bildirilen İran Büyükelçisi Mucteba Eman'ın da bulunduğu yaklaşık 100 kişi göz ameliyatları için İran'a gitti.

İran devlet medyası Perşembe günü İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi'nin Eman'ı Tahran'daki hastanede ziyaret ettiğini ve doktorların diplomatın “yakında işinin başına dönebileceğinden emin” olduğunu bildirdi.

Suriye'deki hastanelere Beka bölgesi yakınlarındaki kasabalardan da yaralı Lübnanlılar getirildi. Abid, "vakaların yüzde 92'sinin Lübnan'da tedavi edileceğini" de sözlerine ekledi.

Ailesinin basına verdiği demeçlere göre, Güney Lübnan'dan dokuz yaşındaki Fatma Abdullah, bip sesiyle birlikte babasının çağrı cihazını aldığı anda patlama gerçekleşti ve küçük kız hayatını kaybetti.

Göz doktoru Dr. Nebih Çamas durumun zor olduğunu, doktorların gözlerinden yaralananları tedavi etmeye ve ellerinden geldiğince çok insanın görme yetisini kurtarmaya çalıştıklarını söyledi. Çamas açıklamasında en büyük sayıda yaralanmanın gözle ilgili olduğunu da ifade etti.

Lübnan Haberleri

Katil İsrail ordusundan Lübnan'a hava saldırısı
Lübnan ordusu "şüpheli çağrı cihazı ve telsizleri" imha ediyor
Hizbullah, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü duyurdu
NYT'ye konuşan istihbarat çalışanları, İsrail'in çağrı cihazları için paravan şirketler kurduğunu söyledi
Lübnan'da telsiz patlamaları sonucu ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi