Selam, Maruni Patrik Beşara Rai ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı krizinin yaratacağın boşluğun ülke için yararlı olmayacağını söyledi.
Selam, Lübnan'ın yıllar sonra böyle bir durum yaşanmasından üzüntü duyduğunu belirterek, cumhurbaşkanı seçecek milletvekillerin parlamentoda görevlerini yapmalarının anayasal ve milli bir görev olduğunu ifade etti.
Parlamento 25 Mayıs’a kadar bir cumhurbaşkanı seçmeyi başaramazsa, anayasanın 62. maddesine göre cumhurbaşkanlık yetkileri kabine ait olacak.
Yine Cumhurbaşkanı seçilemedi
Geçen hafta Cumhurbaşkanı seçmek için dördüncü kez toplanan Parlamento tüm çabalara rağmen yine başarısız olmuştu.
Parlamento süresini dolduran Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın yerine yeni cumhurbaşkanı seçmek için yeterli milletvekili sayısına ulaşamadı.
Cumhurbaşkanı seçmek için 128 sandalyeli parlamentonun 86 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu sayıya ulaşılmadığı takdirde ikinci seçim turu düzenleniyor ve bu kez cumhurbaşkanı adayının milletvekillerinin en az yüzde 50’sinin oylarını kazanması gerekiyor.
Parlamentonun düzenlediği birinci turda, Hizbullah’a karşı olan 14 Mart Koalisyonu tarafından desteklenen aday Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Semir Caca 48 oy kazanırken diğer cumhurbaşkanı adayı milletvekili Henry Hilu 16 oy kazandı, oylamada 52 boş oy kullanıldı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Marunî Hristiyanlar arasından seçiliyor. Süresini dolduran cumhurbaşkanı 6 yıl geçmeden bir daha aday olamıyor.
Al Jazeera