Lübnan'da Bir Yıl Aradan Sonra İlk Toplantı

Lübnan Parlamentosu bir yıl aradan sonra yasama faaliyeti için ilk kez bir araya geldi. Hizbullah’la beraber meclisi boykot eden Hristiyan partiler parlamento sandalyelerine geri döndü.

Bir yıldan beri toplanamayan Lübnan parlamentosu, Lübnan Güçleri Partisi, Ulusal Özgürlük Hareketi gibi Hristiyan partilerin tutumlarını değiştirmesiyle yeniden yasama faaliyeti için bir araya geldi.

Başbakan Tamam Selam oturumun açılışında yaptığı konuşmada, ülkede çok sayıda tartışmaya yol açan oturumun gerçekleştirilmesi için çaba gösteren Meclis Başkanı Nebih Berri ve ülkedeki tüm siyasi liderleri kutladı.

Oturumun başında Ketaib Partisi lideri Sami Cimeyil, Meclis Başkanı'ndan oturumun gündeminin cumhurbaşkanlığı seçimi olmasını talep etti ancak teklifi reddedildi. Cimeyil, bunun üzerine beş vekille oturumu terk etti. Hristiyan partilerin tamamı olmadan yapılan oturumun anayasaya aykırı olduğunu savunan Cimeyil, parlamentonun bir an önce cumhurbaşkanı seçimini gerçekleştirmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Cimeyil, cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlanmadan ve seçim yasası gündemde olmadan yasama faaliyetine geçilmesini parlamento yakınlarında protesto eden Ketaib bayrakları taşıyan bir grup Lübnanlıya katıldı.

Parlamento devam eden oturumlarda devletin finansmanı ve kredileri için önem taşıyan Dünya Bankası'ndan alınacak 600 milyon dolarlık kredi paketini ve diğer finansal yasa tasarılarını ele alıyor.

Oturum öncesindeki siyasi kriz

Meclis Başkanı ve Emel Hareketi Lideri Nebih Berri'nin oturum çağrısına Lübnan'daki Özgür Vatansever Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi ve Ketaib partisinden oluşan Hristiyan partiler; seçim kanunu ve Lübnan Hristiyan diasporasının vatandaşlığa kabul edilmesini öngören yasa tasarısı gündeme alınmazsa meclis oturumuna katılmayı reddetmişti.

Başbakan Tamam Selam ve beraberindeki heyet, 4. Güney Amerika - Arap ülkeleri zirvesi için Riyad'da bulunduğu sırada Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile bir araya gelmişti. Hariri, akşam saatlerinde partisinin ilk yasama oturumlarına katılacağını, Hristiyan partilerin şart koştuğu "vatandaşlık" yasasını destekleyeceğini belirtmişti. Hariri, mecliste yeni seçim yasasının gündeme alınmaması halinde ise bir daha yasama oturumlarına katılmayacağını söylemişti.

Hariri'nin açıklamasının ardından Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca da partisinin oturumlarda yer alacağını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı hâlâ seçilemedi

Lübnan meclisi çarşamba günkü cumhurbaşkanlığı oturumunda 31'inci kez bir araya gelmiş, toplantı yeter sayısın ulaşılamadığı için cumhurbaşkanlığı seçimi 2 Aralık'a ertelenmişti.

Seçimin gerçekleştirilememesinin nedeni ise çok parçalı yapıdaki anlaşmazlıklar. Cumhurbaşkanı anayasal sistem gereği, Hristiyan Maruni olmalı. Batı yanlısı 14 Mart grubunun adayı Semir Caca, Suriye yanlısı 8 Mart grubunun adayı ise eski General Mişel Aun. Ancak her iki grup da kendi adayını seçtirebilecek çoğunluğa sahip olmadığı için, bir isim üzerinde anlaşılana kadar seçimlerden bir sonuç çıkması beklenmiyor.

Hükümet düşme tehlikesiyle karşı karşıya

Lübnan’da şu anda başbakanlık görevini, bağımsız Sünni politikacı Temam Selam yürütüyor. 2013 Nisan ayında hükümet kurmakla görevlendirilen Selam, yeni hükümeti ancak 11 ayda kurulabildi. Bu hükümet de siyasi partiler arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle karar alamadığından, düşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Bakanlar Kurulu 24 üyeden oluşuyor. Bunlardan 8’i Bağımsızlar Grubu'ndan. Mevcut Hükümette 8 bakanlık bağımsız olarak hareket eden dönemin Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Temam Salam ve İlerici Demokrasi Partisi Başkanı Velid Canbulat’a verildi.

Kabinenin 8 bakanlığı ise Hariri’nin liderliğindeki Gelecek Hareketi, Hristiyan Ketaib Partisi ve bağımsızlardan oluşan 14 Mart Bloku'na, kalan 8 bakanlık ise Hizbullah’ın çekirdeğini oluşturduğu 8 Mart Bloku'na tahsis edildi.

Kaynak: AA

Lübnan Haberleri

Fanatik siyonistler Lübnan topraklarına yerleşmeye çalışıyor
İşgal ordusu Lübnan ile olan ateşkesi ihlal etmeyi sürdürüyor
BMGK, BM'nin Golan Tepeleri'ndeki Ateşkes Gözlem Gücü'nün görev süresini 6 ay daha uzattı
DSÖ: Ateşkese rağmen Lübnan'daki sağlık sistemi büyük zorluklarla karşı karşıya
Beyrut'ta 2 ay süren saldırılardan geriye yüzlerce yıkık bina kaldı