Lübnan'da 20 Aydır Cumhurbaşkanı Seçilemiyor

Lübnan Meclisi, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 34'üncü oturumda da cumhurbaşkanını seçemedi.

Lübnan'da görev süresi 25 Mayıs 2014 yılında dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 20 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 35'inci kez toplanma kararı aldı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 34'üncü oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 8 Şubat'a ertelendiğini bildirdi.

Bölgedeki gerginlik seçimlere yansıyor

Öte yandan Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamıyla zirveye taşınan Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilim, Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizinin çözümünü zorlaştırıyor.

Müstakbel hareketi lideri Saad Hariri, bağlı olduğu 14 Mart Bloğu'nun adayı Falanjist Hristiyan Samir Caca'ya rağmen rakip 8 Mart grubunda yer alan ve Beşşar Esed'e yakınlığı ile bilinen Marada lideri Süleyman Franci'yi cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkarmıştı. Hariri'nin, Franci girişimi uluslararası diplomatik destek gördü ancak ülkedeki siyasi aktörler tarafından kabul edilmedi.

Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Süleyman'ın koltuğu 20 aydır boş.

Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

14 Mart grubu, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluşuyor.

8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.

Lübnan Parlamentosu

Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis'teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.

(AA)

Lübnan Haberleri

İşgal ordusu Lübnan ile yapılan ateşkesi 40 günde 392 kez ihlal etti
Lübnan Yusuf el Karadavi'nin oğlunu BAE'ye iade edecek
İşgal rejimi 60 gün olan Lübnan'ın güneyinden çekilme süresini uzatmak istiyor
İşgalci İsrail yeni yılın ilk gününde Lübnan ile ateşkesi 4 kez ihlal etti
Yusuf Karadavi’nin oğlu Abdurrahman 4 gündür Lübnan’da gözaltında