Lübnan Borçlarını Ödeyemedi ve İflas Etti

Başbakan Diyab, Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildirdi.

HAKSÖZ HABER

Koronavirüs nedeniyle dalgalanan küresel piyasalar için bir iflas haberi de Ortadoğu'dan geldi. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, düzenLediği basın toplantısında bugün vadesi dolacak 1.2 milyar dolarlık borç ödemesini yapamayacaklarını ilan etti.

Başbakan Diyab, Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildirdi. Ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydeden Başbakan Diyab, borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışacak olan Lübnan'ın nisan ayında 2 milyar 700 milyon dolarlık bir eurobond tahvili senedi ödemesi daha olduğunu belirtti.

Borcu Ödeyemedi, İflasa Sürüklendi

Cumartesi günü televizyondan Lübnanlılara seslenen Başbakan Diyab, Lübnan'ın bu yıl toplam 4.6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1.2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta (Bugün) sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını belirtti.

Başbakan Diyab döviz rezervlerini hızla eriten mali kriz nedeniyle ülkesinin vadeleri dolan borçları ödeme gücü bulunmadığını ve borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışacağını ifade etti. Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetti. Diyab, "Lübnan, dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda" ifadesini kullandı. 

90 milyar dolarlık borç ülkenin döviz rezervlerini yüzde 37'sine, Lübnan’ın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 170'ine denk geliyor.

İflas, Yoksulluğu Yaygınlaştıracak

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Lübnanlıların yüzde 40'ından fazlasının önceki politikalar nedeniyle kendilerini yoksulluk sınırının altında bulabileceğini aktardı.

Lübnan'ın, 1 milyar 200 milyon dolar, 2 milyar 700 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık 3 ayrı eurobond tahvili senedi ödemesi bulunuyor. Bunlardan ilk kısmının vadesi 9 Mart'ta, ikincisi nisan ayında, üçüncüsü de bu yıl içinde doluyor. Lübnan'ın toplam 31 milyar dolarlık borcu yeniden yapılandırmak istediği ileri sürüldü.

Saad Hariri Başbakanlığındaki Hükümet 29 Ekim'de İstifa Etmişti

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı düzenlenen gösteriler üzerine Saad el-Hariri başbakanlığındaki 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti 29 Ekim 2019'da istifa etmişti. Hariri'nin yeniden başbakanlık görevine yanaşmaması üzerine Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefikleri, eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümetin kurulmasını sağlamıştı.

Son Yılların En Büyük Mali Krizi

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Maliye Bakanlığının geçen yıl yayımladığı rapora göre Lübnan, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) sahip.

Hükümet ekonomik krizi aşmak için bir kurtarma planı hazırlama çabaları çerçevesinde şubat ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetiyle istişare görüşmelerine başlamıştı.

Lübnan Haberleri

İşgalci İsrail yeni yılın ilk gününde Lübnan ile ateşkesi 4 kez ihlal etti
Yusuf Karadavi’nin oğlu Abdurrahman 4 gündür Lübnan’da gözaltında
Siyonist rejim Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bir beldeden çekildi
İşgalci İsrail'in çekildiği Lübnan'ın güneyindeki beldeden bir kişinin daha naaşı çıkarıldı
Lübnan'ın güneyinde İsrail'in çekildiği beldeden çıkarılan naaşlar 17'ye yükseldi