Libya'nın Gerçek Sahipleri Libya'yı İstanbul'da Anlatacak

Libya’da neler yaşandığını ve Libya’yı nasıl bir gelecek beklediğini anlatmak üzere bölgeden temsilciler basın açıklaması için Türkiye’ye geliyor.

Libya’da 42 yıllık Kaddafi yönetimi 17 Şubat halk devrimiyle sone erdi. Kaddafi yönetimini sona ermesinden sonra ilk defa halk yönetimde söz sahibi olma yolu açıldı. Ancak geçen 3 yıl boyunca 2 seçim yapılmasına rağmen kurulan hükümetler Libya’da istikrarı sağlama da başarısız oldu. Bu istikrarsızlık geçen süre boyunca halktan tepkilerin oluşmasına yol açtı. Bu istikrarsızlıktan faydalanmak isteyen eski yönetim taraftarları ve dış güçler halkın devrime olan inancını yitirdikleri zannına kapılarak kaddafi dönemi komutanlarından halife Haftar’ı destekleyerek 6 ay önce darbe teşebbüsünde bulundu. Mısırda Mursi yönetiminin darbeyle uzaklaştırılması da Haftar için bir cesaret kaynağı oldu. Ancak halkın devrime ve özgürlüğe olan inancının güçlülüğünü hesaba katamadılar. 

Haftar’ın darbe gerekçesi olarak İslami cemaatleri yok etmek hedefinin ise ülkeye barış ve istikrarı getirip tam bağımsız bir ülke olmak. Ne varki geçen süre boyunca Haftar’ın sınırlı bir alanda hakim olması üstelik gücünü bariz bir şekilde Mısır, Suud, BAE ve batıdan alması kendi taraftarları içerisinde de tartışma konusu oldu. BAE ve Mısır’ın Libya’yı uçaklarla bombalaması ayrıca geçen süre boyunca istikrar ve huzurun yerine onbinlerce Libyalının çatışmalardan dolayı mülteci konumuna düşmesi Hafter’ın söz konusu tartışmaları daha da alevlendirdi. 

Hafter, Libya’da Tobruk, Merc ve Beyda kentlerinde sıkışmış durumda. Bingazi’ye giremeyen Hafter hava desteği ile kenti bombalıyor. Batı tarafında ise zintan bölgesindeki aşiretten destek bulabiliyor. Bütün bunlar libyanın yüzde 15’ine tekabul ediyor. Geri kalan bölgeler ise başkent trablusun kontrolünde bulunuyor. Hafter'i destekleyen guruplar: Savaik, Ka’ka ve Zintan ve eski ordu mensupları

Kaddafi dönemine dönmek istemeyen halk ise darbeye karşı durdu. Başkent Trablus halkı başta olmak üzere Trablus, Misrata ve Bingazi gibi ülkenin en büyük kentleri dahil olmak üzere birçok kent Hafter'in askeri birliklerine karşı durdular. Darbeye karşı duran askeri kuvvetler ise: Fecr Libya, Misrata Kuvvetleri, Ensaru Şeria, Derne Kuvvetleri, Ebu Selim, Kufra Kuvvetleri, Trablus Kuvvetleri vs. 

İhvan hareketi ve Hizbul vatan gibi Silahlı kuvvetleri olmayan siyasi hareketler ve partiler de darbe karşıtı duruşlarını sürdürüyorlar. 

Geçen bu süre zarfında ise geçtiğimiz günlerde Yüksek Mahkeme yaptığı son açıklama ile Son yapılan seçimleri iptal ederek parlamentoyu fesh etti. Yaşanan bu gelişmeleri ve Libya’da neler oluyor. Bununla alakalı Libya’da neler yaşandığını ve Libya’yı nasıl bir gelecek beklediğini anlatmak üzere bölgeden temsilciler basın açıklaması için Türkiye’ye geliyor.

Programa katılacak kişiler:

Hizbul Vatan Partisi: Genel Başkan Yardımcısı Sami Saidi

Derne’den Aiub Abdalrahim Shalwi ve Yusuf M. Abdelati

Misratadan; Misrata Milletvekili Muhammed İbrahim Durraz

İslam Alimi Muhammed Abdullah

Hizbul Adale ve Bina Partisi temsilcisi Ulusal Kongre üyesi Ömer shalvani 

Fecr Libya Sözcüsü

Tarih: 27 Kasım 2014 Perşembe

Saat: 11:00

Yer: Akgün Otel 

İrtibat:

Taner Altun

05380398246 

TIMETURK

Libya Haberleri

Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında
UCM, Libya'da savaş suçlarına karışan 6 Kaniyat milisi hakkındaki tutuklama kararının gizliliğini kaldırdı
Libya'daki Temsilciler Meclisi, üzerinde anlaşmaya varılan Merkez Bankası yönetimini onayladı
Alim, muttaki, savaşçı: Çöl aslanı Ömer Muhtar
Libya'da Güvenlik Düzenlemeleri Yüksek Komitesi kurulması kararı alındı