Libya'nın başkenti Trablus'taki Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Halife Guveyl'in ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.
Guveyl imzasıyla yayımlanan bildiride, ilgili kanunlara atıf yapılarak, "Milli Genel Kongre (MGK) Başkanının da onayıyla Başbakan tüm ülke genelinde olağanüstü hal ilanına karar vermiştir." denildi.
Bildiride, Bakanlar Kurulunun görevinin başında olduğu belirtilirken "Savunma, İçişleri bakanlıkları, İstihbarat Teşkilatı, Devrim Tugayları ve genel güvenlik birimleri ülkenin istikrarı için gerekli tüm güvenlik önlemlerini almaları konusunda görevlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.
Olağanüstü halin bitiş süresine dair bilgi verilmeyen bildiride, güvenlik güçlerine devriye turlarını yoğunlaştırmaları ve stratejik noktaların korunmasına azami özen göstermeleri talimatı verildiği kaydedildi.
Libya'ya komşu ülkelerin 22 Mart'ta Tunus'ta yaptığı toplantının ardından Fayiz es-Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) çalışmalarına yakın zamanda Trablus'ta başlayacağı açıklanmıştı. Olağanüstü hal ilanının UMH'nın Trablus'a gelmesi arefesinde alınmasının, Trablus'taki MGK'nın son gelişmelere karşı duruşunu ortaya koyduğu belirtiliyor.
Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da istikrarın temini için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç alınamamıştı.