Libyada Sivillerin Ölümü Tepki Topluyor!

BM Güvenlik Konseyi'nin perşembe günü aldığı karara nispeten olumlu tepki veren dünya kamuoyu, hedefi belirsiz ve sivil zayiatı her geçen gün artıran bombardımanlar sonrası bölünme emareleri gösteriyor.

Dünya Libya'da Bölündü

BM kararı ile başlatılan operasyonda sivil ölümler çatlaklara yol açtı. İtalya, harekatı NATO üstlenmezse hava üslerini kapatacağını, ABD daha fazla liderlik yapmak istemediğini duyurdu. Fransa, NATO'nun işin içine girmesi halinde Arapların tepkisini çekeceğini iddia etti. Hindistan, 'hava akınlarını durdurun' çağrısı yapıyor. Arap dünyasından sadece Katar ve BAE destek verirken, Medvedev ile Putin ise kendi aralarında anlaşmazlığa düştü.

BM Güvenlik Konseyi'nin perşembe günü aldığı karara nispeten olumlu tepki veren dünya kamuoyu, hedefi belirsiz ve sivil zayiatı her geçen gün artıran bombardımanlar sonrası bölünme emareleri gösteriyor. Milletlerarası kurumlar bir yana Rusya gibi bazı ülkeler de kendi aralarında bölünmüş bir görüntü veriyor. NATO'nun dünkü toplantısından da netice alınmazken Avrupa Birliği içerisindeki ayrılıklar da belirginleşmeye başladı. ABD ve İngiltere'nin Irak sicili, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin Libya harekatını siyasi hesapları yüzünden şova dönüştürdüğü intibaı, eski sömürgeci İtalya'nın hava üslerini savaş uçaklarına açması askeri operasyonun hedefleri konusunda kafaları karıştırdı.

BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı olan ve Soğuk Sa-vaş'ta Libya'nın müttefiki olan Rus liderler birbirine girdi. Başbakan Vladimir Putin ABD, İngiltere, Fransa liderliğindeki saldırıları "Haçlı seferleri"ne benzetirken, kendi Devlet Başkanı tarafından tekzip edildi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, "Haçlı seferleri" gibi medeniyetlerarası çatışmaya destek veren ifadeleri kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Dün hem NATO hem de AB dışişleri bakanları, Libya gündemi ile Brüksel'de toplandı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini harekatın liderliğinin NATO'ya bırakılmaması durumunda hava üslerini kullanıma kapatacağını söylerken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun liderliği üstlenmesinin Arap alemini rahatsız edeceğini iddia etti.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Arap Ligi'nin tepkisine işaret ederek, Almanya'nın harekata karşı çekimser bir tavır takınmasının haklılığının ortaya çıktığını kaydetti. Arap Ligi'nde de bölünmeler yaşanıyor. Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa askeri harekatı tenkit ederken Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri uçakları ile operasyona destek veriyor.

Dünkü NATO toplantısında Türkiye, Almanya ve Doğu Avrupa ülkeleri İttifak'ın askeri harekatta öncü rolü üstlenmesine yönelik endişelerini dile getirirken, Türk ve Fransız diplomatlar arasında derin görüş ayrılıkları olduğu bildiriliyor. Avrupa basını Türkiye'nin NATO'yu bloke ettiğini iddia ediyor. Fransa, cumartesi günü Paris'te düzenlenen Libya Zirvesi'ne Türkiye'yi davet etmemişti. NATO kaynakları ise Ankara'nın bir şeyi bloke etmediğini, bazı müttefiklerin operasyon başlamadan önce İttifak'ın üstlenebileceği role yönelik alınan ilke kararlarına aykırı hareket ettiklerini, Ankara'nın da buna itiraz ettiğini vurguluyor.

Kaddafi, halkı vurmayı sürdürüyor

Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhaliflerin elindeki kentlere saldırıları devam etti. Libyalı muhalifler, Misrata kentinde Kaddafi'ye bağlı güçlerin pazartesi günü yaptığı saldırıda 40 kişinin öldüğünü bildirdi. Muhaliflerin sözcüsü ve kentteki hastane kaynakları, Kaddafi güçlerinin ateşinde ölenlerin sayısının 40'a çıktığını ve 300'den fazla kişinin de yaralandığını belirtti. Libya'daki muhalefetin internette yayın yapan televizyonu El Hürra'nın kurucusu Muhammed el Nabbus da Kaddafi güçlerinin saldırısında öldürüldü.

SELÇUK GÜLTAŞLI / ZAMAN

Libya Haberleri

Libya'dan Suriye'ye 34 ton insani yardım
Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında