Libyada Seçim Tartışmaları Yeniden Gündemde...

Libya’da Seçim Kanunu Tasarısı şiddetli tartışmalardan sonra yeniden gündemde. İşte ayrıntılar...

LOKMAN DOĞMUŞ'un haberi:

Libya’da anayasayı hazırlayacak Millet Meclisi’nin seçilmesi amacıyla ocak ayının ilk haftası kamuoyuna sunulan Seçim Kanunu Tasarısı şiddetli tartışmalardan sonra yeniden gündemde.

28 Ocak'ta toplanan Geçici Milli Meclis bazı maddeleri değiştirdi. Ancak bu değişiklikler yeni bir tartışma başlattı. Bu nedenle kanununun nihai halinin daha sonra ilan edileceği duyuruldu. 

Yapılan değişiklikle kadınlara %10 kota uygulanmasından, çifte vatandaşlığa sahip olanların aday olamayacağı kararından vazgeçilmiş bulunuyor. Bunun yanında hem partilerin liste önermesi sisteminin hem de bağımsızların aday olmasının birlikte uygulanması kararlaştırıldı. Buna göre 200 kişilik meclisin üçte birini oluşturan 136 sandalyenin siyasi partilerin listelerinden seçilmesi ve kalan 64 sandalyenin ise bağımsızlardan seçilmesi kararlaştırıldı.

Ancak bu durumun mevcut geçici anayasaya aykırı olduğu söyleniyor. Bu nedenle yoğun tepki alırsa tekrar değiştirilebileceği tahmin ediliyor. Geçici anayasanın 4. ve 15. maddelerinde siyasi sistemin siyasi çoğulculuk ve siyasi partiler temeline dayandığı ifade ediliyor.  

Bağımsız adayların kabul edilmesinin sebebinin ise Libya İhvanı üyelerinin meclisin tamamını ele geçirmesini önlemek olduğu öne sürülüyor. Meclis üyelerinden Fethi Ba’ca “dışarıdan destek almakla” suçladığı İhvan’ın örgütlü tek parti olmasından dolayı bu konuda bir üstünlüğünün olduğunu oysa yeni kurulmuş partilerin daha hazırlıklı olmadığını, bunun da partilere haksızlık olduğunu iddia etti.

Bunun yanında bağımsız adayların kabilelerce belirlenip seçilmesi halinde kabilecilik fitnesini tetikleyeceği de iddia ediliyor.  

Kaddafi döneminde “Kim parti kurarsa haindir” ilkesi gereği siyasi partiler tamamen yasak iken yeni dönemde henüz siyasi partilerle ilgili bir kanun bulunmuyor.

Öte yandan Libya Yüksek Seçim Kurulu başkan yardımcısı Muhammed Meri el Ammari, Kurulun seçimin başarıyla ve şaibesiz olarak tamamlanması için gerekenleri yaptığını söyledi. Bütün seçim bölgelerinde seçim için gerekli olan araç gereçlerin hazırlanması, sorumluların tespiti, seçim alt yapısının geliştirilmesi, seçim listelerinin hazırlanması, seçmen kartlarının hazırlanması ve sağlıklı olarak ilanı konularında çalıştıklarını söyleyen Ammari Libya’nın 200 seçim bölgesine ayrıldığını, Yüksek Seçim Kurulu’nun BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve Seçim ile ilgili diğer uluslararası kuruluşlarla da koordinasyon içinde olduklarını, seçimin en yüksek güvenlik ve güvenilirlik içerisinde geçmesi için çalışacaklarını ekledi.   

Usam Ebubekir el Kaçıcı başkanlığındaki Yüksek Seçim Kurulu ikisi kadın toplam 16 üyeden oluşuyor.

HAKSÖZ-HABER

 

Libya Haberleri

Libya'dan Suriye'ye 34 ton insani yardım
Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında