Libya’da 7 Şubat’ta Başlayan Gösteriler

Libya'da 7 Şubatta başlayan "uzatmaya hayır" eylemlerinin istismarı tartışılıyor.

Lokman Doğmuş - HAKSÖZ HABER

Libya meclisi “Mu’temer Vatani”nin anayasa komisyonu ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına kadar süresini uzatması nedeniyle Libya'nın çeşitli şehirlerinde gösteriler düzenlendi. Libya Fetva Kurulu başkanı Sadık Gıryani’nin meclisin yol haritası ve zamanlamanın var olması ayrıca gösterilerin kaosa neden olması ihtimali nedeniyle cevaz vermemesine rağmen Trablus’ta Şehitler Meydanındaki gösterilere yaklaşık iki bin kişi katıldı. Bingazi, Beyda, Şahat ve Tobruk gibi bazı şehirlerde de benzer gösteriler düzenlendi. Libya medyasında yoğun olarak işlenen protestolar esnasında meclisin çözüldüğü intibaını vermek için peş peşe istifaların yaşandığı haberleri yoğunluk kazanmış bazı televizyonlara bağlanan milletvekilleri istifa ettiklerini açıklamıştı. Ancak bugün Libya el Ahrar televizyonuna açıklama yapan meclis sözcüsü Ömer Hamidan meclise resmi olarak sadece bir istifa dilekçesinin verildiğini söyledi. Ömer Hamidan ayrıca televizyonlarda istifa ettikleri söylenen bazı milletvekillerinin istifa ettiklerine dair iddiaları red ettiklerini, ismini saklı tuttukları birçok milletvekilinin ise istifa etmeleri için tehdit edildiğini söyledi.

Libya'da meclisin yavaş çalışması, faili meçhul suikastlar ve  diğer güvenlik sorunları nedeniyle "uzatmaya hayır" eylemleri destek bulurken yönetimin barışçıl devri ve yasal sürecin işlemesini destekleyenler de pazar gününden itibaren "uzatmaya evet" eylemleri düzenleyeceğini açıkladı. Anayasayı Hazırlama Komisyonu  ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yasal zeminde görev devri gerekçesiyle meclis, geçtiğimiz ay bir yıl daha görevini uzatma kararı almıştı.

Mecliste çoğunluk olmamasına rağmen ve İhvan’a yakın Adalet ve İnşa Partisi’nden kabineye alınan beş bakan geçtiğimiz ay hükümetten çekildikleri halde Libya’da 2011 yılında öldürülen eski diktatör Muammer Kaddafi yandaşlarının sosyal paylaşım ağları aracılığıyla yoğun olarak “ihvan diktatörlüğü”ne karşı eylemlere çağrıda bulunması dikkat çekiyor.

Mahmut Cibril’in liderliğindeki Milli Güçler İttifakı milletvekillerinin çoğunlukta oldukları halde meclis çalışmalarını yavaşlattıkları, bu şekilde ihvanı suçlu göstermek istedikleri ve  bu yöntemle anayasa hazırlama ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde avantaj elde etmek istedikleri iddia ediliyor. Milli Güçler İttifakı çatısı altındaki bir partinin genel sekreteri de Libya’daki suikastların arkasında “siyasi İslam”ın olduğunu iddia etmişti.

Libya İhvanı gösterileri desteklememekle birlikte barışçıl olması şartıyla görüş belirtmeye karşı olmadığını açıklamıştı.

Libya Haberleri

Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında
UCM, Libya'da savaş suçlarına karışan 6 Kaniyat milisi hakkındaki tutuklama kararının gizliliğini kaldırdı
Libya'daki Temsilciler Meclisi, üzerinde anlaşmaya varılan Merkez Bankası yönetimini onayladı
Alim, muttaki, savaşçı: Çöl aslanı Ömer Muhtar
Libya'da Güvenlik Düzenlemeleri Yüksek Komitesi kurulması kararı alındı