Konsey, geçen Mart ayında, Muammer Kaddafi yönetiminin protestoculara karşı saldırıya girişmesi üzerine, Libyalı sivillerin korunması için "gereken her türlü önlemin alınması" konusunda yetki verilmesini kararlaştırmıştı.
İlkbahardan bu yana Libya'ya hava saldırılarını sürdüren NATO, geçen hafta, operasyonların 31 Ekim'de sona ereceğini bildirmişti.
Libya'daki yeni yönetim geçen Pazar, ülkenin kurtuluşunu ilan etmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Konsey'deki oylamanın "Libya'da barışçı ve demokratik bir gelecek için önemli bir dönüm noktası olduğunu" söyledi.
Libya'nın yönetimini üstlenen Ulusal Geçiş Konseyi ise, güvenlik gereksinmelerini belirlemek açısından daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydederek NATO'nun askeri faaliyetlerini sürdürmesini istemişti.
Ancak Güvenlik Konseyi diplomatları, Libyalı sivillerin korunması konusunda verilmiş olan görevin yerine getirildiğini ve bundan öteye uzanan güvenlik desteğinin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.
NATO uçakları, 7 ay süren Libya operasyonları boyunca 26 bin dolayında bombardıman uçuşu ve yaklaşık 10 bin saldırı operasyonu gerçekleştirdi.
Rusya, Çin, Güney Afrika, Hindistan and Brezilya, NATO'nun Libya'ya yönelik operasyonlarına karşı çıkmışlar ve NATO'yu BM tarafından verilen yetkilerin ötesine gitmekle suçlamışlardı.
Ancak bugün ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, tarihin, Libya'daki NATO müdahalesini, "Güvenlik Konseyi'nin onurlu bir deneyimi" olarak değerlendireceğini söyledi.
BBC