Libya, Direnişçilerin En Büyük Silah Tedarikçisi

Libyalı Müslümanlar, Suriye, Gazze ve Mali'ye yolladıkları silahlarla Batı'nın silah ambargosunu delmeye çalışıyorlar.

HAKSÖZ-HABER

Suriye’de direniş örgütlerinin silahlarını nereden temin ettiğine yönelik spekülasyon üretenler Batılı ülkelerin ısrarla uyguladığı silah ambargosuna karşı Libyalı Müslümanların desteğini görmezden geliyorlar.

Reuters’ten Michelle Nichols'un bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 9 Nisan tarihinde yayınlanan bir raporda Libya’dan çatışma bölgelerine silah akışının “alarm verici” boyutlarda olduğu ifade edildi.

BMGK’ye bağlı Uzmanlar Heyetince hazırlanan raporda halen güçlü bir merkezi otoritenin tesis edilemediği Libya üzerinden silah ambargosu uygulanan pek çok bölgeye hafif ve ağır silahlar, patlayıcılar ve taşınabilir silah sistemleri gönderildiği iddia edilmekte.

15 Şubat’ta tamamlanmasına rağmen dün açıklanan 94 sayfalık raporda bu ülkeden Afrika’ya ve Ortadoğu’ya gönderilen silahların “terörist gruplara” destek sağladığı ve “büyük tehlike” oluşturduğu ifade edilmekte. 

Libya'dan En Fazla Silah Suriye'ye Gidiyor

Silah gönderilen bölgeler arasında en fazla dikkat çeken ülkenin Suriye olduğunun belirtildiği raporda bu ülkeye silah sevkinin çeşitli noktalardan gerçekleştirildiği özellikle Misrata ve Bingazi gibi şehirlerden gönderilen silahların Türkiye ve Lübnan’ın kuzeyinden Suriye’ye girdiği iddia edilmekte. Raporda sevk edilen silahların büyüklüğü dikkate alındığında Libyalı hükümet yetkililerinin de doğrudan olmasa da silah sevkıyatından haberdar olduklarının açık olduğu belirtilmekte.

Mısır Üzerinden Gazze'ye

Raporda geçtiğimiz yıl Libya’dan Mısır’a gönderilen silahların miktarında da büyük artış kaydedildiği ifade ediliyor. Özellikle Sina yarımadasındaki silahlı gruplara bu yolla çok sayıda silah ulaştırıldığının iddia edildiği raporda Mısır üzerinden yollanan silahların bir rotasının da Gazze olduğuna dikkat çekiliyor.

Bir Diğer Rota Mali

Gazze’deki direniş gruplarının modern tüfeklerle birlikte tanksavarlara da eriştiği; Libya silahlarının bir diğer rotasınınsa Tunus üzerinden Cezayir’in güneyi, Nijerya’nın kuzeyi ve buradan da Mali olduğu söyleniyor.  

Uzmanlar 2011’de yaşanan isyan sırasında Libya’ya uygulan silah ambargosunun Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kırıldığını, Kaddafi güçlerine karşı savaşan gruplara bu ülkelerden büyük miktarlarda silah gönderildiğini belirtiyorlar. Rapor Libya’daki çatışmanın bir buçuk yıl evvel sona ermesi üzerine bu silahların büyük bölümünün denetimsiz grupların ellerinde kaldığına dikkat çekiyor. 

 

Libya Haberleri

Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında
UCM, Libya'da savaş suçlarına karışan 6 Kaniyat milisi hakkındaki tutuklama kararının gizliliğini kaldırdı