Libya Batılı Ülkelerin İştahını Kabarttı

Çatışmalar devam ederken ve Kaddafi'nin durumu netlik kazanmamışken, Batılı ülkeler arasında Libya petrolü için rekabet yaşanıyor.

Çatışmalar devam ederken ve Kaddafi'nin durumu netlik kazanmamışken, Batılı ülkeler arasında Libya petrolü için rekabet yaşanıyor. Özellikle İtalyan ve Fransız şirketleri, ülkelerinin NATO'da aldığı öncü rolün karşılığının tavize dönüşmesi için büyük çaba sarf ediyor.

Libya'nın en önemli zenginliği olan ve çatışmalar yüzünden durma noktasına gelen petrol üretiminin eski seviyesine ulaşmasının 18 ayı bulması bekleniyor.

6 ay süren çatışmaların ardından Kaddafi rejiminin sonu gelirken, asıl rekabet, bu kaynak çevresinde yoğunlaşıyor.

Batılı Ülkelerin İştahı Kabardı

Dünya petrolünün yüzde 2'sini karşılamasına karşın Libya petrolünün kalitesi Batılı ülkelerin iştahını kabartıyor.

Kükürt oranının düşüklüğü nedeniyle "tatlı" olarak nitelenen Libya petrolü, kolay ve ucuza rafine ediliyor. Ayrıca, yeryüzüne yakın bu kaynağı çıkartmak da daha az bir maliyet istiyor.

Bu yüzden de, Batılı ülkeler özellikle de NATO ülkeleri, muhaliflere sağladıkları destek karşılığında, ekonomik tavizler alma çabasında..

Fransa ve İtalya muhaliflerin Trablus'u ele geçirmesinin hemen ardından Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril'i ağırlama yarışına girdiler.

Cibril Paris'in Ardından Roma'ya Gitti

Para olmadan istikrar da olmayacağını vurgulayan Cibril'e İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'nın dondurulmuş malvarlıklarından 350 milyon avroluk bölümü serbest bırakacaklarını iletti.

Cibril ayrıca, Libya'nın doğal kaynaklarından elde edilen gelirin eşit dağıtılacağı ifadesiyle istikrar için de mesaj verdi.

Libya'daki en büyük enerji üreticisi olan İtalyan şirketin Libyalıların acil benzin ve gaz ihtiyacının karşılanması için yeni anlaşmalar imzalaması da gündemde.

Bir çok Batılı şirket de anlaşma yarışında geri kalmamak için girişimlerde bulunuyor.

Bombardımanla yıkılan alt ve üst yapının yeniden inşası ile birlikte, hareketsiz olduğu halde imha edilen donanma ile uçak filosunun yeniden teçhizi için yüksek bütçeler gerekiyor.

Ancak muhalefet, bu bütçeli işleri rejim değişikliğinden sonra fiiliyata geçirme hedefinde. Rejim değişikliğinin tam gerçekleşmesi için ise, Kaddafi'nin ele geçirilmesi en önemli öncelik. Bu yüzden ülkede çatışmalar eşliğinde Kaddafi için arayış da sürüyor.

Bu arayışta muhaliflere, en yakın desteği, aynı silahları taşıyan sivil giyimli İngiliz komandoların rehberlik ederek veriyor.

Libya'da Ortam

42 yıllık Kaddafi rejimi sona yaklaşırken, muhalifler şimdi Kaddafi ve ailesini ölü ya da diri ele geçirip yandaşlarının direnişini kırmaya çalışıyor.

Muhalifler 4 gündür Trablus'ta köşe bucak Kaddafi'nin izini sürüyor.

Son olarak muhalifler ve İngiliz komandolarının Kaddafi'yi bir binada tespit ettiği, Kaddafi'nin operasyondan kısa bir süre önce binadan ayrıldığı ileri sürüldü.

Muhalifler kent merkezindeki bir otel yakınında gizli bir cephanelik de ortaya çıkardı.

Trablus'un bazı bölgelerinde halen Kaddafi güçleriyle muhalifler arasında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

Kaddafi güçlerinin Trablus havaalanını bombaladığı belirtildi.

Öte yandan Milli Geçiş Konseyi, hızla Kaddafi rejiminin yerini alıyor.

Muhaliflerin ilk amacı Libya'nın dondurulan mal varlıklarının serbest bırakılması.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, insani ihtiyaçları gidermek amacıyla 1 buçuk milyar doları serbest bırakmayı kabul etmişti.

Bu arada muhalifler, petrol ihracatına iki hafta içinde başlamayı planlıyor.

Libya'nın tahrip olan altyapısını da yeniden yapmaya hazırlanan Konsey, bu sürecin en az 10 yıl alacağını açıkladı.

TRT 

Libya Haberleri

Libya'dan Suriye'ye 34 ton insani yardım
Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında