Lahey'den Ukrayna'ya Ön Soruşturma

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in görevi bırakmasıyla sonuçlanan kitlesel gösterilerin yaşandığı süreçte, insanlığa karşı suç işlendiği iddialarıyla ilgili ön soruşturma başlattı.

Konuyla ilgili açıklama merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan mahkemeden yapıldı. 

Ukrayna, savaş suçları gibi davalara bakan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye değil; ancak göreve yeni gelen Kiev yönetimi 21 Kasım 2013'ten Yanukoviç'in ülkeyi terk ettiği 22 Şubat 2014 tarihine kadarki zaman diliminde 'işlenmiş olabilecek suçların' araştırılması için yüksek yargı organına yetki vermişti. 

Ukrayna hükümeti, AB yanlısı gösterilerin bastırılması için Yanukoviç emrindeki güvenlik güçlerinin müdahalesinde başkent Kiev ve diğer kentlerde 100'den fazla eylemcinin öldürüldüğünü iddia ediyor. 

Kiev'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne belirttiği tarih Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği süreci kapsamıyor. Dolayısıyla mahkeme, Rus güçlerinin Kırım'da işlemiş olabileceği suçları soruşturmaya almayacak. 

Mahkemenin yapacağı ön soruşturmayla, iddiaların boyutu ve tam bir soruşturmaya gerek olup olmadığı belirlenecek. Soruşturmanın devamına karar verilirse Yanukoviç Lahey'de yargılanabilir.

'Ukrayna helikopteri vuruldu'

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya yanlısı ayrılıkçıları işgal eylemi yaptığı Donetsk'e bağlı Slaviansk kasabası yakınlarında bir helikopterin yerdeyken vurulduğunu bildirdi. 

İlk araştırmada infilak eden helikopterin otomatik silahtan ateşlenen bomba atarla vurulduğu tespit edildi. Bakanlık olayda ölen ya da yaralan olmadığını açıkladı. 

Odesa'da patlama

Rusya yanlısı ayrılıkçıların Odesa'ya girmesini engellemek için karayolu üzerinde oluşturulan kontrol noktasında sabaha karşı patlama meydana geldi, yedi kişi yaralandı.

Polis yetkililerine göre infilak eden patlayıcı maddeydi. Yetlililer kontrol noktasında gönüllülerin bulunduğunu bildirdi.  

Rusya'nın resmi haber ajansı Interfax ise görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, kontrol noktasına hareket halindeki bir araçtan bomba atıldığını bildirdi. Ancak Ukrayna polisi bunu reddetti. 

Karadeniz kıyısındaki Odesa kenti, yoğun Rus nüfusunun bulunduğu komşu ülke Moldova'ya 50 kilometre uzaklıkta. Ukraynalılar, ayrılıkçı Rusya yanlılarının Odesa'ya girip doğudaki kentlerdeki gibi işgal eylemlerine başlamasından endişe ediyor. 

Ukrayna'daki tansiyon geçen ay Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından daha da yükselmişti. Bağımsızlık ve daha fazla egemenlik hakkı talep eden ülkenin doğusundaki Rusya yanlıları silahlı milislerin desteğiyle bazı kentlerde işgal eylemlerini sürdürüyor.

Ukrayna güvenlik güçleri resmi binalardaki işgalleri sona erdirmek için bir süredir operasyonlar düzenliyor. 

'Kiev hesabını verecek'

Moskova yönetimi ise bu operasyonlara tepki gösteriyor. Cuma günü konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Kiev yönetiminin kendi halkına karşı başlattığı savaşta işlediği kanlı suçlardan dolayı adalet önünde hesap vereceğini' belirtti. 

Rusya'nın komşu ülkedeki krizin çözümü için geçen hafta Cenevre'de Ukrayna, ABD ve AB ile imzaladığı uluslararası antlaşmaya sadık kaldığını belirten Lavrov, Washington'u anlaşmaya uymamakla suçladı.

Söz konusu anlaşma, ayrılıkçı eylemcilerin işgali sona erdirmesini ve karşılıklı olarak tansiyonun düşürülmesini öngörüyordu.

(Reuters)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu