Lahey'deki Soykırım Davası Öncesi Myanmar'a Boykot Çağrısı

İnsan hakları örgütleri, meslek kuruluşları ve akademisyenlerden oluşan aktivistler "Myanmar'ı Boykot Kampanyası" başlattı.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda yapılacak Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım duruşması öncesinde başlatılan kampanyanın internet sitesinden yapılan açıklamada, Myanmar'ı ekonomik, kültürel, diplomatik ve siyasi baskı altına almak amacıyla 10 ülkeden yaklaşık 30 insan hakları örgütünün ortak boykot kampanyası başlattığı belirtildi.

Gambiya'nın Uluslararası Adalet Divanı'na başvurusuyla başlayan Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) yönelik soykırım davasında Myanmar'ın de facto lideri Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı Aung San Suu Çii ülkesini savunacak.

Çii'nin ordunun Myanmar'da gerçekleştirdiği katliamlara açıkça kayıtsız kalması ve bunları reddetmesinden ötürü dünya genelinde çok geniş çevrelerce kınandığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Özgür Rohingya Koalisyonu kurucularından ve kampanya paydaşlarından Nay San Lwin, Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Gerçeği Bulma Misyonu, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik "yok etme politikası" uyguladığına dikkati çekti.

Nay, Arakanlı Müslümanlar adına konuştuğunu vurgulayarak, "Sizi bireysel ve kurumsal olarak Myanmar ile resmi bağlarınızı koparmaya çağırıyorum." dedi.

Kampanya paydaşları arasında Özgür Rohingya Koalisyonu, Forsea.co, Restless Beings, Destination Justice, Rohingya Human Rights Network of Canada, Rohingya Human Rights Initiative of India ve Asia Centre bulunuyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: Euronews

Arakan Haberleri

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu
Arakanlı Müslümanlar, Budist Arakan Ordusu'nun tehdidi altında
Myanmar askeri cunta lideri General Min için tutuklama talebi
Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı